Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NER jachtozásairól beszámoló fotós telefonjait is feltörték a Pegasusszal


Polt Péter legfőbb ügyész, Kövér László fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor bizalmasa és Balog Ádám, az államosított MKB Bank állami felügyelője, majd a privatizált MKB Bank vezérigazgatója 2019. október 31-én
Polt Péter legfőbb ügyész, Kövér László fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor bizalmasa és Balog Ádám, az államosított MKB Bank állami felügyelője, majd a privatizált MKB Bank vezérigazgatója 2019. október 31-én

Németh Dániel fotós-újságíró mindkét telefonját feltörték a Pegasusszal. Németh aktívan fotózta a kormányközeli szereplők eltitkolt luxuséletvitelét. Mindössze néhány hónapja, idén júliusban támadták meg sikeresen a csak állami szereplők által megvehető izraeli kiberfegyverrel.

A Pegasus lehallgatási botrány újabb magyar áldozatát azonosították, Németh Dániel fotós-újságírót, írja a Direkt36. A férfi telefonjait idén júliusban támadták sikeresen az eszközzel. Az egyiket 2021. július 1–9., a másikat július 5–9. között.

Németh Dániel hosszú évek óta fotózza a hazai politikusok és üzletfeleik eltitkolt találkozóit, rejtett, valódi életvitelét. Több nagy leleplező projektben óriási hozzáadott értéke volt a munkájának.

Kellemetlen lehetett sok NER-közeli milliomosnak

Ő videózta le például, hogy Habony Árpád, Rogán Antal és Kertész Balázs – Rogán láthatatlanná vált intézőembere – rendszeresen találkozgattak az utóbbi belvárosi irodájában, vagy amikor Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy egyebek mellett amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.

Ő fedezte fel először a NER vonzódását a jachtos üdülésekhez, ő fotózta le Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. Később is kitartóan követte a NER nyaralásaihoz használt magángépek és jachtok útját, tavaly például motorcsónakra szállva készített felvételekkel a Lady Mrd jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminiszterről.

Németh munkájának érdekében kerüli a feltűnést, akár még azon az áron is, hogy felvételeinél ne legyen feltüntetve a neve. Idén nyáron már tartott attól, hogy megfigyelhetik munkája miatt, és a Pegasus-ügy kirobbanása után ellenőriztette a telefonjait a torontói Citizen Labbal.

Kimutatták a Pegasus nyomait a telefonjain, amit aztán egy új ellenőrzéssel egy másik független szervezet, az Amnesty International is megerősített.

Mindent megtudhatnak a telefonról és környezetéről
John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója még korábban elmondta a Direkt36-nak, hogy nagyon nehéz megmondani ilyen esetekben, milyen adatokat szedtek le a készülékről, de az biztos, hogy a Pegasus hozzáfért mindenhez, amihez Pávának hozzáférése volt. A kémprogramot irányítók elérhették többek között a készüléken tárolt üzeneteket, fotókat és videókat, kényükre-kedvükre kapcsolhatták be a készülék mikrofonját és kameráját – távolról és észrevétlenül.

„Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására” – nyilatkozta Likhita Banerji, az Amnesty Tech kutatója.

„A magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítaniuk az összes törvénytelen megfigyelés esetében, amelyeket a Pegasus Projekt feltárt” – tette hozzá.

A magyar kormány nem tagadta, hogy megfigyeltettek volna civileket vagy politikai ellenfeleket

A kormány részéről eddig senki nem tagadta, hogy Magyarország valóban vásárolt a Pegasus nevű kémfegyverből, és azzal újságírókat, ellenzéki politikusokat, illetve a kormány civil kritikusait figyelte volna meg.

Több olyan kijelentés is elhangzott ugyanakkor, hogy egy államnak szüksége van modern megfigyelőeszközökre.

Az eddig megszólaló kormánypárti politikusok rendre hárítottak. Van, aki nem tud az egészről semmit, a legtöbben azonban ebben az ügyben másra próbálták hárítani a felelősséget, Varga Judit miniszter például a saját munkatársaira.

A Pegasus kiberfegyvert és a mellé járó szolgáltatásokat kizárólag államoknak vagy állami szerveknek értékesítette a tulajdonos izraeli NSO Group. A fegyver értékesítése az izraeli állam jóváhagyásától is függ.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok többek közt újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG