Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat


Kincses Gyula, a MOK elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2020. október 8-án
Kincses Gyula, a MOK elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2020. október 8-án

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze az orvosi kamara délutánra, miután a Belügyminisztérium bejelentette: olyan törvényjavaslatot nyújt be sürgősséggel, amely megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezné át.

Az orvosok köztestületét korábban a kommunisták üldözték, legutóbb pedig a Gyurcsány-kormány – olvasható a MOK Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt mai levelében, de mivel ez korábban íródott, mint a Belügyminisztérium bejelentése, még csak említés szintjén tértek ki a kötelező kamarai tagság megszüntetésére, emlékeztetve arra, hogy „Takács Péter államtitkár az orvosok közös döntése után tartott sajtótájékoztatón már azon morfondírozott, hogy az orvosok köztestületének (aminek pár évvel ezelőtt még maga is titkára volt) kötelező tagságát érdemes-e megszüntetni”.

Miközben elküldték a levelet Gulyás Gergelynek, a Belügyminisztérium bejelentette: megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot. A közleményben azt írták, a Magyar Orvosi Kamara a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjog érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor „hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan.”

„A Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait” – olvasható a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: MOK-alelnök: „Alapvetően nem igaz, hogy a magyar egészségügy jól teljesít”

A Belügyminisztérium törvényjavaslata „a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza” – közölte a minisztérium.

MOK: Koncepciós eljárás

A MOK délután rendkívüli sajtótájékoztatót tart az ügyben Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat címmel. Még a Belügyminisztérium bejelentésének ismerete nélkül Gulyás Gergelynek elküldött levelükben ismét cáfolják, hogy az új ügyeleti rendszerről való tájékoztatás miatt indult etikai eljárás egy orvossal szemben.

Az Álmos Péter MOK-alelnök által írt levélben hangsúlyozzák, hogy a kamara egyetlen orvost sem fenyeget azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

„Mi egy kollegiális vezetővel szemben tettünk bejelentést, mert a vezető nem tájékoztatott, hanem közel száz orvos előtt a kollégáit súlyos értékítélettel minősítette és fenyegette. Ez a kamara etikai kódexébe ütköző tett. A kolléga fellépését a bejelentést követően az Etikai Bizottság fogja megvizsgálni, ami független a kamara többi tisztviselőjétől. Hagyjuk őket dolgozni” – olvasható a levélben.

Korábbi cikkünk a témában: Listázást, szerződésbontást is belengethettek az új ügyeleti rendszer ellen tiltakozó orvosoknak

Az alelnök szerint az a négyszáz fő, aki döntött a MOK küldöttközgyűlésén a kamara nyomásgyakorlásáról, ötvenezer orvos véleményét tükrözi.

„Ez pedig az, hogy az országban az egészségügy helyzete több helyen és területen kritikus. Az orvosok tisztességes fizetésemelést kaptak, de az ápolók jó része már az ABC-ben dolgozik, és tudjuk, hogy menthető emberek halnak meg, mert olyan hosszú a várólista egy-egy kivizsgálásra, vagy mert nincs ágy, ahova felvegyük őket kezelni. Alig van érvényes szakmai irányelv, mert az állam rossz gazdának bizonyult, és nem gondozta azokat. Az embereknek gyakran saját maguknak kell megszervezni az ellátást, mert már mi, orvosok sem tudunk eligazodni a kaotikus rendszerben. A szemünk láttára vált üzletté Magyarországon az egészségügy, ahol egészen eltérő sors vár a szegényekre és a gazdagokra” – fogalmaz Álmos Péter.

Az új ügyeleti rendszer és a tervezett kórházátalakítások kockázatosak a MOK szerint, mert semmilyen adatot nem ismernek, a kórházi osztályok politikai alku mentén alakuló bezárása, orvosok vezényelgetése pedig egész régiókra lehetetleníti el az ellátást.

Ezeket a változásokat csak a szakma bevonásával lehet végrehajtani. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte a kamarának 2020-ban, de az ígéret teljesülése még várat magára – írja a MOK alelnöke, hozzátéve, hogy hiba kihagyni a gyógyítás átalakításából azokat, akiknek van betegágy melletti tapasztalatuk.

FRISSÍTÉS
Nincs hova hátrálni, nincs hova alkudozni, cselekedni kell – mondta a MOK alelnöke a kamara rendkívüli sajtótájékoztatóján a hvg.hu tudósítása szerint. Szerinte már nincs értelme letétbe helyezni az önként vállalt túlmunka felmondását, amiről korábban a küldöttközgyűlés döntött, hanem azok a kollégák, akik komolyan gondolják a nyomásgyakorlást, és szolidárisak akarnak lenni, egyből tegyék meg a felmondást.
Kincses Gyula, a kamara elnöke szerint a kormány hazugságok, valótlan információk alapján indított nagyon durva támadást a MOK ellen – írja a lap. Mint mondta, egy esetben tettek bejelentést az etikai szervezethez, de ezen kívül semmi más nem igaz. Az eljárás nem egy olyan kolléga ellen irányult, aki alá szeretné írni az ügyeleti szerződést, hanem egy háziorvos kollegiális vezető ellen, aki az Országos Kórházi Főigazgatóságtól is kap fizetést, és kollégákat presszionált, vagyis a MOK szerint ő élt vissza a hivatali helyzetével.
Álmos Péter alelnök szerint egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, amely továbbadta az információt, a közmédia pedig a Kormányinfón a hazugságot már tényként beállítva kérdezett Gulyás Gergelytől az ügyről. Ez egy kirakatper, egy koncepciós eljárás, számítottunk rá – mondta Álmos Péter a hvg.hu tudósítása szerint.
Svéd Tamás, a kamara titkára szerint azért is képtelen a vád, mert a MOK szervezeti működése nem teszi lehetővé azt a nyomásgyakorlást, amivel a Belügyminisztérium vádolja őket.
A kamarai vezetők arról is beszéltek, hogy a MOK minden jogorvoslatot kihasznál, hitelrontásért várhatóan pert indít a Belügyminisztérium ellen. Megkeresik a kamarai tagokat, hogy írásban erősítsék meg a tagságukat. Abban bíznak, hogy jelentős részük a kamarai tagságot választja.


Kunetz Zsombor: Kicsinyes politikai bosszú, ami jól jöhet a kamarának

Korszakos lehetőséget adott a Magyar Orvosi Kamara kezébe a Belügyminisztérium – írta az egészségügyi szakértő Facebookon.

„Ugyanis azzal, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot, csak látszólag fenyíti be az orvostársadalmat. Hiszen pontosan a folyamatos, agresszív, naponta változó, a betegeket súlyosan veszélyeztető elképzelések ellen protestáló Magyar Orvosi Kamara még soha nem volt ilyen egységes. Neki lehet menni, de amennyiben az önkéntes tagság csak akár a jelenlegi harminc százaléka marad (ezt én nem tartom valószínűnek, a többség maradni fog), az akkor is több mint tizenkétezer orvost jelent. (…) Ezzel most a lehető legtöbbet tették az orvosokért, még akkor is, ha ez egy kicsinyes politikai bosszú eredménye” – fogalmazott,

Az etikai eljárások szerinte nehezen lesznek értelmezhetők, ha olyan szervezetre bízzák, amelynek nincs semmiféle idevonatkozó etikai kódexe, már persze ha ebben a szervezeteben marad egyáltalán orvos, és nem lépnek ki tiltakozásul – írta Kunetz Zsombor.

Gulyás Gergely: A kamara kérjen bocsánatot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombaton tartott Kormányinfón azt állította, hogy a MOK zsarolja a háziorvosokat, hogy ne merjék aláírni az új ügyeleti szerződéseket, Győrben pedig a MOK etikai eljárással fenyegette meg az aláírókat. Gulyás Gergely szerint a kamara nyíltan visszaél a hatalmával, amikor orvosokat fenyeget. Ez a hatalommal való visszaélés tűrhetetlen, elfogadhatatlan, és soha az elmúlt 32 évben hasonlóra nem volt példa, ezért a kamara kérjen bocsánatot.

A MOK még aznap tagadta a miniszter állításait. Közleményükben azt írták, a kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A kamara elnöksége egy megyei kollegiális vezető ellen élt etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződés aláírására – olvasható a közleményben.

FRISSÍTÉS
Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta, hogy kivételes eljárásban, már kedden döntés születhessen a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslatáról, amely megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot. A javaslat értelmében az orvos a törvényjavaslat hatálybalépését követő harmincadik napig nyilatkozhat, hogy a kamarai tagságát meg akarja-e tartani. Aki határidőn belül nem tesz arra irányuló nyilatkozatot, hogy a kamarai tagságát fenn kívánja tartani, annak a kamarai tagsága a törvény erejénél fogva megszűnik, és az éves tagdíjának fennmaradó részét a kamara visszafizeti - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG