Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Furcsán dráguló képviselői albérletek


A bírói függetlenség megerősítését is megígérte a kormány az Európai Bizottságnak azért, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós forrásokhoz. Az országgyűlési képviselők egyre többet költenek albérletre, van, akinek épp a választások után nőtt meg jelentősen a bérleti díja.

Egyre többet költenek lakás- és irodabérletre a képviselők

Az országgyűlési képviselők fizetése évente automatikusan emelkedik. A fizetés mellé jár több juttatás is, egyebek mellett lakás- és irodabérletre van keret. Ezekre viszont már több mint kétszer annyit költhetnek, mint nyolc éve. Egyesek igyekeznek jól kihasználni ezt: május óta, új szerződés alapján ugyanazért a lakásért sok esetben jóval nagyobb bérleti díjat fizetnek egyes képviselők. Van olyan iroda is, amelynek bérleti díja a duplájára nőtt az országgyűlési választások után. Ábrákkal gazdagon illusztrált cikkünkből kiderül, ki bérli a legnagyobb lakást, és ki fizet a legtöbbet irodáért.

November 22-én dőlhet el, megkapja-e Magyarország az uniós támogatásokat

Meg kell erősíteni az Országos Bírói Tanács hatásköreit az OBH elnökével szemben, ez az egyik pluszfeltétel, amelyet az Európai Bizottság szab a kormánynak a helyreállítási terv elfogadásához. A terv szakmai része készen áll, de a bizottsági jóváhagyásához még meg kell várni a november 22-i értékelést a jogállami feltételrendszer keretében tett magyar vállalások teljesüléséről. A terv elfogadása a után a bizottság ellenőrizni is fogja a kormány vállalásainak végrehajtását.

Nevetségesnek tartják a húszszázalékos béremelési javaslatot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) továbbra is nevetségesnek tartja a jövőre ajánlott húszszázalékos emelést, ezért felmérést készít a tagsága körében. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint tárgyalási alapnak jó az ajánlat, érezhető elmozdulás, de azt aggasztónak tartják, hogy a többi követelésükkel kapcsolatban semmit sem enged a kormány. Az ADOM diákszervezet szerint felháborító, hogy a kormány teljesen elutasítja a követeléseket. A sztrájk, a tüntetések és a tiltakozások folytatódnak.

„Aki ma 310 ezer bruttót kap 14 évnyi tanítást követően, és januártól majd 360 bruttót kap, az el fogja hagyni a tanári pályát” – fogalmazott Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke.

Magyar szemtanú a kijevi pusztításról: alkatrészhiány nehezítheti a helyreállítást

Az elmúlt napokban hat infrastrukturális létesítmény rongálódott meg az orosz erők támadásaiban, amit kegyetlen, barbár akcióként írt le szerkesztőségünknek a Kijevben élő Tompa Tibor. Mint mondta, éjjel-nappal dolgoznak a helyreállításon a szakemberek, de fogytán vannak az alkatrészek. A Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke azt mondta, ha bekövetkezik a legrosszabb, és se áram, se víz, se fűtés nem lesz, vidékre költöznek, ott próbálják átvészelni a telet. Remélik, erre nem lesz szükség. Szerinte ugyanis a fűtőpontok, amelyekről Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko is beszélt, nem lesznek elegendők a hárommilliós Kijevnek, legfeljebb nyolc-tízezer embernek.

Saját készítésű golyóálló mellénytől a homokfutó járművekig: civilek sok területen tudnak hozzájárulni a harcoló alakulatok sikeréhez. Az önkéntesek ellenszolgáltatás nélkül, hazafias lelkesedésből sietnek a katonák segítségére. Egy szumi kovácsmester kályhákat, kijevi lányok gyertyákat, odesszai asszonyok páncélzatot készítenek.

Az orosz csapatok továbbra is lőnek egy lakatlan, romos települést az ukrajnai Harkiv régióban, a két ország közötti határ közelében. A területet felszabadító ukrán katonák szerint az oroszok azért próbálnak visszavágni, mert kiszorították őket a területről. Az orosz tüzérség által hátrahagyott lőszerraktárakban olyan lövedékeket találtak, amelyek használatát nemzetközi egyezmények tiltják.

Érdemes még elolvasni:

Több mint száz helyen szüntetné meg a háziorvosi ügyeletet a kormány terve, a Népszava közzétette a települések listáját.

Nulláról 951 millió forintra ugrott a rendőr-főkapitányságok tartozása másfél év alatt – derült ki az Átlátszó adatigénylése után.

Elhagynák Magyarországot az olimpiai bajnok Liu testvérek, a gyorskorcsolyázók más ország színeiben versenyeznének a jövőben – írja a szövetség tájékoztatása alapján a Telex.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG