Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan segíthetik a Patriot rakéták Ukrajnát?


Az amerikai védelmi minisztérium által 2017. november 8-án publikált képen az 1. felszíni légi és rakétavédelmi repülőszázadhoz beosztott német katonák tüzelnek a Patriot fegyverrendszerrel a NATO rakétakilövő létesítményben, a görögországi Haníában
Az amerikai védelmi minisztérium által 2017. november 8-án publikált képen az 1. felszíni légi és rakétavédelmi repülőszázadhoz beosztott német katonák tüzelnek a Patriot fegyverrendszerrel a NATO rakétakilövő létesítményben, a görögországi Haníában

A támadórakéták ellen védő Patriot rakétarendszer régóta népszerű az Egyesült Államokban és szövetségeseinél a világ konfliktusos területein. Európában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceánon védenek az Iránból, Szomáliából és Észak-Koreából érkező potenciális csapások ellen. Most Ukrajna is kaphat belőle.

Kritikus fordulópontként értékelik a héten felröppent hírt, hogy az Egyesült Államok beleegyezett egy Patriot-üteg Ukrajnába küldésébe – amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta kér országa légvédelmének megerősítése érdekében.

Amerikai tisztviselők megerősítették a megállapodást, hamarosan várható a hivatalos bejelentés. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer hatékonysága korlátozott, és nem biztos, hogy a háborúban döntő szerepet fog játszani.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, mi ez a rendszer, és mit tud.

Mi a Patriot?

A Patriot egy irányított föld-levegő rakétarendszer, amelyet először a nyolcvanas években vetettek be, és amely repülőgépek, cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas.

Minden Patriot-üteg egy teherautóra szerelt indítórendszerből áll, amely nyolc indítóállványt tartalmaz, amelyek egyenként legfeljebb négy rakétaelhárítót, egy földi radart, egy vezérlőállomást és egy generátort képesek befogadni. Az amerikai erők – a hadsereg közlése szerint – jelenleg 16 Patriot-zászlóaljjal rendelkeznek.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (CSIS) 2018-as jelentése szerint ezek a zászlóaljak ötven üteget üzemeltetnek, amelyek több mint 1200 rakétaelhárítóval rendelkeznek.

Ukrán alakulatok – a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet vörös-fekete zászlaját idéző lobogóval – Herszonban 2022. december 9-én
Ukrán alakulatok – a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet vörös-fekete zászlaját idéző lobogóval – Herszonban 2022. december 9-én

Az amerikai ütegeket rendszeresen bevetik szerte a világon. Emellett Patriotokat üzemeltet vagy vásárolt Hollandia, Németország, Japán, Izrael, Szaúd-Arábia, Kuvait, Tajvan, Görögország, Spanyolország, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Románia, Svédország, Lengyelország és Bahrein is.

A Patriot-rendszer „az egyik legszélesebb körben üzemeltetett, megbízható és bevált légvédelmi rakétavédelmi rendszer”. A hadszíntéri ballisztikus rakétavédelmi képesség segíthet megvédeni Ukrajnát az Irán által szállított ballisztikus rakétákkal szemben – mondta Tom Karako, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ rakétavédelmi projektjének igazgatója.

A Patriot költségei

Az évek során folyamatosan fejlesztették a Patriot-rendszert és a rakétákat. A Patriot jelenlegi elfogórakétája lövedékenként körülbelül négymillió dollárba kerül, a kilövőállványok pedig egyenként körülbelül tízmillió dollárba – jelentette a CSIS júliusi rakétavédelmi jelentésében.

Ilyen áron nem költséghatékony és nem optimális a Patriotot használni a sokkal kisebb és drámaian olcsóbb iráni drónok lelövésére, amelyeket Oroszország vásárolt és használ Ukrajnában.

Romániában 2020-ban tesztelték a hadrendbe állítás előtt az első Patriot rakétapajzsrendszert
Romániában 2020-ban tesztelték a hadrendbe állítás előtt az első Patriot rakétapajzsrendszert

„Egymillió dolláros rakétát kilőni egy ötvenezer dolláros drónra veszteséges vállalkozás” – fejtette ki Mark Cancian, a tengerészgyalogság nyugalmazott tartalékos ezredese, a CSIS vezető tanácsadója.

A telepítéssel kapcsolatos aggodalmak

Akár kilencven katonára is szükség lehet egy Patriot-üteg működtetéséhez és karbantartásához. Az Egyesült Államok hónapokig vonakodott a komplex rendszer biztosításától, mivel a Biden-kormányzat számára nem volt elfogadható megoldás, hogy erőket küldjön Ukrajnába a működtetésükhöz.

De voltak olyan aggodalmak is, hogy a rendszer telepítése provokálná Oroszországot, vagy azt kockáztatná, hogy egy kilőtt rakéta végül Oroszországon belül csapódna be, ami tovább fokozná a konfliktust. A tisztviselők szerint az ukrán vezetők sürgető kérései és az ország polgári infrastruktúrájának lerombolása – beleértve az áram- és a fűtésszolgáltatás elvesztését a tél közepette – végül meggyőzték az Egyesült Államokat, hogy szállítsa le a rendszert.

Orosz Iszkander rakétarendszer – ukrán becslések szerint Moszkva kilencszáz darabbal kezdte a háborút, de mostanra csak 119 maradt
Orosz Iszkander rakétarendszer – ukrán becslések szerint Moszkva kilencszáz darabbal kezdte a háborút, de mostanra csak 119 maradt

A legkritikusabb akadály a kiképzés lesz. Az amerikai csapatoknak ki kell képezniük az ukrán erőket a rendszer használatára és karbantartására. A Patriot-zászlóaljakhoz beosztott katonák átfogó kiképzést kapnak, hogy képesek legyenek hatékonyan bemérni a célpontot, rávezetni a radart, és tüzelni.

Az Egyesült Államok más komplex fegyverrendszerekre, többek között a HIMARS-nak nevezett nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekre is kiképezte az ukrán csapatokat. Sok esetben sikerült lerövidíteniük a kiképzést, így az ukrán csapatok hetek alatt a harctérre kerülhettek. A tisztviselők nem kívántak részleteket közölni arról, hogy a Patriot-kiképzés mennyi ideig tartana, és pontosan hol kerülne rá sor.

Patriot-képességek

Ukrajna többfajta orosz fenyegetéssel néz szembe. A Patriot egyesekkel szemben jó, mások ellen viszont nem annyira hatásos.

Egy, a Patriot-rendszert jól ismerő, volt magas rangú katonatiszt szerint a rendszer hatékony lesz a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen, és politikai üzenet az erős amerikai támogatásról, de egy üteg nem fogja megváltoztatni a háború menetét.

A tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, mert az Ukrajnával kötött megállapodást még nem hozták nyilvánosságra, megjegyezte, hogy egy Patriot-ütegnek nagy a lőtávolsága, de csak korlátozottan széles területet képes lefedni. Példaként említette, hogy a Patriotok hatékonyan meg tudnak védeni egy kisebb katonai bázist, de nem tudnak teljes mértékben megóvni egy olyan nagyvárost, mint Kijev. Csak a város egy szegletének fedezetét tudnák biztosítani.

A Patriotokat gyakran zászlóaljként vetik be, amely négy ütegből áll. Ez nem így lesz Ukrajna esetében, amely a tisztviselő szerint csak egy üteget kap.

A Patriot erősebb radarral rendelkezik, amely jobban megkülönbözteti a célpontokat, mint az ukránok által használt szovjet korabeli S–300-as rendszer, de vannak korlátai – fejtette ki Karako és Cancian is.

Füst száll fel a város szélén egy orosz rakétatámadás során Kijevben 2022. október 31-én. Kérdés, hogy egy Patriot-üteg hatékonyan tudja-e védeni az ukrán fővárost
Füst száll fel a város szélén egy orosz rakétatámadás során Kijevben 2022. október 31-én. Kérdés, hogy egy Patriot-üteg hatékonyan tudja-e védeni az ukrán fővárost

Ennek ellenére a Patriotnak az egyes ballisztikus rakéták és repülőgépek megsemmisítésére való képessége megvédheti Kijevet, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök beváltja a taktikai nukleáris eszközök bevetésével kapcsolatos rendszeres fenyegetését (bár nemrég azt mondta, hogy Moszkva nem fog elsőként atomfegyvert bevetni).

De ez attól is függ, hogy a bombát hogyan juttatják célba – mondta Karako. Ha egy úgynevezett gravitációs, szabadon eső bombáról van szó, amelyet harci repülőgép szállít, a rendszer célba veheti a repülőgépet; ha cirkáló vagy rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáról van szó, akkor a rakétát is megállíthatja – mondta Karako.

A Patriotot gyártó Raytheon szerint a rendszer 2015 óta 150 ballisztikus rakéta elfogásában vett részt, a Patriot sikerességi rátáját azonban többször megkérdőjelezték. Az amerikai számvevőszék 1992-es vizsgálata nem talált bizonyítékot ama jelentések alátámasztására, amelyek szerint a rendszer hetvenszázalékos sikerességi arányt ért el a Scud rakéták ellen az I. öbölháborúban.

2018-ban kérdések merültek fel, hogy Szaúd-Arábia sikeresen alkalmazza-e a Patriotokat a jemeni húti lázadók által kilőtt rakéták ellen, amikor videók jelentek meg a rendszerek meghibásodásáról.

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter (balra) egy Patriot-rakétaüteg közelében, a szaúd-arábiai Al-Harzsban fekvő Prince Sultan légitámaszponton 2020. február 20-án
Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter (balra) egy Patriot-rakétaüteg közelében, a szaúd-arábiai Al-Harzsban fekvő Prince Sultan légitámaszponton 2020. február 20-án

Oroszország közben „következményekkel” fenyegetett, és közölte: „legitim prioritási célpont” lehet a Patriot és bármely személyzet, amely kíséri. Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok „gyakorlatilag hadviselő féllé válik” azzal, hogy fegyvereket és kiképzést ad Ukrajnának.

Moszkva pénteken az utóbbi idők legsúlyosabb rakétatámadásait hajtotta végre ukrán városok és az energia-infrastruktúra ellen. Az előzetes hírek legkevesebb három polgári halálos áldozatról és áramszünetekről szóltak.

Az alkalmazását övező kérdések ellenére a Patriot telepítése, túl a képességein, igen erős kiállás Ukrajna mellett – hangsúlyozták kommentátorok.

„Ebben sok jelkép van” – mondta Cancian.

Szöveg: az AP és az Independent tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG