Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Laschet mellett tette le a voksát a CDU, a CSU is elfogadta a jelöltet


Armin Laschet berlini sajtótájékoztatója, 2021. április 19-én
Armin Laschet berlini sajtótájékoztatója, 2021. április 19-én

Armin Laschet, a Német Kereszténydemokrata Párt elnöke nyerte el a párt rangidős vezetőinek támogatását ahhoz, hogy Angela Merkel utódjaként konzervatív jelöltként elinduljon a kancellári székért a szeptemberi szövetségi választásokon közölték kedden CDU-s források. A döntés sok kérdést vet fel.

Ez egy lépéssel közelebb viszi Laschetet ahhoz, hogy őt nevezzék meg a konzervatív pártszövetség jelöltjeként. A szerepért Markus Söderrel, a CDU bajor testvérpártjának, a CSU-nak a vezetőjével versenyzett.

Miután Merkel a választás után leköszön, a nyomás egyre nő a pártszövetségen, az „Unión”, hogy jusson egyezségre a jelölt személyéről. Annál is inkább, mert egy év óta most a legrosszabb a keresztény pártok megítélése a COVID-19 világjárvány kaotikus kezelése miatt.

Féltékenyek a CSU-ra?

Azzal, hogy a két versengő politikus közül a népszerűtlenebbet, a 60 éves Laschetet támogatja, a CDU-elit a párt konzervatív blokkbeli fölényét helyezte előtérbe az 54 éves Söder kínálta győzelmi kilátással szemben. Ellenkező esetben ugyanis Söder irányítaná és talán uralná a pártszövetséget éveken keresztül.

Több mint hatórás, éjszakába nyúló vita után Laschet a CDU szövetségi végrehajtó bizottságának 46 tagjából 31 szavazatát szerezte meg, ami 77,5%-os többséget jelent ‒ közölték pártforrások.

Azt mondta, elfogadja

Söder, aki nem volt ott a virtuális CDU-ülésen, a résztvevők szerint kilenc tag támogatását nyerte el, miközben hatan tartózkodtak a szavazástól.

A CSU vezetője hétfőn azt mondta, el fogja fogadni a CDU vezetésének „világos döntését”, és visszalép. Kedden megerősítette ezt.

"A kocka el van vetve: Armin Laschet lesz a szövetség kancellárjelöltje – mondta Söder kedden. "Támogatni fogjuk minden erőnkkel, minden neheztelés nélkül".

Hiába népszerűbb Söder

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Söder messze népszerűbb Laschetnél, és ez a CDU több tagját is elbizonytalanította.

Az ARD Deutschlandtrend pénteki felmérése szerint a konzervatív szavazók 72%-a véli úgy, hogy Söder a megfelelőbb kancellárjelölt. Mindössze a konzervatívok 17%-a látja Laschetet megfelelőbbnek ‒ állapítja meg az Infratest Dimap közvélemény-kutató intézet.

A konzervatív táboron belüli zavarodottság éles ellentétben áll az ellenzéki Zöldek magatartásával, akik belső civakodás nélkül nevezték meg társelnöküket, Annalena Baerbockot az első kancellárjelöltjükként a párt 40 éves történetében.

Szűk az előny a Zöldek előtt

A konzervatívok megőrizték szűk előnyüket a Zöldek előtt a felmérések szerint, de a vezetésen belüli szakadás árthat annak a törekvésüknek, hogy a négy egymást követő választást megnyerő Merkel nélkül is folytassák 16 éve tartó kormányzásukat.

Laschetben sokan látják azt a jelöltet, aki Merkel örökségét vinné tovább, jóllehet vitába szállt a kancellárral a koronavírus miatt hozott szigorítások kérdésében. Söder körültekintő pragmatikus politikus, aki Merkelt támogatta a pandémia idején.

Laschet azt mondta, kancellárként politikája egyik prioritása Európa egyben tartása lenne, az unió kisegítése a mostani koronavírus-válságból.

A CSU még soha nem adott kancellárt Németországnak.

A Forsa a múlt héten 27 százalékos támogatottságot mért a konzervatív szövetségnek, míg a Zöldeknek 23-at.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG