Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Portré: A holland Mark Rutte, Putyin régi kritikusa lesz a NATO-főtitkár


Mark Rutte holland miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az uniós csúcstalálkozó végén Brüsszelben, 2024. június 18-án
Mark Rutte holland miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az uniós csúcstalálkozó végén Brüsszelben, 2024. június 18-án

Mark Rutte, a NATO várható következő főtitkára Ukrajna elkötelezett szövetségese és Vlagyimir Putyin orosz elnök éles kritikusa. Csaknem 14 évnyi holland miniszterelnöksége alatt fejlesztette döntéshozói képességeit. Az 57 éves Rutte volt az egyik fő szervezője annak, hogy Európa katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, és azt mondja, hogy Moszkva harctéri veresége létfontosságú az európai békéhez.

Álláspontját nagyban befolyásolja a Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti utasszállító repülőgépének lezuhanása 2014-ben Ukrajnában, amelynek 298 áldozata közül 196 holland volt, és Rutte szerint Oroszország tette. Úgy véli, a NATO-nak erősnek kell lennie Moszkvával szemben, és az Európai Unió többi vezetőjének sem szabad naivnak lennie Putyin Oroszországával kapcsolatban.

„Ha most nem állítjuk meg, nem fog megállni Ukrajnánál. Ez a háború nagyobb, mint maga Ukrajna. A nemzetközi jogrend fenntartásáról szól” – mondta Rutte az ENSZ-ben 2022 szeptemberében, hét hónappal a háború kezdete után.

Rutte először 2010-ben lett miniszterelnök; ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő holland kormányfő, aki tavaly bejelentette, hogy távozik az országos politikából.

Az MH17-es járat lezuhanását követően váltott az addigi belpolitikai ügyekről, és lett az EU egyik legfontosabb tárgyalója a bevándorlásról, a hitelezésről és a Covid-járványra adott válaszokról szóló európai vitákban.

Korábbi cikkünk a témában: Hollandia tizennyolc darab F–16-ost küld Ukrajnának

Vezetése alatt Hollandia a NATO-tagoktól megkövetelt kétszázalékos GDP-arányos szint fölé emelte védelmi kiadásait, F–16-os vadászgépeket, tüzérséget, drónokat és lőszert adott Kijevnek, és jelentős összeget költött saját hadseregére.

Októberben Jens Stoltenberg csaknem egy évtizedes NATO-főtitkári tisztségéről köszön le. Rutte megválasztása szinte biztossá vált, miután Magyarország és Szlovákia kedden jelezte, hogy támogatják a jelölését a 32 államot tömörítő szövetség élére. Klaus Johannis román államfő is visszavonta jelöltségét a tisztségre, ezzel minden akadály elhárult a holland kormányfő megválasztása elől.

Stoltenberg kedden azt mondta, hogy Rutte nagyon erős jelölt a helyére, és már közel a döntés.

Stoltenberg alatt – aki néhány hónappal azután lépett hivatalba, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet – a szövetség Montenegróval, Észak-Macedóniával, Finnországgal és Svédországgal bővült. Egyes NATO-tagállamok azt remélték, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök első női főtitkárként befutó lehet a NATO élére, mások azonban túlságosan harciasnak tartották őt Oroszországgal szemben.

Transzatlanti kapcsolat

Rutte hivatalosan is távozik a miniszterelnöki tisztségből, miután a nemrég megalakult jobboldali holland kormány leváltja a jelenlegi jobbközép koalíciót.

Rutte egész életében Hágában élt, és utalt rá, hogy a politika után oktatással is foglalkozna, de az ukrajnai háború miatt a NATO vezetését tűzte ki célul.

Erős támogatója Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, akivel öt évvel ezelőtt Kijevben találkozott először.

„Már akkor is világos volt, hogy olyan ember, akinek küldetése van (…) Meggyőződésem, hogy Ukrajna sikere nagyban függ attól a mentalitástól, amelyet a kezdetektől fogva képviselt” – mondta Rutte áprilisban a Reutersnak.

Rutte szerint az orosz elnök nem olyan erős, mint amilyennek látszik.

„Ne értékeljük túl Putyint szellemileg. Sokat beszélgettem azzal az emberrel. Nem erős ember, nem erős fickó” – mondta Rutte egy áprilisi parlamenti vitában.

Rutte már tavaly bejelentkezett a NATO-főtitkári posztra, miközben társelnöke volt egy nemzetközi koalíciónak, amely F–16-os vadászgépeket adott Kijevnek, és ukrán pilótákat képez ki.

Hivatali ideje utolsó hónapjaiban egy tízéves biztonsági megállapodást is aláírt Ukrajnával, garantálva Hollandia támogatását a szélsőjobboldali vezető és választási győztes Geert Wilders bírálata ellenére.

Rutte jó kapcsolatokat alakított ki egyes brit és amerikai vezetőkkel, és széles körben úgy tartják, hogy az EU-ban az egyik legsikeresebb volt Donald Trump amerikai elnök kezelésében. Ez értékes tapasztalatnak bizonyulhat, mivel Trump esetleges visszatérése elbizonytalanította a NATO-vezetőket, mivel a korábbi elnök kérdésessé tette az amerikai segítséget, ha támadás érne egy szövetséges tagállamot.

Tavaly Rutte azt mondta az éves müncheni biztonsági konferencián, hogy a vezetőknek abba kellene hagyniuk „a Trump miatti nyafogást”, és többet kellene költeniük védelemre és fegyvergyártásra, függetlenül attól, hogy ki nyeri az amerikai választásokat.

XS
SM
MD
LG