Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapokkal ezelőtt látótérbe kerülhetett a szigetszentmiklósi szennyezés gyanúsítottja


A vízügy munkatársai tisztítják az olajjal szennyezett területet Szigetszentmiklósnál 2020. december 13-án. Fotó: OVF
A vízügy munkatársai tisztítják az olajjal szennyezett területet Szigetszentmiklósnál 2020. december 13-án. Fotó: OVF

A Szabad Európa értesülése szerint már tavaly decemberben több körben felmerült a szigetszentmiklósi olajszennyezések elkövetésével meggyanúsított tököli férfi neve. A rendőrség a hónapokig tartó nyomozás során mintegy negyven helyről vett olajmintát, hogy beazonosítsa a fáradt olaj eredetét.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt a két szennyezésről, amelyet néhány nap különbséggel követtek el Szigetszentmiklósnál, majd az azt követő kármentesítő, rekultivációs munkálatokról is.

A Szabad Európa úgy értesült, hogy a most meggyanúsított 59 éves tököli férfi neve több körben is felmerült az üggyel kapcsolatban, először tavaly decemberben. A június 16-i rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a károkozás pontos mértékét igazságügyi szakértő fogja megvizsgálni.

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester a Szabad Európának elmondta, az első szennyezés védekezési költségei meghaladták a százmillió forintot, de ez nem a város költsége. A második szennyezés után a csatorna kitisztítása a városnak 15,5 millió forintjába került. Ennek a polgármester elmondása szerint kilencven százalékát igényelheti vissza az önkormányzat vis maiorként, ennek elbírálása még tart.

Tavaly december 12-én kaptak először bejelentést a vízügyesek arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővízcsatorna-kifolyónál és a nádasban olajszennyezést észleltek. A csatorna a ráckevei (soroksári) Duna-ágba (RSD) torkollik.

Mint később kiderült, ez volt az elmúlt ötven év egyik legsúlyosabb környezetszennyezése, főként motorolajat és kisebb mennyiségben gázolajat öntöttek a csatornába. Számos védett növény és állat pusztult el, évekig eltarthat a természet regenerálódása.

December 30-án Szigetszentmiklóson a Határ úti esővízelvezetőbe engedtek olajat. A rendőrség mindkét szennyezés elkövetésével a tököli férfit gyanúsította meg, miután a két szennyezés helyén vett minta azonosságot mutatott. A nyomozás során mintegy negyven telephelyről vettek olajmintát a beazonosításhoz, így jutottak 59 éves V. József nyomára, aki szabadlábon védekezhet.

XS
SM
MD
LG