Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van, ahol már megkezdődött az előjegyzési versenyfutás a koronavírus-vakcináért


Koronavírus elleni vakcinák az amerikai Pfizernél.
Koronavírus elleni vakcinák az amerikai Pfizernél.

Még nincs hivatalos vakcina, csak ígéretes, célközeli állapotban lévő jelöltek, de van olyan magyarországi egészségügyi szolgáltató, amelynél már előjegyzést vesznek fel a koronavírus elleni oltásra, amely a kormány ígérete szerint egyébként ingyenes lesz.

Versenyt futnak a gyógyszergyártók, hogy minél előbb használható vakcinát mutassanak fel. A legutóbbi ígéretes bejelentés az amerikai Modernától érkezett, a cég hétfőn számolt be arról, hogy a klinikai vizsgálatok időközi eredményei alapján az oltóanyaguk 94,5 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a COVID-19 betegséget.

Ez az az cég amely már október közepén eljutott az oltásával abba a szakaszba, hogy beadhatta az Európai Gyógyszerügynökséghez az Európai Unióra vonatkozó egységes forgalomba hozatali engedélykérelmet.

Közben az Európai Bizottság is sorra jelenti be a vakcinavásárlással kapcsolatos döntéseit.

Legutóbb épp a Moderna bejelentésével egy napon közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy a testület egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító szerződést hagyott jóvá a német CureVac gyógyszergyártóval 450 millió adag vakcináról. Az Európai Bizottság az Európai Befektetési Bankkal közösen finanszírozta a cég oltóanyag-kutatásait.

Egy koronavírus-vakcina a korai teszteken hatékonynak bizonyult
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:04 0:00

Az Európai Bizottság korábban hasonló megállapodásokat kötött a francia Sanofi, a brit–svéd AstraZeneca és az amerikai Johnson & Johnson, valamint az amerikai-német Pfizer-Biontech gyógyszergyártókkal is, utóbbival 200+100 millió vakcinára.

Magyarország eddig 6,5 milliót kötött le

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 12-én a kormányinfón arról beszélt, hogy Magyarország az Unión keresztül egyetlen vakcinára szerződött, az AstraZeneca gyártó leendő termékéből 6,5 milliót kötött le, de tárgyalnak az Unión kívüli partnerekkel is.

Mint mondta, a kormánynak kötelezettsége minden olyan oltóanyagot beszerezni, amely alkalmas a védekezésre. Gulyás Gergely megerősítette, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz, mindenki maga dönti el, hogy beadatja-e magának vagy sem.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, csak a három klinikai teszten átment vakcinákat engedélyezhetik.

Decemberben Magyarországra érkezhet az orosz oltóanyagból

Ezt Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa erősítette meg a minap a köztévében. Az MTI beszámolója szerint Szlávik János azt mondta, hogy ez egy bevizsgálandó szállítmány lesz, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az oltóanyagkutatással foglalkozó szakemberekhez kerül. Egy úgynevezett adenovírus vakcináról van szó, és kétszer kell beadni 28 napos különbséggel, a hatékonysága pedig az előzetes adatok alapján több mint 92 százalékos.

"Az Aids mellé megkaptam a koronavírust" - Szelfi
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:25:06 0:00

Szlávik szerint az Oroszországból érkező vakcinából Magyarországon is gyárthatnak majd oltóanyagot. A főorvos szerint elképzelhető, hogy a következő hónapokban kapnak engedélyt arra, hogy több száz, vagy ezer emberen kipróbálják ezt az oltóanyagot.

Egyszerűsített engedélyeztetés

A magyar kormány november 12-én hozta nyilvánosságra azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő, és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul.

Az engedély legfeljebb hat hónapra adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.

Az előjegyzés ötezer forint, de mennyibe kerül a vakcina?

Ez az, amit még senki sem tud, de az üzlet, úgy tűnik máris beindult. Kámány Roland, az Oltóközpont Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, három hónapja van mód náluk az előjegyzésre, már több ezren jelentkeztek, noha koronavírus elleni vakcina még nincs, és a forgalmazóknál a jövő év első negyedéve előtt az ügyvezető szerint nem is lesz.

A Magyarországon 13 éve működő, védőoltásokra specializálódott szolgáltató abból indul ki, hogy belátható időn belül elérhető lesz egy vagy akár több, itthon is engedélyezett oltóanyag, amit ők piaci forrásból a gyártótól vagy a forgalmazóktól szereznek majd be.

Mivel világjárványról van szó, az első hónapokban a cég szerint nehéz lesz oltóanyaghoz jutni, ezért indították az előfoglalási programot. Maga az előfoglalás ötezer forintba kerül, ebben nincs benne sem a vakcina, sem az oltás költsége, ez csak az oltás jogát biztosítja.

Azt ígérik még, hogy ha többfajta vakcinához jutnak hozzá, a páciens választhat majd. Ha pedig az ügyfél időközben ingyenes oltást kap, és ezt igazolni tudja, visszakapja a foglalási összeget. Kámány Roland elmondta, hogy így volt ez náluk az influenza elleni oltás esetében is, amelyre szintén előjegyzést vettek fel, ám amikor a kormány bejelentette, hogy mindenkinek ingyenes lesz az oltás, ráadásul a vakcinát is felvásárolta, visszaadták az ügyfeleknek az előjegyzési díjat.

Kámány Roland becslése szerint 5-10 ezer forint között lesz majd a koronavírus elleni vakcina ára, hozzátette azonban, hogy sok múlik a gyártókon, akiknek szerinte ebben a helyzetben önmérsékletet kell tanúsítaniuk az árképzésnél, hiába óriási a kereslet.

Ki kaphat majd először?

Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke a minap az RTL Klubon arról beszélt, hogy miközben egyre elérhetőbb közelségbe kerül a vakcina, bizonyosan nem lesz Magyarországon azonnal annyi ampulla belőle, hogy rögtön mindenkit be tudjanak oltani, aki ezt kéri.

A szakember szerint a védőoltás beadásához is szükség lehet etikai irányelvek kidolgozására, hiszen fel kell állítani egy rangsort: kik kapják meg először, kik legyenek a második hullámban, és így tovább.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma már készített a koronavírus-járvány miatt etikai ajánlást. A 30 oldalas dokumentum abban a helyzetben próbál iránymutatást adni a sürgősségi osztály orvosainak, ha több lesz a súlyos állapotú beteg az intenzíven, mint a meglévő kapacitás, és el kell dönteni, kinek van nagyobb esélye a túlélésre. Erről az alábbi cikkben írtunk bővebben.

Szlávik János infektológus főorvos korábban azt valószínűsítette, hogy a háziorvosokhoz kell majd menni az oltásokért, és elsőként a rizikócsoportba tartozók, vagyis az idősek, a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók, valamint az ország működtetéséért felelős emberek kapják meg az oltóanyagot.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG