Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Én nem adom be a harmadikat, amíg nincs kint az új eljárásrend"


Oltás egy székesfehérvári háziorvos rendelőjében 2021. március 17-én
Oltás egy székesfehérvári háziorvos rendelőjében 2021. március 17-én

Háziorvost kérdeztünk arról, hogyan készül az augusztustól kérhető harmadik oltásra. Komáromi Zoltán a miniszterelnök pénteki bejelentésére utalva azt mondta, az, ahogy ezt így bedobták a köztudatba, csak arra alkalmas, hogy növelje az orvos-beteg konfliktusok számát. Közben a Pfizer Hungary bejelentette, hogy egyelőre nem támogatja a vakcinák kombinálását, és megszólalt Karikó Katalin is,

„Egy órája nem tudom felhívni a saját rendelőmet, mert folyamatosan foglalt a vonal" –mondja a Szabad Európának a Budán praktizáló Komáromi Zoltán. Szerinte a miniszterelnök pénteki bejelentésével csak azt érték el, hogy megbénultak a rendelők telefonvonalai.

Mint mondja, mindenki az oltás iránt érdeklődik, miközben rengeteg a munka, mert a háziorvosok egyik fele most van szabadságon, helyettesítik őket, vagyis egy orvos két praxist visz. Azok, akik most dolgoznak, majd augusztus elején mennek pihenni, amikortól a tervek szerint kérhető lesz a harmadik oltás.

„Ezer-ezerötszáz beteg van átlagban egy fővárosi praxisban. Ha most csak minden tizedik telefonál, már teljes a káosz."

A háziorvos szerint ez az információ így csak arra volt jó, hogy ellehetetlenítse a háziorvosok helyzetét, és növelje az orvos-beteg konfliktusok számát.

„Megvárom az új eljárási rendet, addig nem adom be"

Komáromi Zoltán emlékeztet a hatályos jogszabályokra, amelyek szerint a nem kötelező védőoltásnál két felelős van, a gyártó és az oltóorvos. A gyártó a hivatalos előiratban leírja, hogy kinek, mikor, hányszor lehet beadni a készítményét.

Szerinte felelőtlenség és dilettantizmus átruházni a harmadik oltásról szóló döntést a háziorvosra úgy, hogy egyelőre egyik gyártótól sincs állásfoglalás, hogy adható-e a készítményéből harmadik adag, vagy kombinálható-e másik vakcinával.

„Ha én ennek ellenére beadom a harmadik oltást, akkor ha a pácienssel bármi történik, az az én felelősségem. Egy etikai vizsgálatban nem érvelhetek azzal, hogy a miniszterelnök mit mondott a rádióban" – mondja az orvos. Hozzáteszi, a felelősségbiztosítása csak akkor érvényes, ha nem tér el az eljárásrendtől, ezért reméli, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően hamarosan megjelenik a miniszter és az országos tiszti főorvos eljárási rendje a témában.

Komáromi Zoltán azt is bírálta, hogy a háziorvosoknak kellene győzködniük a 60 pluszos korosztályt az oltás fontosságáról.

„A praxisom mindegyik érintettjével többször beszéltem már erről. Hogy erőszakolhatnám meg? Ha nem kéri, nem kéri. Ráadásul nemcsak emiatt, hanem a korábbi oltási kampányok, oltópontra szervezések miatt is, a háziorvosok telefonszámlája a három-négyszeresére ment fel. Kaptunk tíz nap szabadságot, de a számlát ki fizeti ki?"

Az eddig elmondottak szerint mindenkinek ott kell kérnie a harmadik oltást, ahol az előző kettőt kapta. Komáromi Zoltán szerint ez is problémás, hiszen a járóbeteg-szakellátás területén korábban működő oltópontok bezártak. Az ott dolgozók vagy szabadságra mentek, vagy szakorvosként dolgoznak tovább. Vagyis ezeket az oltópontokat újra kell majd nyitni.

A Pfizer egyelőre nem támogatja

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Népszavának beszélt arról, hogy egyelőre nem támogatják az oltóanyagok cseréjét és kombinálását, mert bár biztatóak a vizsgálati eredmények, még zárult le az ezzel kapcsolatos kutatás, a hármas fázisú klinikai vizsgálatok nem tértek ki arra, hogy milyen hatással van a vakcinák kombinációja.

Vereckei Péter hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartják a megfelelő kivizsgálást és nyomon követést abban az estben, ha mégis kombinálnák a különböző oltásokat.

Vereckei Péter kijelentése azért is fontos, mert Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter a kormánydöntés előtt arról beszélt, hogy ő maga hat hónap után ajánlaná a harmadik oltást, és mindenképpen az előzőtől eltérő vakcinával, elsőként a hatvan év felettieket oltaná.

Megszólalt Karikó Katalin

A gyógyszerfejlesztő tudós, a Biontech alelnöke azt írta az RTL Híradónak, hogy az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlenül másnak kell lennie.

Az mRNS-t tartalmazó vakcinákat viszont, mint a Pfizer és a Moderna, akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után.

Keveset tudni még a részletekről

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a miniszterelnök július 16-án jelentette be a Kossuth rádióban, hogy augusztus elsejétől kérhető a harmadik oltás. Két nappal később György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy több országban, így már Ausztriában is kétszeres sebességgel terjed delta-variáns, ezért teszik lehetővé Magyarországon a harmadik oltást.

Az államtitkár megerősítette azt a kormánydöntést, hogy a harmadik oltást „főszabályként" azokon a helyeken lehet beadatni, ahol az első két oltás történt, vagyis a háziorvosnál és oltópontokon, és orvosi-szakmai kérdésnek nevezte, hogy harmadszorra milyen vakcinával oltanak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG