Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Holland gazdák traktorral zártak le autópályákat


Emberek gyülekeznek Hágában a holland gazdák nagyszabású tiltakozása előtt 2022. június 22-én
Emberek gyülekeznek Hágában a holland gazdák nagyszabású tiltakozása előtt 2022. június 22-én

Holland gazdák ezrei gyűltek össze szerdán az ország középső részén, hogy tiltakozzanak a kormánynak a nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Traktorokkal hajtottak keresztül egész Hollandián, megakasztva a forgalmat a főbb autópályákon.

A tüntetést azután szervezték, hogy a kormány országos szintű célokat tűzött ki a kibocsátás csökkentésére, ami kiváltotta a gazdák haragját, akik szerint a mezőgazdaságan dolgozó több ezer ember megélhetése forog kockán.

A kormány elkerülhetetlen átmenetnek nevezte, hogy hetvenszázalékos, a védett természeti területek közelében pedig akár 95 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

A kormány azután kényszerült lépni, hogy az elmúlt években a bíróságok elkezdték megtagadni az infrastrukturális és lakásépítési projektek engedélyezését, mert az ország nem teljesítette a kibocsátási célokat.

Kora délutánra sokan érkeztek a fővárostól, Amszterdamtól mintegy hetven kilométerre keletre lévő Stroe nevű kis mezőgazdasági faluban lévő rétre, ahol a szónokok színpadról beszéltek a tömeghez, a hangszórókból zene szólt, miközben gyerekek ugráltak egy óriási felfújható malacban.

A gazdák dudálva érkeztek meg a traktorokkal a mezőre, ahol egy teherautóra kifüggesztett transzparensen az állt: „Hága döntése mélyen elszomorítja a gazdákat”. Egy másik transzparensen azt írták: „Minket nem lehet többé megállítani”.

Hágában néhány tucat gazda és támogatóik gyűltek össze reggel, mielőtt a tüntetésre indultak volna. Pólóikon az a felirat volt, hogy „Ha nincsenek gazdák, nincs élelmiszer”.

„Itt hozzák a szabályokat – mondta Jaap Zegwaard tejtermelő, aki traktorjával Hága egyik parkjában parkolt le. – Arra kértek, hogy jöjjek ide, és adjak reggelit, hogy megmutassuk, élelmiszert termelünk, nem szennyezést” – tette hozzá.

A kormánykoalíció 24,3 milliárd euró többletforrást különített el a változtatások finanszírozására, amelyek valószínűleg sok gazdát arra kényszerítenek majd, hogy drasztikusan csökkentsék állatállományukat, vagy teljesen megszüntessék.

A terveket, amelyeket a tartományi kormányoknak kell végrehajtaniuk, még Mark Rutte miniszterelnök saját pártjának tagjai is ellenezték. A tartományi kormányok egy évet kaptak arra, hogy kidolgozzák tervüket a kibocsátáscsökkentési célok teljesítésére.

A mezőgazdaság kulcsfontosságú ágazat a holland gazdaságban, tavaly csaknem 105 milliárd euró értékű exportot termeltek. Ennek azonban az az ára, hogy szennyező gázok keletkeznek, annak ellenére hogy a gazdák lépéseket tesznek a kibocsátás csökkentésére.

Jaap Zegwaard azt mondta, hogy a gazdálkodók készek tárgyalni a kibocsátás csökkentésének módjáról, de ellenzik, hogy az ágazatra háruljon a felelősség nagy része.

„A mezőgazdaságra most úgy tekintenek, mint a legnagyobb szennyezőre, ez nem helyes” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG