Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huliganizmus vádjával hat év börtönre ítéltek egy orosz matematikust


Azat Miftakov, a Moszkvai Állami Egyetem matematika szakos hallgatója a bíróság 2021. január 18-i meghallgatásán, Moszkvában
Azat Miftakov, a Moszkvai Állami Egyetem matematika szakos hallgatója a bíróság 2021. január 18-i meghallgatásán, Moszkvában

Huliganizmus vádjával hat év börtönre ítélte hétfőn egy moszkvai bíróság Azat Miftakov orosz matematika szakos hallgatót, aki azt állítja, hogy megkínozták, miután őrizetbe vették.

Az illetékes, Golovinszkij körzeti törvényszék bűnösnek találta a Moszkvai Állami Egyetem 25 éves diákját, aki a vád szerint részt vett az Egyesült Oroszország nevű kormánypárt moszkvai irodája elleni gyújtogatásos támadásban 2018. januárjában.

Miftakov tagadta a vádakat, amelyeket ügyvédjei szerint anarchista nézetei és a politikai foglyokat támogató megnyilvánulásai miatt hoztak fel ellene.

Az ítélethirdetésre a bíróság épülete előtt több tucatnyian összegyűltek, hogy támogatásukról biztosítsák az egyetemistát. A rendőrség egyeseket előállított.

A 2019 elején őrizetbe vett Miftakovot először azzal gyanúsították, hogy segédkezett egy, a főváros közelében talált robbanószerkezet összeállításában. Később szabadon bocsátották, mivel ez a vád nem állt meg, azonban szinte azonnal újra letartóztatták a pártiroda elleni támadással kapcsolatban.

Jogvédők közölték, hogy a fiatal férfi testén kínzás nyomai voltak láthatók. Elmondása szerint beismerő vallomást próbáltak így kicsikarni belőle a pokolgép készítési vádakat illetően.

A Memorial orosz emberi jogi szervezet politikai fogolynak nyilvánította Miftakovot. Eközben Anatolij Versik orosz matematikus előző héten elmondta a Novaja Gazeta című lapnak, hogy tizenöt országból már 2500 matematikus aláírta azt a levelet, amelyben cselekvésre szólították fel a Nemzetközi Matematikai Kongresszust (ICM) az egyetemista felmentése érdekében.

Ezzel kapcsolatban a matematikus arra figyelmeztetett , hogy ha nem lép fel az ICM, akkor sokan nem fognak részt venni a szervezet jövő júliusra tervezett szentpétervári nagygyűlésén.

Több, Miftakovval együtt őrizetbe vett, azóta azonban szabadlábra helyezett személy is arról számolt be, hogy megverték a rendőrök.

A TASS és a Meduza tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG