Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb független hírportál szűnik meg Hongkongban


A Stand News főszerkesztőjének őrizetbe vétele Hongkongban 2021. december 29-én
A Stand News főszerkesztőjének őrizetbe vétele Hongkongban 2021. december 29-én

Egy héten belül már a második független hongkongi hírportál jelentette be működése beszüntetését a szabad sajtó és a másként gondolkodók elleni szigorú hatósági fellépés miatt.

A tájékoztatás szerint a Citizen News oldala január 4-től nem fog frissülni, később a korábbi tartalmakat is törölni fogják.

„Mindannyian mélységesen szeretjük ezt a helyet. De sajnos nemcsak eső és szél, hanem hurrikánok és szökőárak állnak előttünk. A készülő vihar középpontjában válságos helyzetben találtuk magunkat, és biztosítanunk kell a fedélzeten lévők biztonságát és jólétét” – írták, a portált egy kis lélekvesztőhöz hasonlítva a háborgó tengeren.

„Soha nem feledkeztünk meg eredeti céljainkról. Az elmúlt két év nagy társadalmi változásai és a romló médiakörnyezet miatt ezeket azonban sajnos már nem tudjuk félelem nélkül megvalósítani” – hangsúlyozták.

A 2017-ben alapított Citizen News több mint nyolcszázezer követővel az egyik legolvasottabb helyi hírforrás volt az interneten.

A döntést három nappal azt követően jelentették be, hogy a demokráciapárti Stand News két vezető szerkesztőjét felforgatás vádjával őrizetbe vették. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár két évre is börtönbe kerülhetnek.

A Stand News szerkesztőségét nem sokkal korábban megszállták a hatóságok. Az akcióban több mint kétszáz rendőr vett részt, ennek során öt másik személyt is előállítottak, négyük ellen azonban végül nem indult eljárás. Az ötödik újságíró, az ugyancsak megszüntetett Apple Daily volt munkatársa máig őrizetben van, ellene nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

Ez az oldal volt az egyik utolsó megmaradt nyíltan kritikus hang Hongkongban az Apple Daily bezárása után, amely azután szűnt meg, hogy kiadóját, Jimmy Lait és vezető szerkesztőit letartóztatták, vagyonukat befagyasztották. A Stand News még az év elején közölte, hogy politikai nyomás miatt felfüggeszti az előfizetéseket és eltávolítja a legtöbb véleménycikket és rovatot a honlapjáról, ez azonban nem bizonyult elegendőnek.

Szobrokat is elért a cenzúra

Amióta 2020-ban Kínában elfogadták a Hongkong önrendelkezését csorbító nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrség egymás után lép fel az autonómiát és demokráciát támogató médiumok és politikusok ellen.

„Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy a rendőrség egy éven belül többször is letartóztatta a média vezető munkatársait, és nagy mennyiségű újságírói anyagot tartalmazó hírszervezetek irodáit kutatta át” – áll a Hongkongi Újságíró-szövetség korábbi közleményében.

Előző héten a rendőrség szobrokat és műalkotásokat is eltávolított egyetemi campusokról, többek között egy olyat, amely az 1989-es pekingi Tienanmen téri tüntetések áldozatainak állított emléket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG