Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb demokráciapárti lapot zárattak be Hongkongban


Rendőrök a Stand News irodája előtt 2021. december 29-én
Rendőrök a Stand News irodája előtt 2021. december 29-én

Razziázott a rendőrség az egyik legnagyobb hongkongi demokráciapárti weboldal irodájában, ahol hat szerkesztőt letartóztattak. A Stand News volt az egyik utolsó kritikus hang a félautonóm városban; most a nemzetbiztonsági törvény alapján hallgattatták el.

Szerdán a hongkongi rendőrség és a Stand News is megerősítette, hogy letartóztatták a demokráciapárti weboldal hat jelenlegi és korábbi szerkesztőjét, valamint vezetőségi tagját, elektronikus eszközeiket pedig lefoglalták. A Stand News közleményben közölte, hogy weboldalát és közösségi médiáját többé nem frissítik, le fogják venni. Bejelentették, hogy minden alkalmazottat elbocsátottak.

Két évet is kaphatnak a kritikus újságírók

Az újság volt az egyik utolsó megmaradt nyíltan kritikus hang Hongkongban az Apple Daily bezárása után, amely azután szűnt meg, hogy kiadóját, Jimmy Lait és vezető szerkesztőit letartóztatták, vagyonukat befagyasztották. A Stand News még az év elején közölte, hogy politikai nyomás miatt felfüggeszti az előfizetéseket és eltávolítja a legtöbb véleménycikket és rovatot a honlapjáról, ez azonban nem bizonyult elegendőnek.

A rendőrség azután razziázott a Stand News irodájában, hogy letartóztattak hat embert, köztük a népszerű énekesnőt és aktivistát, Denise Hót, aki korábban részt vett az újság igazgatótanácsában. Ho ellen felbujtó kiadvány közzétételére irányuló összeesküvés volt a vád.

A rendőrség közlése szerint több mint kétszáz rendőr vett részt a házkutatásban, és a tavaly életbe lépett nemzetbiztonsági törvény értelmében parancsuk volt újságírói anyagok lefoglalására is. A razzia során letartóztatott újságírók akár két év börtönbüntetésre és ötezer hongkongi dollárig (640 dollár) terjedő pénzbírságra számíthatnak.

Egy parlamenti képviselőt is letartóztattak

A rendőrség nem közölte, kiket tartóztattak le, de a South China Morning Post hongkongi lap szerint köztük van a Stand News jelenlegi és egy korábbi szerkesztője, valamint négy korábbi igazgatósági tag, köztük Ho és Margaret Ng volt parlamenti képviselő.

Ho Facebook-posztja szerda kora reggel megerősítette, hogy letartóztatták. Egy későbbi, a nevében közzétett üzenet szerint jól van, arra kérte barátait és támogatóit, hogy ne aggódjanak miatta. Ez a bejegyzés közel negyvenezer lájkot és 2700 kommentet kapott, főként támogatóktól.

Szerdán kora reggel a Stand News videót tett közzé Facebookon, amelyben rendőrök láthatók Ronson Chan helyettes szerkesztő otthonában. Chant, aki egyben a hongkongi újságíró-szövetség elnöke, elvitték kihallgatásra – erősítette meg a szervezet közleményében. Később szabadon engedték, és a médiának elmondta, hogy a rendőrség lefoglalta elektronikus eszközeit, bankkártyáit és sajtóigazolványát.

Szobrokat is elért a cenzúra

Amióta 2020-ban Kínában elfogadták a Hongkong önrendelkezését csorbító nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrség egymás után lép fel az autonómiát és demokráciát támogató médiumok és politikusok ellen. A közelmúltban szüntették meg az Apple Daily című napilapot, a főszerkesztőt, Jimmy Lait pedig lázítás vádjával letartóztatták. A városi újságíró-szövetség szerint ezek a lépések sértik Hongkong minialkotmányát, és felszólították a kormányt, hogy az alaptörvénynek megfelelően védje meg a sajtószabadságot.

„A Hongkongi Újságíró-szövetség (HKJA) mélységes aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a rendőrség egy éven belül többször is letartóztatta a média vezető munkatársait, és nagy mennyiségű újságírói anyagot tartalmazó hírszervezetek irodáit kutatta át” – áll a Hongkongi Újságíró-szövetség közleményében.

A szerdai letartóztatások előtt nem sokkal a rendőrség szobrokat és műalkotásokat is eltávolított egyetemi campusokról, többek között egy olyan szobrot, amely az 1989-es pekingi Tienanmen téri tüntetések áldozatainak állított emléket.

XS
SM
MD
LG