Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két-három hónap múlva újra jön a maszkviselés Rusvai Miklós virológus szerint


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Még két-három évig eltarthat az az időszak, mire a többség szervezete megszokja a koronavírust, állítja a virológus. Ősztől újra jöhet a maszkviselés, de addig is figyelik a szennyvízadatokat. A Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint mielőbb be kéne oltani minden gyereket.

A hátralévő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, ősszel ugyanis kezdhetjük elölről, mondta el Rusvai Miklós virológus az ATV-nek. Arról is beszélt, hogy két-három évig fog tartani a mostanihoz hasonló járványügyi helyzet.

„A többség szervezete szerintem két-három év múlva elfogadja majd a vírus jelenlétét, és hozzászokik. Attól kezdve pedig nem kell évente szurkáltatnia magát annak, aki nem akarja”

– tette hozzá az MTA doktora. Elmondta még, hogy vizsgálják a harmadik oltás beadásának lehetőségét. A virológus szerint egyébként a rizikócsoportnak szüksége lenne rá.

Gárdos László, a Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint fontos lenne mihamarabb beoltani a gyerekeket, hiszen közülük is sokan voltak lélegeztetőgépen. Szerinte nincs alsó határa az oltások beadhatóságának, pontosabban az eddig leírt mellékhatások nem tűnnek olyan fokúnak, hogy kontraindikálják az oltásokat a gyerekeknél.

Rusvai Miklós az RTL Klubnak arról is beszélt, hogy az Indiában azonosított delta-variáns új változata, a delta plusz veszélyesebb lehet, mert ellenáll bizonyos kezeléseknek. Magyarországon még nem azonosították sehol, de Európában már több országban igen.

Szerinte a mostani időjárás és a viszonylag magas átoltottság a járvány további terjedése ellen dolgozik, míg a mostani sport- és más tömegrendezvények és a delta plusz vírus megjelenése ellene. Ezért figyelik a szennyvízadatokat, ott látható, ha újra erősödni kezdene a járvány.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG