Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hirtelen tízezer új versenyzője lett a triatlonszövetségnek a járvány alatt


Ha valaki amatőr sportolóként regisztrált a triatlonszövetségnél, olyan versenyengedélyt kapott, amellyel a nagyközönség előtt lezárt uszodákba, edzőtermekbe és atlétikai pályákra is bemehetett. Sok ezer sportolni vágyó élt ezzel a legális, ám a járvány elleni védekezéssel szembemenő lehetőséggel.

„Végül is mindent meg tudott oldani az, aki a járvány alatt is sportolni szeretett volna” – mondta a Szabad Európának egy sportoló, aki segített néhány embernek versenyzői engedélyhez, azaz licenchez jutni. Bár ő valóban hivatalos sportoló, mégis elmagyarázta az amatőr sportkedvelőknek, hogy mi a menete a licenc kiváltásának, ami nem hangzik túl bonyolultnak.

Fel kell csak menni a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) honlapjára, és ott elektronikusan ki kell tölteni egy űrlapot, majd bankkártyával kifizetni az éves versenyzői engedély négyezer forintos díját. „Nem kérdeztek semmit, még azt sem, hogy milyen csapathoz tartozik vagy melyik sportegyesület tagja” – mondta a neve elhallgatását kérő sportoló.

Az űrlapon a nevét, anyja nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, nemét, telefonszámát, illetve e-mail-címét kellett csak megadnia a jelentkezőnek, és nyilatkoznia kellett, hogy milyen típusú versenyengedélyt szeretne. Ebből négy kategória van: utánpótlás, para, elit és amatőr. Akik a járvány alatt szerettek volna sportközpontba és uszodába járni, az utóbbit jelölték be. „Miután bankkártyával kifizetted a díjat, két–öt napon belül megvolt az engedély” – mondta informátorunk.

A versenyengedély e-mailben, elektronikus formában érkezett meg, majd egyszerűen ki kellett nyomtatni. Ezzel a dokumentummal a lezárások alatt is el lehetett menni uszodába vagy konditerembe.

„Májusban kezdett forrósodni a helyzet, akkor már volt olyan, akinek nem sikerült megszereznie az engedélyt. Valószínűleg a sportszövetségben is érzékelték, hogy gáz van, túl sokan regisztrálnak” – mondta a sportoló.

A Magyar Triatlon Szövetség a Szabad Európa közérdekű adatigénylésére válaszul közölte, hogy 9 990 versenyzői engedélyt adott ki idén május 25-ig. Óriási megugrás ez, hiszen az elmúlt időszakban átlagosan négyezer licencet igényeltek évente a sportolók, sőt 2020-ban – a feltehetően a járvány miatt – elmaradt sportesemények okán ez a szám háromezerre csökkent.

Az idei első öt hónapban kiadott közel tízezer engedély azt jelenti, hogy két és félszer több licencet váltottak ki, mint a megelőző időszakban éves szinten. Ha arányosítjuk az idei tört évet, és összehasonlítjuk az előző években kiadott négyezer körüli versenyengedéllyel, a különbség hatszoros, vagyis hatszor több licencet állított ki a sportszövetség a koronavírus-járvány harmadik hulláma előtt és alatt.

A Magyar Közlönyben 2020. november 10-én jelent meg a koronavírus-világjárvány miatti veszélyhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló rendelet. Ekkor zártak be az uszodák és edzőtermek, illetve a sportlétesítmények a nagyközönség előtt. A védelmi intézkedések alól azonban felmentést kaptak a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók. Ők edzés céljából bemehettek az uszodába és a fitnesztermekbe is.

A Hegyvidéki sportközpont úszómedencéje Budapesten, 2021. május 20-án. (Képünk illusztráció)
A Hegyvidéki sportközpont úszómedencéje Budapesten, 2021. május 20-án. (Képünk illusztráció)

Szegedi Attila, az MTSZ főtitkára a Szabad Európának elismerte, hogy megugrott a kiadott versenyengedélyek száma, és biztosan vannak potyautasok is. „Viszont nagyon sok triatlonos sportoló volt eddig is, akik csak edzésekre jártak, tehát nem nagyon versenyeztek. Ezért versenyengedélyre sem volt szükségük” – mondta a főtitkár.

Szegedi elmondása szerint a koronavírus-járvány miatt rákényszerültek arra, hogy legyen versenyengedélyük, mert csak így tudtak edzésre járni. „Valószínűleg többen el fognak indulni a versenyeken, ha már egyszer kiváltották az engedélyt. Mi azt tapasztaljuk, hogy többen érdeklődnek az idei versenyek iránt” – mondta a főtitkár.

Az idei év egyébként is fordulatos időszaknak számít a szövetség életében, hiszen február 8-án a Magyar Triatlon Szövetség tisztújító közgyűlésén a tagság nagy többséggel Szabó Zsolt Heves megyei fideszes országgyűlési képviselőt választotta meg új elnöknek. A hatvani Szabó Zsolt megbízatása 2024-ig szól. „Politikusként városi és megyei szinten már korábban is támogatta a sportágat, valamint annak rendezvényeit” – írta akkor az MTI.

A 444.hu cikke szerint a Magyar Triatlon Szövetség egyik elnökségi tagja, Zelcsényi Miklós a szavazást megelőzően arról írt a Facebookon, hogy a fideszes jelöltet kell támogatni, ha azt akarják, hogy legyen pénz is a sportágban: „Nem kell messze visszatekinteni a történelembe, láthattuk, hogy jár egy megnyert, de mégis elvesztett főváros. Lehet morogni, sarat dobálni és felháborodni, de ha azt szeretnénk, hogy ne csak jó szándék és megújulás legyen, hanem pénz is a célokra, akkor nem kérdés, hogy kit kell elnöknek megszavazni” – írta a 444.hu. (A Facebook-posztot azóta törölték.)

Két és fél hónappal később, április 21-én Szabó Zsolt hivatalos teendőire hivatkozva lemondott elnöki tisztségéről. Az MTSZ közgyűlése május 28-án egyhangú döntéssel Kindl Gábort választotta elnöknek. Kindl Gábor több mint 35 éve versenyzőként került kapcsolatba a triatlonnal, amelyben több távon is magyar bajnok lett, 1989-ben pedig részt vett a sportág első világbajnokságán a franciaországi Avignonban.

Az 51 éves elnök az MTI-nek kiemelte: okleveles közgazdászként a számvitel és a triatlon egyaránt nagy szerelme. Szabó Zsolt fideszes politikus és elődje, az Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként ismert Bátorfi Béla elnöksége után úgy tűnik, hogy a szervezetnek olyan elnöke lett, aki a sportágból érkezik.

Delta variáns – utazási korlátozások és kérdőjelek az Eb-döntő körül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:27 0:00

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG