Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: nem csituló MTVA-botrány, nyerő budapesti négyes és lezárt Ausztria


Az Országgyűlés Kulturális Bizottsága elé hívnák az NMHH elnökét és az MTVA vezérigazgatóját; hogyan élte meg az ausztriai lezárás első napját egy ottani magyar és miként lehetünk boldogabbak az otthon végzett munka során?

Meghallgatnák az NMHH és az MTVA vezetőjét a botrány miatt

Az Országgyűlés Kulturális Bizottsága elé hívnák az NMHH elnökét és az MTVA vezérigazgatóját a testület MSZP-s tagjai. A médiahatóság még nem döntött, indítson-e vizsgálatot az ügyben. Elnöke, Karas Monika telefonon annyit mondott a Szabad Európának, hogy az NMHH címére, írásban juttassuk el kérdéseinket. Késő délután kaptunk választ, ami annyit volt: „A témában bejelentés érkezett a Médiatanácshoz, amit jelenleg vizsgál a testület. Amíg a vizsgálat le nem zárul, a testület nem kíván nyilatkozni.”

Múlt héten a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel bebizonyította: Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál „nem az ellenzéki összefogást támogatják”, és „akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását”.

“Húsz éve ez megy, mindig ők nyernek a kerületben” - mondta egy kertészeti vállalkozó oknyomozó újságírónknak, amikor arra voltunk kíváncsiak, a tavalyi budapesti ellenzéki fordulat érintette-e az önkormányzati közbeszerzéseken korábban taroló cégeket. Nos, kiderült, hogy a parkfenntartó, kertészeti bizniszt nem, azt politikai ciklusoktól függetlenül egy cégcsoport uralja a fővárosban.

Uniós patthelyzet és lezárt Ausztria

Egy nappal a magyar és a lengyel kormány költségvetési blokkolása után konkrét megoldási javaslat híján Brüsszelben a “hogyan jutottunk idáig?” kérdést teszik fel sokan. „A független igazságszolgáltatás és a szabad média demokráciánk és szabadságunk alapja. Ebben nem fogunk kompromisszumot kötni” - fogalmazott Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Brüsszeli tudósítónk szerint ismét egyre erősebbek a Fidesz kizárását követelő hangok.

A Covid-19 járvány miatt rendkívül szigorú lezárást vezettek be Ausztriában, ahol keddtől egész napos kijárási tilalom lépett érvénybe. „Ez most más, mint amilyen a tavaszi volt. Én azt látom, hogy annyira össze vannak már zavarodva az emberek” – mesélte nekünk egy Ausztriában élő magyar, Krishnan-Somos Anna. Ha videón nézné meg, milyenek voltak a bécsi utcák a lezárás előtti napon és kedden, akkor azt is meg tudjuk mutatni.

Covid-19: ingyenes vakcina 5-10 ezer forintért

A szerda reggeli legfrissebb adatok szerint 99 beteg hunyt el 24 óra alatt Magyarországon a Covid-19 következtében, a friss fertőzöttek száma 4290. Az elhunytak száma 3 380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 118 723.

Ha már Covid-19: ugyan még nincs hivatalos vakcina, csak ígéretes, célközeli állapotban lévő jelöltek, de van olyan magyarországi egészségügyi szolgáltató, amelynél már előjegyzést vesznek fel a koronavírus elleni oltásra, amely a kormány ígérete szerint egyébként ingyenes lesz. Az általunk megkérdezett cég vezetője szerint 5-10 ezer forint között lesz majd a koronavírus elleni vakcina ára.

Boldogabb otthoni munkavégzés

A járvány miatt egyre többen kényszerülnek otthonról dolgozni, ami egy idő után alaposan megviselheti az embert. A BBC ahhoz adott tanácsokat, hogyan lehetünk boldogabbak ilyen helyzetben.

Végül arról, hogy kiváló szaglásuknak köszönhetően egyébként a kutyák képesek kiszagolni a koronavírus-fertőzést is. Nagyszerű infografikánkból megtudhatja, ezen kívül mi mindent képesek még kiszimatolni.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG