Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „durvulás van” a techóriásokkal


Megfordult a folyamat az Egyesült Államokban, ahol visszaszorulóban a Facebook, a Google és a többi techóriás hatalma - legalábbis ezt állította a Szabad Európának adott interjúban az egyik legnagyobb mesterséges intelligencia-szakértő, a részben Amerikában élő Tilesch György.

Elsőként a világ egyik legnagyobb mesterséges intelligencia (MI) gurujával készült beszélgetésünket ajánlom. Az Egyesült Államokban élő Tilesch György Szelfi című műsorunkban azt mondta, megfordult a trend Washingtonban, már nem az internetes nagyvállalatok diktálnak a kormánynak. „Azok a nagy techóriások, amelyek cicáznak Kínával, cicáznak Oroszországgal, most eltűnnek az asztalok mellől. Már félnek attól, hogy kormányzati beszerzéseiket teljes egészében el fogják veszíteni. Durvulás van” - fogalmazott. Ha inkább elolvasná a beszélgetést, azt itt teheti meg.

Tilesch György: "Ha nem kezdünk vele valamit, akkor a technokraták és putyinok kezébe kerül"
please wait

No media source currently available

0:00 0:19:13 0:00
Közvetlen elérés

Miért marad le a magyar gazdaság a régióban? A mindenható állam, a Központ hogyan vezeti az országot egy archaikus, ipari társadalom felé? A kérdéseket nem más, mint az egyik legnevesebb magyar közgazdász, Csaba László tette fel és válaszolta meg a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló sorozatunk negyedik részében. Tételmondata: „Az ellenkezőjét csinálja annak, amit a józan ész tanácsolna”.

„Az ellenkezőjét csinálja annak, amit a józan ész tanácsolna” – Csaba László közgazdász a gazdaságról - Élet a NER-ben 4. rész
please wait

No media source currently available

0:00 0:53:51 0:00

„Van valamiféle pozitív hozadéka is ennek a járványnak”

Hétfő reggeli hivatalos kormányzati adatok szerint 91 ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon 24 óra alatt. Az új fertőzöttek száma 677, míg 4,3 millió ember kapott már oltást. Kórházban 3384 koronavírusos beteget ápolnak, közülük valamivel kevesebb, mint négyszázan vannak lélegeztetőgépen.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint a járvány első időszakában „hatalmas pszichés nyomás volt az embereken”, mert sokan minden panaszt koronavírus-fertőzésnek véltek. „Úgy gondolom, hogy van valamiféle pozitív hozadéka is ennek a járványnak. Az emberek minden korábbinál nagyobb nyitottsággal és érzékenységgel fordulnak az egészségügy, ezen belül a mentőszolgálat felé is” – mondta az Indexnek dr. Csató Gábor.

Kihasználják a légitársaságok a koronavírus-járványt, legalábbis előszeretettel hivatkoznak a pandémiára, ha túl sokat késik, vagy törlik a járatot, csak, hogy ne kelljen kártérítést fizetniük. Sok cég még a törölt járat repülőjegyárát sem fizeti vissza, inkább utalványt ajánl az utasnak. Összeállításunkban annak is utánajártunk, milyen jogaink és lehetőségeink vannak utasként.

Fotókon a Ceaușescu-család hétköznapjai

A szélsőségességről szóló orosz törvény 2002-ben lépett életbe. Azóta többször módosították, egyre több ember és szervezet ellen alkalmazzák: például vallási csoportok, szatirikus videók és bibliafordítások esetében. Most pedig a Kreml legnagyobb bírálója, Alekszej Navalnij ellen is.

Végül, de nem utolsósorban egy kis történelmi kalandot ajánlok, mégpedig egy családi fotóarchívum formájában, amely bepillantást enged az egykori román kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu és felesége mindennapjaiba. A vadászat volt a házaspár és belső köre egyik kedvenc időtöltése. Az archívumban számos kép található arról a megalázó rituáléról is, amelyet „vadászkeresztelőnek” hívtak.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG