Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

HRW: a libanoni hatóságok tudtak a robbanásveszélyről


Lángoló hajó Bejrút kikötőjében 2020. augusztus 4-én
Lángoló hajó Bejrút kikötőjében 2020. augusztus 4-én

Több magas rangú libanoni illetékes is tisztában volt azzal, hogy rendkívüli kockázatot jelent a robbanásveszélyes anyagok helytelen tárolása a bejrúti kikötőben, mégsem intézkedtek – írta friss jelentésében a Human Rights Watch (HRW).

A nemzetközi jogvédő szervezet arról számolt be, hogy ugyanezek a tisztségviselők most a nyomozást próbálják akadályozni.

Szerdán lesz az első évfordulója annak, hogy 2020. augusztus 4-én Bejrút kikötőjében egy raktárban több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. A detonáció több mint kétszáz ember halálát okozta, nagyjából hatezren megsebesültek, a közeli városnegyedek pedig lakhatatlanná váltak.

A kivizsgálás során még mindig nem sikerült választ kapni bizonyos kérdésekre, például arra, hogy ki rendelte el a vegyi anyagok szállítását, illetve miért hagyták figyelmen kívül a robbanásveszélyre vonatkozó többszöri figyelmeztetést.

A New York-i székhelyű HRW több mint hatszáz oldalas jelentésében olyan dokumentumok is megtalálhatók, amelyek levélváltásokat mutatnak be az illetékes szervek között a csaknem hat éven keresztül szabálytalanul tárolt ammónium-nitrát ügyében.

„A libanoni hatóságok intézkedései és mulasztásai értelmetlen életveszélyt okoztak” – írták a szakértők, hozzátéve, hogy a nemzetközi jog értelmében az élethez való jog megsértését jelenti, ha egy állam nem lép fel az előre látható kockázatok elhárítása érdekében.

Hiányosságok az igazságszolgáltatásban

A Human Rights Watch szerint vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy egyes kormányzati tisztségviselők pontosan tudatában voltak a veszélynek, mégsem tettek semmit. „A hatályos jogszabályok alapján ez gondatlanságból elkövetett emberöléssel érhet fel” – hangsúlyozták.

Az értékelésben megnevezték Michel Aoun elnököt, Haszan Diáb akkori kormányfőt, több minisztert, a hadsereg volt főparancsnokát és más illetékeseket, akiket tájékoztattak a kikötőben tárolt vegyi anyag jelentette kockázatokról.

„Ez súlyos emberi jogsértés. Az egyik legalapvetőbb jogot, az élethez való jogot sértették meg” – vélekedett Aja Majzúb, a HRW helyi kutatója.

Több libanoni tisztségviselő is elismerte, hogy tudott a problémáról, egyesek azt állítják, hogy próbáltak intézkedni az ügyben, mások ugyanakkor azt mondják, hogy nem az ő hatáskörükbe tartozott.

A HRW szerint a független bíróságok hiánya, a magas rangú vezetők alkotmányban garantált mentelmi joga, illetve számos rendszerszintű hiányosság következtében az ország „képtelen hitelesen igazságot szolgáltatni”.

A túlélők, valamint az áldozatok családtagjai nemzetközi vizsgálatot sürgetnek az ügyben, mondván, nem bíznak a libanoni igazságügyi rendszerben.

Hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát egy ukrán kikötőben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:52 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG