Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Humanitárius ügynökségek hitelesnek tartják a gázai halálos áldozatokról közölt számokat


Kutatás túlélők után egy lebombázott épület romjai között Hán Júniszban 2023. október 26-án
Kutatás túlélők után egy lebombázott épület romjai között Hán Júniszban 2023. október 26-án

Ugyan az amerikai elnök kételyeinek adott hangot az övezet vezetése által közzétett adatok kapcsán, a nemzetközi humanitárius szervezetek jórészt pontosnak és hagyományosan megbízhatónak tekintik.

Bár az vitán felül áll, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-i ámokfutása óta végrehajtott izraeli támadások számos emberéletet követeltek Gázában, Joe Biden előző nap kijelentette, hogy „nem bízik a palesztinok által használt számokban”, de nem árulta el, hogy miért.

A Hamász irányította régió egészségügyi minisztériuma válaszul nyilvánosságra hozott egy 212 oldalas dokumentumot, amely állítása szerint tartalmazza a nagyjából hétezer ember nevét és személyi azonosítóját, akik áldozatául estek az izraeli bombázásoknak.

Még a Gázában működő nemzetközi szervezetek és a média sem tudja hitelt érdemlően megerősíteni ezeket az adatokat, a tudósítások viszont nagyszámú halottról szólnak.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli haderő alakulatai éjszaka ismét rajtaütést tartottak a Gázai övezetben

Az ENSZ és más ügynökségek aláhúzták, hogy lehetnek kisebb eltérések a halottak tényleges száma és a gázai egészségügyi tárca által publikáltak között, de alapvetően utóbbiakat is megbízhatónak tartják.

„Továbbra is fel fogjuk használni adataikat a jelentéseinkben, világosan le vannak hivatkozva” – írta közleményében a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA).

„Csaknem lehetetlen jelenleg napi szinten bármifajta ENSZ-tanúsítást biztosítani” – figyelmeztetett.

Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának igazgatója arról számolt be, hogy ha nem is tökéletesen pontosak percről percre, de mindkét fél számai nagyjából jól mutatják a konfliktus veszteségeinek szintjét.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) is általánosságban megbízhatónak tekinti a gázai halálozási számokat. Omar Shakir, az izraeli és palesztin részleg vezetője hangsúlyozta: „Az október 7. óta érkező adatok általában összhangban vannak a gyilkolásnak azon fokával, amire számítani lehet, tekintve a bombázás intenzitását egy ennyire sűrűn lakott területen.”

„Nincs óvóhely” – egy magyar állampolgárságú palesztin professzor családja a Gázai övezetben rekedt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:34 0:00

Nagyjából stimmelnek a számok

A halottak számának megbecslésével kapcsolatos nehézségeket aláhúzva a WHO egyik tisztségviselője tudatta, hogy olyan becsléseket kaptak, amelyek szerint körülbelül ezer azonosítatlan holttest lehet a romok alatt Gázában.

Miközben az övezetet a Hamász irányítja, szigorú ellenőrzést gyakorolva az onnan kijutó információk felett, az egészségügyi minisztérium formálisan továbbra is a ciszjordániai Palesztin Hatóság felelősségi körébe tartozik.

A bérek és a kórházi felszerelések biztosításáért felelős Palesztin Hatóságot a Hamász legfőbb palesztin riválisának számító Fatah uralja.

A halálos áldozatok számáról szóló adatokat a kórházak, mentők és egyéb szolgálatok tájékoztatására alapozzák a Vörös Félholddal együttműködésben – világított rá egy szóvivő.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Négy, magyar érintettségű fogoly van a Hamász túszai között

Az illetékes kiemelte, hogy az érintetteket először kor, nem és sérülés szerint azonosítják, majd később igazolják a személyazonosságukat. Az adatokat Gázából jelentik, majd Rámalláhban frissítik, miután az ellenőrzés megtörtént, de általában nem nagyok az eltérések.

Izrael nem tett közzé saját becslést a gázai halottak számáról.

Nem történt nagy változás az Izrael és Hamász közötti legutóbbi nagy konfliktus óta a halálos áldozatok jelentésének módjában a palesztin hatóságok részéről, amikor pedig nem volt nagy eltérés a különböző felek számításai között.

A palesztin egészségügyi tárca 2015. november 3-án arról írt, hogy az előző év júliusa és augusztusa között zajló konfliktusban 2322 ember vesztette életét Gázában.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága 2251 palesztin halottat regisztrált. Bár Izrael az áldozatok többségéért a Hamászt tette felelőssé, a külügyminisztérium később 2125 palesztin áldozatról számolt be.

„Nincs hová elbújni” – iskolákban keresnek menedéket a gázaiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Izraeli aggályok

Izrael azóta támadja a Gázai övezetet, amióta a Hamász a biztonsági kerítésen áttörve körülbelül 1400 embert mészárolt le az ország déli részén október 7-én.

Az izraeli haderő szóvivője a héten kijelentette, hogy a gázai egészségügyi minisztérium „folyamatosan felduzzasztja a civil áldozatokról szóló számokat (…) a múltban is többször hazugságon érték” a tárcát.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen szerepe van Oroszországnak a Hamász Izrael elleni támadásában? Interjú Hanna Notte elemzővel

Példaként hozta fel azt, ahogy a gázai al-Ahli al-Arabi elleni október 17-i támadást kezelték, amelyért a szembenálló felek kölcsönösen egymást okolják. Rámutatott, hogy a minisztérium kezdetben ötszáz halottról tett jelentést, később viszont 471-re csökkentették.

Ezzel szemben egy amerikai titkosszolgálati jelentés száz és háromszáz közötti halottat valószínűsített, azon belül is inkább a skála alsó végét. Egy név nélkül nyilatkozó izraeli illetékes többtucatnyi ember haláláról beszélt.

Palesztin tisztségviselők azt hangoztatták, hogy nehéz volt a halottak megszámlálása, mivel számos holttest annyira szétszakadt, hogy nehéz volt azonosítani a különböző testrészeket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG