Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO hivatalosan is kinevezte főtitkárának Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt


Mark Rutte
Mark Rutte

A NATO Mark Ruttét nevezte ki a következő főtitkárának szerdán, így a leköszönő holland miniszterelnök irányítja majd a világ legnagyobb biztonsági szervezetét az ukrajnai háború miatt az európai biztonság szempontjából kritikus pillanatban.

Rutte kinevezését a NATO-nagykövetek erősítették meg a 32 országot tömörítő szövetség brüsszeli főhadiszállásán tartott találkozójukon. Joe Biden amerikai elnök és a többi tagállam vezetői hivatalosan a július 9–11-i washingtoni csúcstalálkozón köszöntik majd az új főtitkárt.

A leköszönő holland miniszterelnök október 1-jén veszi át a posztot a jelenlegi főtitkártól, a norvég Jens Stoltenbergtől. Stoltenberg több mint egy évtizedet töltött a NATO élén. Mandátumát többször meghosszabbították, részben a folytonosság biztosítása érdekében Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója után.

„Melegen üdvözlöm a NATO-szövetségesek döntését, hogy Mark Ruttét választották utódomnak” – mondta Stoltenberg.

„Mark a transzatlanti eszme igaz híve, erős vezető, és konszenzusteremtő. Sok sikert kívánok neki a NATO erősítésében, a válaszadásban a ma és a holnap kihívásaira. Tudom, hogy jó kezekben hagyom a NATO-t” – tette hozzá.

A mindenkori főtitkár elnököl az üléseken és irányítja a gyakran kényes egyeztetéseket a tagországok között a konszenzus alapján működő szervezet zökkenőmentes működése érdekében. A NATO vezetője gondoskodik arról is, hogy a döntéseket végrehajtsák, és ő beszél valamennyi tag nevében.

Számos akadály tornyosult Rutte előtt, amíg megszerezte a posztot, még annak ellenére is, hogy élvezte a Fehér Ház és a nagy tagországok többsége, köztük Németország támogatását. Egyedüli jelöltként maradt a ringben, miután Klaus Johannis román elnök múlt héten visszalépett.

Magyarország a hónap elején visszavonta a Ruttét érintő kifogásait. Korábban Törökország is ellenezte Rutte jelölését, de áprilisban felhagyott vele.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG