Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mire képes a delta variáns?


Magyarországon a covidos megbetegedések esetszámai az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek. Ez a tendencia a legfrissebb szennyvízadatokban is megmutatkozik: Budapesten, Pécsett, Miskolcon és több más városban is nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Nem véletlen, hogy egyre többet emlegetik a magyar egészségügyi döntéshozók is a delta variánst. Az országos tisztifőorvos szerint hamarosan ez okozza majd a Coviddal összefüggésbe hozható megbetegedések 80-90 százalékát Magyarországon. „Több mint ezerszeres vírusmennyiség sokszorozódhat fel a légutakban, és a lappangási idő is csökken a vírus eredeti, a járvány elején ismert változatához képest" – írta a negyedik járványhullámot elindító variánsról Kemenesi Gábor virológus.

Csütörtök óta 64 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, egy beteg elhunyt. Közben már lehet regisztrálni a harmadik oltásra is. Megjelent egyébként a rendelet, mely szerint az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal, aki megtagadja, hogy beoltsák. Mentesség az oltás alól csak orvosi szakvéleménnyel kapható.

Lewis Hamilton: “Mindenki megérdemli, hogy szabadon önmaga lehessen”

Kína nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy vonja vissza támogatását az ujgurok és más muszlim kisebbségek elleni emberi jogi visszaélések vizsgálatától – mondták ukrán tisztviselők és törvényhozók a Szabad Európának. Kijev engedett a nyomásnak, és visszavonta aláírását egy nemzetközi állásfoglalásról, amely a kínai Hszincsiang tartományban elkövetett emberi jogi visszaélésekről szól. Hogy pontosan mi történt, kiderül exkluzív oknyomozó cikkünkből.

A hétszeres Forma–1-es világbajnok Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj előtt emelt szót Magyarország LMBTQ+-ellenes törvényei ellen. A brit sportoló arra szólította fel a magyarokat, hogy a közelgő népszavazáson utasítsák el ezeket, így védjék meg a közösség jogait. „Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető a hatalmon lévőktől, hogy ilyen törvényt javasoljanak. Mindenki megérdemli, hogy szabadon önmaga lehessen, függetlenül attól, hogy kit szeret, vagy hogyan határozza meg magát." – fogalmazott. Részleteket cikkünkben olvashat.

A brit világsztár véleményére Varga Judit igazságügyminiszter reagált, aki a Facebook-oldalán azt írta, “a magyar gyermekek védelme a magyar szülőkre tartozik és nem külföldi autóversenyzőkre. Jómagam a KRESZ vizsgára nem a sajtóból készültem, hanem tankönyvekből. Javaslom Lewis Hamiltonnak is, hogy mielőtt butaságokat állít, olvassa el a magyar gyermekvédelmi törvényt. A cipész maradjon a kaptafánál, a FORMA 1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél”.

Cihanouszkaja: “Senki sem tudja, mi váltja ki a rendszer bukását”

Új szankciókat kért Washingtonban a belarusz ellenzék vezetője. Szvjatlana Cihanouszkaja sürgette az amerikai tisztviselőket: támogassák a nemzetközi megfigyelés alatt megtartandó új nemzeti választások kiírását célzó tárgyalásokat, és biztosítsanak sürgősségi finanszírozást Belarusz ostromlott civil társadalmának és hírmédiájának. “Senki sem tudja, mi váltja ki a rendszer bukását okozó új tömeges tüntetéseket" – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Elégedetlen a magyar uniós biztos a rá vonatkozó ünnepi beosztással. Várhelyi Olivérnek ugyanis a következő három karácsonyból kettőt is ügyeletben kell töltenie Brüsszelben, miközben 25 biztos között kellene elosztani ezeket a feladatokat. A magyar biztos kifogásai érthetőnek tűnnek, hiszen nem túl igazságos, hogy a 25 biztosból ő egymaga kénytelen két karácsonyt is elvinni. Ugyanakkor ha megnézzük a többi szabadnap elosztását, akkor azt kell mondani, Várhelyi Olivérre az átlagnál kevesebb ügyeleti nap jut - írta kulisszák mögé betekintő cikkében brüsszeli tudósítónk.

Feléltük a Föld éves erőforrásait

Idén csütörtökre, július 29-re esett az Earth Overshoot Day, ami azt jelenti, hogy feléltük a Föld éves erőforrásait. Infografikánkban megnézheti, hogyan csúszott egyre előrébb ez a nap 1970 óta.

Törökország mellett Szibériában az idei sorozatban a harmadik olyan év, amikor óriási területeken ég az erdő. Kaliforniában is az év eddigi legnagyobb erdőtüze pusztít. Tudósok szerint ez a klímaváltozás megkérdőjelezhetetlen hatása, aminek külösen kitett például a sarkvidéki és a szibériai régió. Képgalériánkban egészen megrázó fotókat is láthat.

Végül egy kellemesebb témát ajánlok figyelmébe. Két éve arról szóltak az újságcikkek Belgiumban, hogy egy kilencéves srácot felvettek az egyetemre. Most pedig arról, hogy el is végezte az alapképzést, folytatja mesterszakon. Laurent Simons egyértelművé tette: a halhatatlanság megteremtése a célja, az emberben elromló alkatrészeket szeretné mechanikus eszközökkel pótolni.

Békés napot és kellemes hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG