Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött a Nemzetközi Bíróság: Izraelnek biztosítania kell, hogy ne legyen népirtás Gázában


A Dél-afrikai Köztársaság december végén kérte az ENSZ Nemzetközi Bíróságát, hogy állapítsa meg, követ-e el Izrael népirtást a Gázai övezetben (archív felvétel)
A Dél-afrikai Köztársaság december végén kérte az ENSZ Nemzetközi Bíróságát, hogy állapítsa meg, követ-e el Izrael népirtást a Gázai övezetben (archív felvétel)

Az ENSZ legfelsőbb bírósága, a Nemzetközi Bíróság (ICJ) január 26-i ítélete szerint Izraelnek intézkedéseket kell tennie minden olyan háborús cselekmény elkerülésére, amely népirtással járhat a Gázai övezetben. A tizenhét tagú testület ugyanakkor nem kötelezte a Dél-Afrika által kért tűzszünetre Izraelt.

Izraelnek „azonnali és hatékony intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy lehetővé tegye a sürgetően szükséges alapvető szolgáltatások és a humanitárius segítségnyújtás biztosítását a palesztinok kedvezőtlen életkörülményeinek orvoslására” – közölte Joan Donoghue, az ICJ elnöke, miközben felolvasta a bíróság előzetes döntését.

„A bíróság teljes mértékben tisztában van a térségben kibontakozó emberi tragédia mértékével, és mély aggodalmát fejezi ki az emberéletek folyamatos elvesztése és az emberek szenvedése miatt” – tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén fordult az ENSZ Nemzetközi Bíróságához azzal a kéréssel, hogy állapítsa meg, követ-e el Izrael népirtást a Gázai övezetben, egyben ideiglenes intézkedéseket, köztük tűzszünetet kért a bíróságtól, „rendkívül sürgősnek” nevezve az ügyet.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael szerint rosszindulatú és torzított a népirtási vád ellene az ENSZ Nemzetközi Bíróságán

Izrael tagadta a vádat, a bizonyítási meghallgatások egy pontján azt mondta, hogy abszurd párhuzamot vonni Oroszország ukrajnai háborúja és a gázai hadműveletek között.

Az Izraelt képviselő ügyvédek a hónap elején azzal érveltek: az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy korlátozza az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek nyilvánított Hamász elleni harc hatásait a polgári lakosságra, és a Hamász, illetve hadviselési taktikája a felelős a civil halálos áldozatok számának növekedéséért.

A bíróság arra utasította Izraelt, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést az ítélet betartására hozott intézkedéseiről.

A Hamász október 7-i, mintegy 1200 civil halálos áldozatot követelő támadása nyomán indult ellenségeskedés leállítása érdekében Dél-Afrika egy 2022. márciusi döntésre hivatkozott, amelyben Oroszországot Ukrajna elleni hadműveletei leállítására utasították.

A bíróság erre a pontra nem tért ki határozatában, amely csak a sürgősségi intézkedések iránt benyújtott kérelemmel foglalkozott. A népirtással kapcsolatos vádakról szóló végleges döntés jogi szakértők szerint évekbe telhet.

Ehhez kapcsolódóan: Jogi csatározás kezdődik a Nemzetközi Bíróságon a gázai népirtási vádak ügyében

Dél-Afrika, amely a konfliktusban szisztematikus népirtás elkövetésével vádolta Izraelt, sürgősségi határozatot kért a bíróságtól, hogy megvédje a gázai palesztinokat a Hamász elleni izraeli háború további szenvedéseitől. A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint csaknem 26.000 palesztint öltek meg a hadjáratban, többségében nőket és gyerekeket.

Dél-Afrika kezdeményezése reflektorfénybe helyezte az ország régóta fennálló támogatását a palesztin jogok védelmében: még Nelson Mandela mondta egyszer, hogy országa szabadsága „nem lenne teljes a palesztinok szabadsága nélkül”.

Az ICJ határozatai ellen nem lehet fellebbezni, ám magának a bíróságnak nincs eszköze a végrehajtatásukra.

Elemzők már korábban megjegyezték, hogy az ICJ Oroszország katonai műveleteinek leállításáról szóló ítélete hatástalan maradt.

XS
SM
MD
LG