Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hollandia a gázai háború miatt nem szállíthat F–35-ös alkatrészeket Izraelnek


Izraeli F–35-ös harci repülőgép az égen a libanoni határ felett 2023. október 9-én
Izraeli F–35-ös harci repülőgép az égen a libanoni határ felett 2023. október 9-én

A fellebbviteli bíróság hétfőn arra kötelezte a holland kormányt, hogy állítsa le az F–35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek izraeli exportját. Indoklásában a bíróság a nemzetközi jog megsértésének egyértelmű kockázatára hivatkozott. A holland kormány megfellebbezi a döntést.

Három emberi jogi szervezet decemberben polgári pert indított Hollandia ellen. Azzal érveltek, hogy a hatóságoknak át kell értékelniük az exportengedélyüket a Gázai övezetben folyó izraeli katonai akció miatt.

„Tagadhatatlanul fennáll annak a veszélye, hogy a kivitt F–35-ös alkatrészeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják fel” – mondta Bas Boele bíró az ítélet felolvasásakor, mire többen éljenezni kezdtek a tárgyalóteremben.

Az exporttal hét napon belül le kell állni.

A döntés akkor született, amikor Mark Rutte holland miniszterelnök Izraelbe utazott, hogy tárgyaljon Benjámin Netanjáhú miniszterelnökkel a konfliktusról. Rutte várhatóan találkozik Mohammad Stajeh palesztin miniszterelnökkel is.

„Rendkívül hálásak vagyunk, amiért igazság született, és a bíróság hajlandó is volt kimondani” – mondta Liesbeth Zegveld vezető ügyvéd újságíróknak a tárgyalás után.

Az Oxfam Novib, a Pax Nederland és a The Rights Forum decemberben nyújtotta be a keresetét. Azzal érveltek, hogy a repülőgép-alkatrészek folyamatos biztosítása miatt Hollandia tettestársa Izraelnek a Hamász elleni háborúban elkövetett esetleges háborús bűnökben.

Ehhez kapcsolódóan: Drámai rajtaütés Gázában: két kimentett túsz, több mint hatvan palesztin halott

Januárban egy alsóbb fokú bíróság a kormány mellé állt, és lehetővé tette a hollandoknak, hogy továbbra is küldjenek Izraelnek a Woensdrecht város raktárában tárolt amerikai tulajdonú alkatrészekből. Hollandia ad otthont a három európai F–35-ös raktár egyikének.

Más országokban is fontolgatják a fegyvereladások korlátozását Izraelnek. Az Egyesült Királyságban emberi jogi csoportok hasonló pert indítottak a saját kormányuk ellen, hogy megkíséreljék megakadályozni az Izraelbe irányuló fegyverexportot.

Az Egyesült Államokban a demokraták olyan törvényjavaslatot terjesztenek elő a szenátusban, amely előírná, hogy Joe Biden elnöknek kongresszusi jóváhagyást kell kapnia, mielőtt zöld utat adna az izraeli fegyvereladásoknak.

Múlt hónap végén az ENSZ legfelsőbb bírósága arra utasította Izraelt, hogy tegyen meg mindent a halál, a pusztítás és a népirtás megakadályozása érdekében Gázában. Bár ez a döntés a holland ügyben benyújtott fellebbezés tárgyalása után született, az érintett csoportok ügyvédjei szerint a bírák valószínűleg figyelembe vették a Nemzetközi Bíróság jogilag kötelező erejű végzését.

Ehhez kapcsolódóan: Döntött a Nemzetközi Bíróság: Izraelnek biztosítania kell, hogy ne legyen népirtás Gázában

A határozat hagyott némi mozgásteret a holland hatóságoknak a Gázai övezeten kívüli műveletekben használt repülőgép-alkatrészek exportálására.

Közben a holland kormány hétfőn bejelentette, hogy él fellebbezési jogával, és a Holland Legfelsőbb Bíróságnál támadja meg a döntést. Indoklása szerint az F–35-ösök kulcsfontosságúak Izrael számára, hogy meg tudja védeni magát „a térségből, így Iránból, Jemenből, Szíriából és Libanonból fenyegető veszélyektől”.

Az exporttilalom a fellebbezés ellenére érvényben marad.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG