Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOK: Már 12 ezer orvos jelezte maradását a kamarában


A MOK Ishihara-tesztbe rejtette az orvosok számát, akik öt nap alatt jelezték maradási szándékukat
A MOK Ishihara-tesztbe rejtette az orvosok számát, akik öt nap alatt jelezték maradási szándékukat

Öt nap alatt a Magyar Orvosi Kamara teljes tagságának negyede, az aktív tagok több mint harmada jelezte, hogy a köztestület tagja kíván maradni. Kincses Gyula MOK-elnök szerint sikeres volt a kamara nyomásgyakorló akciója, ezért kapták a pofont: egy durva, minden igazságalapot nélkülöző támadást, majd a sürgősséggel elfogadott törvénymódosítást.

A vörös-zöld színtévesztés vizsgálatához használt Ishihara-tesztbe rejtette a MOK a Facebook-oldalán közölt friss posztjában, hogy a törvénymódosítás csütörtöki hatálybalépése óta eltelt öt nap alatt hány orvos jelezte a kamarának, hogy tag kíván maradni. Ez a szám 12 ezer, vagyis a teljes, ötvenezres tagságból minden negyedik orvos, a harmincezres aktív tagságon belül pedig több mint minden harmadik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy múlt hétfőn beterjesztett, kedden elfogadott, szerdán kihirdetett és csütörtökön hatályba lépett törvénymódosítás megszüntette a kötelező orvosi kamarai tagságot, és automatikusan kilépteti a tagokat a köztestületből. Csak azok maradhatnak, akik harminc napon belül nyilatkoznak maradási szándékukról.

A politika most adott nekünk egy pofont. Nagy a csábítás a visszavágásra, de ez egyfajta kváziellenzéki szerepbe kényszerítene minket. Ezt viszont nem szeretnénk. Mi változatlanul szakmai közösség szeretnénk maradni, amelyiknek az a célja, hogy jobb ellátás legyen, és jobb munkakörülmények” – fogalmazott Kincses Gyula a Forbesnak adott interjúban.

Ehhez kapcsolódóan: MOK: Nem végezték ki a kamarát, egyre több orvos jelzi maradási szándékát

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem kér időpontot a Karmelitába, ahol szerinte az őket érintő döntések születtek.

„Hogy majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor majd visszavonják a törvényt? Ennek nincs esélye” – mondta a kamara vezetője.

Szerinte most az a dolguk, hogy biztosítsák a kamara túlélését, megtartsák a közösséget. Ennek érdekében folyamatosan felhívják tagjaik figyelmét a nyilatkozatra, amelyben maradási szándékukat kell rögzíteniük, különben megszűnik a tagságuk. Erre még 25 napjuk van az orvosoknak.

Az interjúban a MOK-elnök megismételte, hogy szerinte durva és minden igazságalapot nélkülöző támadás zajlott a kamara ellen a kormány részéről, miközben úgy véli, hogy az elmúlt bő három évből két és félben jó volt az együttműködés, elsősorban a belügyminiszterrel. Az utóbbi időben azonban egyre több volt a feszültség, eredménytelenség, ezért is érezték, hogy most kell nyomást gyakorolniuk, hogy tárgyalásokat kényszerítsenek ki.

Korábbi cikkünk a témában: MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat

Ez volt az a felhívás, amelyről korábban már beszámoltunk, hogy a MOK rendkívüli országos küldöttközgyűlésén arról döntöttek, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe a már megkötött feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását.

A kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését követően a MOK-elnök már úgy gondolja, hogy nincs értelme letétbe helyezni a felmondásokat, hanem azok a kollégák, akik komolyan gondolják a nyomásgyakorlást, és szolidárisak akarnak lenni, egyből tegyék meg a felmondást.

XS
SM
MD
LG