Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Máris milliókat vitt el az újabb olajszennyezés a szigetszentmiklósi önkormányzattól


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződést távolítják el Szigetszentmiklóson, 2020.12.13-án.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződést távolítják el Szigetszentmiklóson, 2020.12.13-án.

Több óvintézkedést tettek a vízügyes szakemberek és a szigetszentmiklósi önkormányzat munkatársai is a napokban, hogy egy esetleges esőzés miatt se juthasson további fáradt olaj a Ráckevei-(Soroksári-)Dunába. Az önkormányzat átmosta az esővíz-elvezetőt. A nyomozás tart, a szennyezőről továbbra sincs információ, a nyomravezetői díj már 12 millió forint közelében jár.

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, december 12-én kaptak bejelentést a vízügyesek arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyezés történt.

A helyzet azért is volt különösen veszélyes, mert a csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik. Az eset sokak szerint az elmúlt 50 év legsúlyosabb környezetszennyezése lehet Magyarországon, számos állatot és növényt pusztított el a kiömlő olaj. A közvetlen kárelhárítás napokig tartott, a természetvédelmi terület regenerálódása évekig tarthat.

Az ügyben folyik a nyomozás, a rendőrségi és az állampolgári nyomravezetői díj együttesen már 11 millió forint felett jár, és több lakossági bejelentést is vizsgálnak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság december 22-én kiadott közleménye szerint az addig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Mintegy 30 000 liter olajos vizet vittek el ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 000 liter várja még a területen az elszállítást.

December 30-án Szigetszentmiklóson, a Tebe sor csapadékvíz-elvezető csatornájának torkolatánál ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai. Az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a szennyeződés az élővízbe nem jutott ki. A csatornát azóta is folyamatosan figyelik.

Felkészültek a csapadékosabb időszakra

Mivel a korábbi időjárás-előrejelzés csapadékot valószínűsített, ami kimoshatta volna a csatornában még előforduló olajat, a vízügyes szakemberek számos óvintézkedést tettek.

A Tebe sor végén lévő kifolyó elé homokzsákokból kisebb tárolóteret és többszörös szűrőrendszert alakítottak ki, illetve megmagasították a homokzsákokat, ezzel is megakadályozva, hogy a szennyezés elérje a Ráckevei-(Soroksári-)Dunát.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság felkérte a csatornahálózat vagyonkezelőjét, Szigetszentmiklós önkormányzatát, hogy az érintett szakaszt soron kívül tisztíttassa ki. A biztonság növelése érdekében az üzemeltető (Sziget Vízművek Nonprofit Kft.) a Fővárosi Csatornázási Művek bevonásával a csatornát egy ponton befalazta, és ezt szükség esetén a csatornatorkolatnál is megteszik.

A korábban megépített kármentesítő utat is megmagasították, hogy egy esetleges nagyobb esőzés után is tárolni tudják a csatornahálózatból érkező vizet. A már eltávolított szennyeződést egy szakcég szippantós járművel több alkalommal is elszállította. Folyamatos vesznek vízmintákat a Ráckevei-(Soroksári-)Dunából a csatornatorkolat alatt és felett is, hogy szennyeződés ne juthasson ki az élővízbe.

"Elképesztő, hogy másodszor is megtették"

Így reagált Szigetszentmiklós polgármestere, amikor a december 30-án kiderült újabb szennyezésről kérdeztük. Mint elmondta, mintát vettek, vizsgálták, hogy a Határ úti esővíz-elvezetőben talált olaj ugyanolyan-e, mint amit december 12-én engedtek bele hatalmas mennyiségben a vízelvezetőbe.

Nagy János elmondta, hogy a BRFK az újabb környezetszennyezést is vizsgálja, azért is nem tudták megkezdeni december 30-án és 31-én a kárelhárítást, mert helyszíneltek a nyomozók. Az önkormányzatnak továbbra sincs információja arról, kik lehetnek az elkövetők.

A polgármester szerint az is nehezíti a tettesek felkutatását, hogy nincs bekamerázva a terület.

Közben a vízügy kérésére átmosták az érintett szakaszon az esővíz-elvezetőt. Azoknak a munkálatoknak a költségei, amelyeket az önkormányzatnak az elmúlt napokban az újabb a környezetszennyezés miatt végeznie kellett elérik a 9 millió forintot, és ez még nem vége. Az önkormányzat a költségek miatt állami segítséget kért a vis maior keretből. Jelenleg ipari búvárok tisztítják speciális gépekkel az újabb szennyezés helyszínét.

Még nem látni a fényt a csatorna végén: évek múlva tisztulhat csak ki a Duna-ág
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG