Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hozzávetőleg 330 ezer beoltatlan regisztrált van még Magyarországon


A fideszes Szita Károly polgármester (b) és Novák Katalin tárca nélküli miniszter a kaposvári kórházban, 2021. július 8-án.
A fideszes Szita Károly polgármester (b) és Novák Katalin tárca nélküli miniszter a kaposvári kórházban, 2021. július 8-án.

Négyezer embert első oltását sikerült megszervezni az előző nap. Elhunyt újabb két fertőzött, nem csökkent tovább a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma. Nem világos, hogy kinek mit kéne csinálnia a harmadik oltás kapcsán.

A járvány újabb két közvetlen áldozatáról számolt be július 20-án az állami honlap. Velük együtt a Magyarországi áldozatok száma hivatalosan 30 019 főnél jár.

Nem csökkent tovább a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma, 77 beteget jelentettek. Közülük az előző naphoz hasonlóan 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Mindössze négyezer ember első oltását sikerült megszervezni hétfőn, noha a legfrissebb állami adatok alapján még nagyjából 330 ezer olyan regisztrált ember van Magyarországon, aki még egy oltást sem kapott. Ilyen oltási tempóval október közepére kapja meg mindegyikük az első oltását.

Milyen lehet a harmadik oltás?

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezetője nemrég a a Népszavának beszélt arról, hogy egyelőre nem támogatják az oltóanyagok cseréjét és kombinálását. Mert szerinte bár biztatóak a vizsgálati eredmények, még nem zárult le az ezzel kapcsolatos kutatás, a hármas fázisú klinikai vizsgálatok nem tértek ki arra, hogy milyen hatással van a vakcinák kombinációja.

Vereckei Péter kijelentése azért is fontos, mert Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter a kormánydöntés előtt arról beszélt, hogy ő maga hat hónap után ajánlaná a harmadik oltást, és mindenképpen az előzőtől eltérő vakcinával, elsőként a hatvan év felettieket oltaná.

Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke azt írta az RTL Klubnak, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlenül másnak kell lennie. Az mRNS-t tartalmazó vakcinákat viszont, mint a Pfizer és a Moderna, akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után.

A miniszterelnök július 16-án jelentette be, hogy augusztus elsejétől kérhető a harmadik oltás. Egyenlőre annyit lehet tudni, hogy az felelősség a hazai orvosokon lesz, de Müller Cecília és Kásler Miklós sem adott ki irányadó eljárási rendet számukra a témában.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG