Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

HRW: Az Izjumban történt kínzások Moszkva politikájának és tervének részei voltak


Tömegsír az erdőben Izjum közelében 2022. szeptember 15-én
Tömegsír az erdőben Izjum közelében 2022. szeptember 15-én

A kelet-ukrajnai Izjum városában a féléves orosz megszállás alatt a fogvatartottak rutinszerű kínzása Moszkva „politikájának és tervének” része volt – közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi civil jogvédő szervezet szerdán.

Az orosz hadsereg februárban foglalta el a Harkiv régióban lévő Izjumot, és az ukrán erők szeptemberben szabadították fel. A város közelében tömegsírt fedeztek fel, több száz holttestet exhumáltak, harminc esetben kínzásra utaló jeleket találtak.

„Az orosz katonák és az irányításuk alatt álló egyéb fegyveresek rendszeresen megkínozták a foglyokat Izjum hat hónapos megszállása alatt” – közölte a Human Rights Watch.

A HRW több mint száz túlélővel készített interjút, akik beszámoltak arról, hogy áramütéssel, vízzel, súlyos verésekkel és fegyverrel kínozták őket, valamint hosszú ideig nehéz testhelyzetben kellett maradniuk.

A túlélők legalább hét helyszínt azonosítottak Izjumban, köztük két iskolát, ahol elmondásuk szerint az orosz katonák fogva tartották és bántalmazták őket.

„A kegyetlen erőszak és bántalmazás Izjumban nem volt véletlenszerű” – mondta Belkis Wille, a HRW munkatársa.

„Több áldozat hiteles beszámolót osztott meg velünk hasonló kínzási gyakorlatról a kihallgatások alatt az orosz erők és alárendeltjeik által ellenőrzött létesítményekben, ami arra utal, hogy ez a bánásmód a politika és a terv része volt” – mondta Wille.

Az otthonukból vagy az utcáról elhurcolt foglyokat akár 14 napig is fogva tartották.

Valamennyi férfi fogvatartott elmondta, hogy áramot vezettek a testébe, vagy kézzel, puskatussal, fémcsövekkel és más eszközökkel verték őket, egy női fogvatartott pedig azt mondta a HRW-nek, hogy ököllel verték és nemi erőszakkal fenyegették.

„Megállapításaink azt mutatják, hogy az orosz csapatok számos általuk megszállt területen szörnyű bántalmazást követtek el, és komoly aggodalomra ad okot, hogy hasonló visszaéléseket követnek el más, továbbra is általuk ellenőrzött területeken” – mondta Wille.

A múlt hónapban az ENSZ nyomozói arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek el Kijev külvárosaiban, például Bucsában és Irpinyben az invázió első napjaiban.

„Áramot vezettek belénk” – Orosz kínzókamrákat találtak Izjumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:53 0:00
XS
SM
MD
LG