Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hongkong kormányzója szerint nincs köze a sajtószabadsághoz a hírportál-bezárásoknak


Dobozokat szállítanak el a Stand News irodájából, ahol a rendőrök lázadásra való felbujtásra utaló bizonyítékokat kerestek. Korábban hat embert őrizetbe is vettek a hírportáltól, 2021. december 29-én
Dobozokat szállítanak el a Stand News irodájából, ahol a rendőrök lázadásra való felbujtásra utaló bizonyítékokat kerestek. Korábban hat embert őrizetbe is vettek a hírportáltól, 2021. december 29-én

Hongkong vezetője, Carrie Lam kedden azt mondta, hogy két hírportál minapi bezárása a városban nem tükrözi a hongkongi sajtószabadság helyzetét, mivel a döntéseket maguk a portálok hozták meg.

Megjegyzését csaknem egy héttel azután tette, hogy a hatóságok letartóztattak lázadás miatt hét embert, akik kapcsolatban álltak a Stand News nevű demokráciapárti online hírügynökséggel, és a portál bejelentette, hogy bezár. Napokkal később egy másik oldal, a Citizen News is közölte, hogy beszünteti a működését.

„Egyik portállal sem tettünk semmit. A bűnüldöző szervek soha nem keresték meg őket” – mondta Lam egy keddi sajtótájékoztatón.

"De ha úgy döntöttek, hogy saját aggodalmaik miatt beszüntetik a működést, ez nem különös szerintem." Hozzátette, hogy a hongkongi hatóságok "nem törekednek a sajtószabadság visszaszorítására".

Lam elmondta, hogy a kormány a jogállamiságot követi Hongkongban, és amikor először lépett hivatalba, bevezette az online kormányzati sajtótájékoztatókat és találkozott a Hongkongi Újságírók Szövetségével.

„Amíg a hírügynökségi portálok nem vesznek részt illegális cselekményekben, továbbra is tudósíthatnak a hírekről Hongkongban” – tette hozzá Lam.

Elmondta, hogy a városban bejegyzett helyi portálok számában 5,4 százalékos, a tengerentúliakéban pedig 9,4 százalékos, ugrásszerű növekedést tapasztaltak a nemzetbiztonsági törvény 2020 júniusi hatályba lépése óta.

„Tehát nem lehet azt mondani, hogy a sajtószabadság erodálódott a két portál bezárásával” – mondta Lam.

A biztonsági törvény életbe lépése óta több mint száz embert tartóztattak le, köztük sok demokráciapárti aktivistát, valamint újságírókat, akik korábban a most megszűnt Apple Dailynek és a Stand Newsnak dolgoztak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG