Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínzás nyomai láthatók egy Ukrajnában elfogott brit segélymunkás holttestén


Fogságba esett külföldi önkéntesek Donyeck régióban 2022. augusztus 15-én
Fogságba esett külföldi önkéntesek Donyeck régióban 2022. augusztus 15-én

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok azt állítják, hogy Paul Urey betegségek következtében hunyt el donyecki fogságában, az ukrán ombudsman szerint azonban egyértelműen erőszakos halált halt.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos arról számolt be, hogy az előző nap átadott holttesten kínzás és súlyos verések nyomai, vágások látszanak, egyes testrészei is hiányoznak.

Paul Urey
Paul Urey

A szeparatisták közölték, hogy a 45 éves férfi július 10-én hunyt el stressz és különböző betegségek következtében. Később pontosítottak, hogy koszorúér-betegségben szenvedett, amely tüdővérbőség és egy agyi ödéma miatt súlyosra fordult.

„Teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy erőszakos halált halt. Egy ember egyszerűen nem élhet túl ilyen szintű kínzást. Láttam az elhunyt holttestéről készített fotót, és semmi kétség. Paul Urey önkéntes halálra kínzása háborús bűncselekmény, amely további bizonyítékként fog szolgálni az orosz politikai és katonai vezetés jövőbeli tárgyalásán” – írta Lubinec.

A brit segélymunkást Kelet-Ukrajnában vették őrizetbe egy katonai ellenőrző pontnál, amikor társával, Dylan Healyvel épp egy nőt és két gyereket próbált biztonságba szállítani – tájékoztatott a Presidium Network nevű humanitárius szervezet, amelynek dolgozott.

„Nyugtalanítók azok a jelentések, amelyek szerint Paul Urey-t fogsága alatt megkínozták. Fontos, hogy mielőbb lássuk a teljes körű post mortem vizsgálat eredményét” – szögezte le a londoni külügyi tárca szóvivője.

Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Kijev azonosítani fogja és felelősségre vonja az elkövetőket.

Urey családja gyilkossággal vádolja az orosz kormányt és a férfi őrizetben tartóit. Mint elmondták, Urey cukorbeteg volt, és erről a börtönben is tudniuk kellett, mivel volt nála inzulin, amikor elfogták.

Társa, a szintén brit Healy ellen erőszakos hatalomátvételi kísérlet és zsoldostevékenység vádjával indult eljárás Donyeckben. Amennyiben bűnösnek találják, halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

XS
SM
MD
LG