Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hongkong: amerikai szankciók jöhetnek


A rendőrség vezeti el John Clancey amerikai emberi jogi ügyekre szakosodott ügyvédet, a Ho, Tse, Wai & Partners iroda munkatársát, miután az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva letartóztatták Hongkongban, Kínában, 2021. január 6-án.
A rendőrség vezeti el John Clancey amerikai emberi jogi ügyekre szakosodott ügyvédet, a Ho, Tse, Wai & Partners iroda munkatársát, miután az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva letartóztatták Hongkongban, Kínában, 2021. január 6-án.

Az Egyesült Államok szankciókat vezethet be a hongkongi demokráciapártiak tömeges letartóztatása miatt, miután egy razzia során egy amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek.

A hongkongi demokráciapártiak tömeges letartóztatása miatt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szankciókat helyezett kilátásba.

Pompeót „megdöbbentette”, hogy egy amerikai állampolgárt is letartóztattak az eddigi legnagyobb hongkongi rajtaütésszerű rendőrségi akció során.

Kína tavaly vezette be azt a biztonsági törvényt, amelynek célja - a kritikusok szerint - az ellenvélemények felszámolása a volt brit gyarmaton.

„Az Egyesült Államok fontolóra veszi a szankciók és egyéb korlátozások bevezetését a hongkongi néppel szembeni támadás végrehajtásában részt vevő személyekkel és szervezetekkel szemben" – tette közzé január 6-án késő este Pompeo egy nyilatkozatban.

Pompeo azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok „megvizsgálja” a lehetséges korlátozások bevezetését a washingtoni hongkongi gazdasági kereskedelmi hivatal ellen is.

53 embert – köztük egy amerikai állampolgárt – tartóztattak le

A hongkongi helyi hatóságok által letartóztatott több mint 50 politikust és a demokráciát védő aktivistát „azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni" - tette hozzá, megígérve, hogy az Egyesült Államok „nem marad majd tétlen, miközben Hongkong lakói a kommunista elnyomás alatt szenvednek."

Az amerikai állampolgárt nem azonosították, de Pompeo szerint az Egyesült Államok „nem fogja tolerálni az amerikai állampolgárok önkényes fogva tartását vagy zaklatását”.

A Reuters egyik forrása szerint John Clancey amerikai ügyvéd volt az egyike azoknak, akiket a Ho, Cse, Wai & Partners ügyvédi iroda razziája során tartóztattak le.

A hongkongi rendőrség közölte, hogy a vitatott nemzetbiztonsági törvény tavaly nyári bevezetését követő eddigi legnagyobb, az ellenzéki személyek felkutatására irányuló rajtaütés során 53 embert tartóztattak le.

A vitatott biztonsági törvényt használták indokul

A január 6-án őrizetbe vettek állítólag részt vettek az ellenzék által júliusban szervezett elsődleges választáson, amelyet azért rendeztek, hogy megtalálják a legnépszerűbb jelölteket az azóta elhalasztott törvényhozási választások előtt.

A letartóztatásokat a biztonsági törvény alapján hajtották végre, amelyet a több hónapig tartó demokráciapárti tüntetéseket követően júniusban Peking kiterjesztette Hongkongra is.

John Lee, Hongkong biztonsági titkára szerint a letartóztatások a helyi kormány „megdöntésével" gyanúsítottakat megcélzó akció részei voltak.

Lee szerint a helyi kormány nem tűri a „felforgató" cselekedeteket.

Káosz Washingtonban

Pompeo nyilatkozata azért jelent meg késő este, mert január 6-án az Amerikai Egyesült Államokban egy napig tartó politikai káosz és erőszak alakult ki, amely során a tüntetők betörtek a washingtoni Capitoliumba is.

Készült az AFP tudósítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.​

XS
SM
MD
LG