Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma


Matematika érettségi egy egri középiskolában, 2021. május 04-én.
Matematika érettségi egy egri középiskolában, 2021. május 04-én.

Pár tucat emberrel, de újra nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Csaknem száz újabb halálos áldozata volt járványnak vasárnap is. Maradt a lassú oltási ütem. A 65 évnél idősebb regisztráltak még mindig nincsenek beoltva, viszont már a 16-18 évesek is próbálhatnak időpontot foglalni a neten.

A járvány 91 újabb halálos áldozatát jelentette be az állami tájékoztatás hétfőn. Így 29 ezer magyarhoz közelít a járvány közvetlen halálos áldozatainak száma. A napi halálos áldozatok száma szinte folyamatos csökkenést mutat az elmúlt hetekben.

Nőtt viszont a kórházban ápolt fertőzöttek száma 31 fővel, így 3 384 embert tartanak már nyilván. 394 fertőzött életéért küzdenek lélegeztetőgép segítségével, ez a szám kilenccel alacsonyabb mint előző nap.

17 ezer újabb első oltást adtak be vasárnap

Hiába ömlenek az országba a vakcinaszállítmányok, az oltási tempó közben lelassult. Pedig az állam tájékoztatása szerint több mint 4,8 millió regisztráltból eddig félmillió főnek még egy oltást sem sikerült megszervezni.

A regisztrált 65 éven felüliek közül is százezres nagyságrend várhat még az első oltására, az állam nagyjából egy hónapja csak annyit közül, hogy "több mint 90 százalékuk" kapott már legalább egy oltást. Erről alább bővebben is olvashat.

Vasárnap is messze a több hónapos átlag alatti volt az oltási tempó, újabb 17 ezer ember kapta meg az első oltását, így kerekítve 4 millió 306 ezer fő kapott legalább egy oltást az országban.

Új fejlemény még, hogy hétfőtől a regisztrált 16-18 évesek számára is megengedte az állam az online időpontfoglalás lehetőségét. Ezt pontosan ugyanúgy kell csinálni és ugyanazon a felületen, mint az idősebbeknél. Emellett egy ideje már a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak bármelyik oltásra, itt lehet megnézni, hogy ennek mi a menete.

A felsősöknek és a középiskolásoknak is be kell járniuk az iskolába hétfőtől, május 10-ig tartott csak a külön járványügyi halasztás számukra. Az alsósoknak már hetek óta tart a jelenléti oktatás, de sok helyen csak a gyerekek felével, kétharmadával. Egy világjárvány közepén ugyanis nem kötelezhetőek a szülők arra, hogy közösségbe küldjék a gyerekeiket.

Kásler Miklós miniszter nemrég a Facebookon jelentette be, hogy "május 13-ától újraindulnak az elektív (ütemezett, az egészségi állapot kockázata nélkül halasztható – a szerk.)​ beavatkozások és a rehabilitációs ellátások".

A beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány. Ha az nincs, akkor a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt, majd pedig a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszt. Az onkológiai szűrővizsgálatok, és az egynapos sebészeti ellátások egyébként már április vége óta újraindultak.

A járvány "láthatatlan áldozatairól", a halasztott beavatkozások miatt később megjelenő problémákról alább olvashat még.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG