Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi jön az Egyesült Királyságban? Boris Johnson lemondott, de még nem távozott


Boris Johnson a Downing Streeten beszél 2022. július 7-én
Boris Johnson a Downing Streeten beszél 2022. július 7-én

Boris Johnson etikai botrányoktól súlyos hónapok után megadta magát a Konzervatív Párt lázadásának, és lemondott a pártelnöki posztról, ám továbbra is ő marad Nagy-Britannia miniszterelnöke, amíg megválasztják az utódját.

Nézzük meg, mi történik ezután a brit politikai zűrzavarban.

Miért mond le Boris Johnson?

Johnson csütörtöki lemondására azután került sor, hogy számos botrányt átvészelt az eseményteli három év alatt, amikor néha pimaszul megszegte a brit politika szabályait.

A múlt hónapban túlélt egy bizalmi szavazást. De a közelmúltban megjelent leleplezések, amelyek szerint tudott a szexuális visszaélések vádjáról egy törvényhozóval szemben, és így léptette elő vezető pozícióba a kormányban, Johnson lemondásához vezettek.

Tehát Johnson még mindig miniszterelnök?

Igen, egyelőre.

Lemondása, amelyre azután került sor, hogy több tucat miniszter tiltakozásul kilépett a kormányból, a párton belül versenyt generál vezetői helyéért. Minden konzervatív képviselő indulhat, a párt tisztségviselői pedig órákon belül megnyithatják az utat a jelölések előtt.

Amikor a jelöltek előállnak, a konzervatív képviselők több körben szavaznak róluk. A legkevesebb szavazatot kapó jelölt mindig kiesik, és a szavazás addig tart, amíg két jelölt nem marad. A jelentkezők számától függően a folyamat napokon belül lezajlik.

Az utolsó két jelöltről a teljes párttagság – mintegy 180 ezer fő – dönthet levélszavazás útján. Ez a folyamat várhatóan több hetet vesz igénybe, pontos ütemezéssel, amíg el nem jut a pártválasztásokat lebonyolító 1922-es Bizottságig.

A szavazás győztese lesz a konzervatív párt vezetője és miniszterelnöke is, anélkül hogy országos választásra lenne szükség.

Amíg új vezetőt nem választanak, Boris Johnson marad a miniszterelnök?

Johnson lemondott a pártelnöki posztról, de továbbra is miniszterelnök, amíg meg nem választják utódját.

Elődje, Theresa May több mint egy hónapig maradt hivatalban, miután bejelentette lemondását és mielőtt Johnsont megválasztották a tory párt új vezetőjének.

De sok konzervatív szerint Johnson nem maradhat hivatalában – egyszerűen túl sok minisztert veszített el lemondással ahhoz, hogy kormányozhasson. Azt követelik, hogy távozzon a miniszterelnöki posztról, és hagyja, hogy egy ideiglenes vezető vegye át a gyeplőt. Ha ezt megteszi, Dominic Raab miniszterelnök-helyettes lesz a valószínűsíthető ügyvivőjelölt.

Mekkora a valószínűsége annak, hogy Johnson távozik, mielőtt új pártvezetőt választanak?

Johnson semmi jelét nem mutatja a korai távozásnak.

Csütörtökön több új kabinetminisztert nevezett ki azok helyére, akiket elveszített, és kijelentette, hogy ezek „szolgálni fognak, akárcsak én, mindaddig, amíg egy új vezető nem foglalja el a helyét”.

Ha a párt tisztségviselői arra késztetik Johnsont, hogy távozzon előbb, és ő megtagadja, a kormányt elborító káosz rövid távon még súlyosabb lehet. A kormánynak már le kellett mondania parlamenti ügyet, mert nincs miniszter, aki képviselné.

Gavin Barwell, aki Theresa May miniszterelnök kabinetfőnöke volt, azt mondta: „Az a kérdés, hogy ha a miniszterelnök képes lesz a köztes időben egy átmeneti kormányt vezetni, vajon lesz-e elég miniszter, aki vállalja a szolgálatot.”

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG