Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hol van Boris Johnson? A távozó brit miniszterelnök háttérbe szorult a konzervatív jelöltek versengésével


Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a Farnborough-i Nemzetközi Légibemutatón 2022. július 18-án
Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a Farnborough-i Nemzetközi Légibemutatón 2022. július 18-án

Megtörtént az eddigi legdurvább pillanat a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáért indult versenyben. Az öt megmaradt jelöltet egy televíziós vitában arra kérték, emeljék fel a kezüket, ha engednék, hogy Boris Johnson a kormányukban dolgozzon. Senki sem emelte fel a kezét.

Annak ellenére, hogy legtöbbjük az elmúlt három évben az ő kormányában szolgált, a Johnson helyére pályázók igyekeznek elhatárolódni a botrányba keveredett politikustól, aki lemondott pártelnöki tisztségéről, de még néhány hétig Nagy-Britannia miniszterelnöke marad.

Johnson eközben nagyrészt eltűnt a színről. Nem vett részt a kormány egyetlen rendkívüli ülésén sem a hőhullámmal kapcsolatban, amely az előrejelzések szerint 40 fokos melegrekordot okoz Nagy-Britanniában.

Pénteken Johnson meglátogatta a Királyi Légierő egyik bázisát, ahol elvitték egy körre egy Typhoon vadászrepülővel. Később a hivatala kiadott egy videót, amelyen a Top Gun-t idézve mutatja felfelé a hüvelykujját.

A hétvégét Chequersben, a miniszterelnöki poszttal járó vidéki házban töltötte, ahol búcsú kerti sütögetést rendezett a barátai és a személyzet számára.

Hétfőn részt vett a Farnborough Air Show-n, majd miniszterelnökként az utolsó felszólalásainak egyikét tartotta a Parlamentben, hogy saját eredményeit dicsérje a kormány által kiírt, nagyrészt szimbolikus bizalmi szavazás előtt.

Steven Fielding, a Nottinghami Egyetem politikatörténet-professzora Johnsont „egy duzzogó tinédzserhez hasonlította a szobájában, aki azt csinál, amit akar, és időnként kiabál a szüleivel”.

A politika és a média figyelme a leendő utódai felé fordult, akik egymást mocskolják, miközben megpróbálják meggyőzni a Konzervatív Párt tagjait arról, hogy képesek újjáépíteni a politikába vetett bizalmat, és legyőzni az ellenzéki Munkáspártot a következő, 2024-es választáson.

Az első számú jelölt Rishi Sunak, aki Johnson pénzügyminisztere volt. Riválisai azért támadják, mert milliárdokat költött a munkavállalók és a vállalkozások életben tartására a koronavírus-járvány alatt, és ennek finanszírozására adót emelt.

Egy vasárnapi televíziós vitában Liz Truss külügyminiszter azzal vádolta Sunakot, hogy hetven éve nem látott mértékben emelte az adókat. Sunak azzal védekezett, hogy az adóemelésekre a szárnyaló infláció megfékezése miatt volt szükség, és azzal vádolta Truss-t, aki azonnali adócsökkentést ígér, hogy „valamit a semmiért gazdasági programmal” házal.

Penny Mordaunt kereskedelmi miniszter, aki erős kihívónak tűnik a versenyben, hiába kérte, hogy fejezzék be a sárdobálást, amelynek egy jelentős része ellene irányult. Ellenfelei azzal vádolják, hogy meg akarja könnyíteni a nemváltoztatást – ami egyes konzervatívok számára kényes téma , és hogy elhanyagolja kormányzati feladatait, miközben a vezetői posztra készül.

A konzervatív képviselők hétfőn szavaznak ki egy újabb kiesőt a jelöltek közül, amelynek célja, hogy számukat ötről négyre csökkentsék. A szavazás további fordulói kedden és szerdán lesznek, hogy végül két döntős maradjon. Közülük aztán országszerte mintegy 180 ezer konzervatív párttag választhatja meg a győztest. A végeredményt a tervek szerint szeptember 5-én hirdetik ki, és a győztes automatikusan miniszterelnök lesz, anélkül, hogy országos választásokat kellene tartani.

Fielding szerint ez problémás lehet az új vezető számára, mivel az „elsősorban fehér, déli, nagyon jómódú” konzervatív tagság választja majd meg, akiknek politikai prioritásai nagyon különböznek a választók egészétől.

Johnson 2019-ben fölényes parlamenti többséget szerzett a konzervatívoknak, de azóta botrányok kísérik, például azzal vádolják, hogy félrevezette a parlamentet a koronavírus miatti korlátozó intézkedéseket megszegő kormányzati bulikoról.

Johnson annak ellenére ragaszkodott a posztjához, hogy a rendőrség megbírságolta a „partygate” miatt, de végül július 7-én lemondott, miután egy újabb botrány tört ki amiatt, hogy vezető pozícióba nevezett ki egy szexuális visszaéléssel vádolt képviselőt, ez után pedig sorra távoztak miniszterei.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG