Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába törölték el az egykepolitikát, zsinórban második éve fogynak a kínaiak


Három gyermek vállalását népszerűsíti a most felújított szobor a kínai Vuhanban a Jangce partján. A felvétel 2024. január 5-én készült
Három gyermek vállalását népszerűsíti a most felújított szobor a kínai Vuhanban a Jangce partján. A felvétel 2024. január 5-én készült

Kína népessége kétmillióval csökkent 2023-ban, és ez zsinórban a második ilyen év. A születések száma hét éve visszaesőben van, a halálozásoké pedig megugrott a Covid–19-korlátozások feloldása után – közölte szerdán a kormány.

A halálozások száma 690 ezerrel, 11,1 millióra emelkedett, ami több mint a kétszerese az előző évinek. A demográfusok szerint a háttérben a népesség elöregedése és a Covid–19-járvány áll, amely 2022 decemberében kezdődött, és tavaly februárig folytatódott.

A teljes lakosságszám 1,4 milliárd volt – közölte a statisztikai hivatal. Az ENSZ becslései szerint Kína – amely régóta a világ legnépesebb országa volt – 2023-ban a második helyre esett vissza India mögött.

A születések visszaesése a termékenységi ráta csökkenését tükrözi, ami hosszú távú gazdasági és társadalmi kihívást jelent Kínának. A nők kevesebb babát vállalnak, annak ellenére hogy a kormány ösztönzőket vezetett be, és az elmúlt években elengedte az egygyermekes politikát, mostanra pedig akár három gyermeket is engedélyez.

Az alacsonyabb termékenységi ráta – azzal együtt, hogy a jobb egészségügyi ellátás miatt tovább élnek az emberek – azt jelenti, hogy Kína lassan elöregszik. Ez idővel lelassíthatja a gazdasági növekedést, és kihívást jelenthet a kormánynak a pénzügyek terén, miután egyre kevesebb dolgozó biztosítja a növekvő számú idősebb népesség ellátását.

Ehhez kapcsolódóan: Mennyire sikeres a magyar kormány családpolitikája? – Kapitány Balázs demográfus

Szakértők azzal számolnak, hogy a népesség csökkenése évtizedekig folytatódik, még akkor is, ha a termékenységi ráta fellendül.

Co Hszüe-in demográfusnak, a sanghaji Társadalomtudományi Akadémia korábbi alelnökének becslése szerint a 65 éves vagy annál idősebb népesség aránya 2050-re megduplázódhat, több mint harminc százalék lehet.

A kormány a hét elején irányelveket adott ki az „ezüstgazdaság” fejlesztésére és az idősek jólétének javítására. Ezek között szerepelt a geriátriai klinikák és az idősek ápolói ellátásának bővítése, az időseknek szánt ruházati cikkek, élelmiszerek és egyéb termékek fejlesztésének ösztönzése, az időseket célzó csalások visszaszorítása és a tévék működtetésének könnyítése.

A születések száma 540 ezerrel, 5,6 százalékkal csökkent, ami kisebb az előző három év két számjegyű százalékos visszaesésénél. Ám a 2023-ban született kilencmillió csecsemő így is kevesebb mint a fele a 2016-ban született összes csecsemőnek. Valamennyi adat felmérésen alapuló becslés, és nem tartalmazza Hongkongot és Makaót. Kínában tízévente végeznek teljes körű népszámlálást.

Kína, amely egykor egygyermekes politikájával kívánta kordában tartani a népességnövekedést, most az ellenkező problémával néz szembe. A kormány a születések ösztönzésére törekszik azóta, hogy 2014-től 2016-ig fokozatosan enyhítette az egykepolitikát, és először második, majd 2021-től harmadik gyermek születését is engedélyezte, ám kevés sikerrel.

Ehhez kapcsolódóan: ENSZ: Idén átlépi a nyolcmilliárdot a Föld népessége

Sokan halogatják a házasságot, vagy úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket. Akik mégis, azoknak gyakran csak egy gyermekük van a városokra a nagy boldogulási verseny miatt jellemző magas tandíjak miatt. Közben a szülőképes korú nők száma is csökkent.

A helyi önkormányzatok ösztönzőket kínálnak az újabb gyermekekhez. A kínai Belső-Mongólia tartomány egyik önkormányzata kétezer jüan (mintegy százezer forint) összegű támogatást ad a második gyermekért és ötezer jüant (250 ezer forintot) a harmadikért, valamint előírja, hogy a munkaadók hatvan és kilencven nap extra fizetett szülési szabadságot adjanak – számol be róla az állami tulajdonú Kínai Nemzeti Rádió online riportja.

A 16 és 59 év közötti munkaképes korú kínaiak aránya a teljes népesség 61 százalékára esett vissza, és folytatódik a fokozatos csökkenés. A hatvan év felettiek aránya 21 százalékot tett ki. Kínában a hivatalos nyugdíjkorhatár a férfiaknál 60, a nőknél 50 vagy 55 év.

Jüan Hszin, a Nankai Egyetem professzora és a Kínai Népesedési Szövetség alelnöke azt mondta, hogy „Kína teljes népességének csökkenő tendenciája hosszú távú és természetes jellegű lesz”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG