Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat hongkongi demokráciapárti politikust tartóztattak le


A rendőrség elviszi Lester Shum demokráciapárti aktivistát. Több mint 50 hongkongi aktivistát vettek őrizetbe az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva. 2021. január 6., Hongkong, Kína.
A rendőrség elviszi Lester Shum demokráciapárti aktivistát. Több mint 50 hongkongi aktivistát vettek őrizetbe az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva. 2021. január 6., Hongkong, Kína.

Jelentések szerint körülbelül 53 ellenzékit gyűjtöttek be a hongkongi hatóságok, ami az eddig legnagyobb rajtaütés volt az ellentmondásos kínai nemzetbiztonsági törvény tavaly nyári bevezetése óta.

A szerdán letartóztatott személyek, jelentések szerint, az ellenzék jelöltállító versenyét szervezték a júliusra tervezett, de azóta törölt törvényhozási választások előtt.

Peking hónapokon át tartó demokráciapárti tüntetések után léptette életbe nyáron Hongkongban a heves bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt. A jogszabály büntethetővé teszi a “szeparatizmust”, a “felforgatást”, a terrorizmust és az “idegen és külső erőkkel való összejátszást”, és az ilyen vádak alapján bíróság elé kerülőket akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatják.

A bírálók szerint Kína ezzel a törvénnyel megsérti a britekkel a volt gyarmat visszaadása előtt kötött “alaptörvény” megállapodást, melynek része az “egy ország, két rendszer” elv. Eszerint a terület hosszú időn át nagyfokú autonómiát, a kínainál szélesebb szabadságjogokat élvezhet.

John Lee, hongkongi biztonsági miniszter úgy fogalmazott, olyanokat tartóztattak le, akiket a helyi kormányzat “megdöntésére” való szervezkedéssel gyanúsítottak. Azt mondta, hogy nem tűrik el a “felforgató tevékenységet”.

A pandémia és a hatóságok is akadályozták, hogy az ellenzék megméresse magát

A rajtaütésekben ezer rendőr vett részt, házkutatást tartottak egy közvélemény-kutatónál és egy ügyvédi irodában, valamint információ átadására szólítottak fel három hírszerkesztőséget.

Tavaly júliusban több mint 600 ezer hongkongi adta le voksát az ellenzék által szervezett előválasztásokon, amelyekkel a helyi parlamenti választásokon induló jelöltekről döntöttek.

A szeptemberre tervezett választást viszont a hatóságok a pandémia veszélyeire hivatkozva elhalasztották. Az ellenzék több jelöltjét azóta diszkvalifikálták.

Novemberben a hongkongi Törvényhozó Tanács legtöbb ellenzéki képviselője lemondott, az ellen tiltakozva, hogy négy társukat kizárták a parlamentből.

A mostani letartóztatásokat elítélte Antony Blinken, Joe Biden megválasztott amerikai elnök külügyminiszter-jelöltje. Blinken szerint az akció “támadás volt azok ellen, akik bátran kiállnak az egyetemes jogok mellett”.

Hozzátette, hogy a Biden-kormányzat “támogatja Hongkong népét a demokráciát letörő Pekinggel szemben”.

Peter Stano, az Európai Unió szóvivője követelte a letartóztatottak azonnali szabadon engedését és azt mondta: az őrizetbe vételek “azt jelzik, hogy Hongkongban többé nem tolerálják a politikai pluralizmust”.

Stano nem zárta ki, hogy az Unió, amely az óév végén kereskedelmi és befektetési egyezményt kötött Pekinggel, szankciókat vezessen be Kínával szemben.

Készült a BBC, AP és Reuters jelentései alapján

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG