Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ilyen tempóval sokáig is elhúzódhat még a regisztráltak beoltása


PET/CT vizsgálat Budapesten, 2021. május 26-án.
PET/CT vizsgálat Budapesten, 2021. május 26-án.

Tovább csökkent a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma, miközben a járványban elhunyt még 32 beteg. Az oltások beadásának üteme nagyon lelassult, szinte olyan tempóra váltott az ország, mint amennyivel a regisztráltak száma naponta növekszik.

A járvány újabb 32 áldozatát jelentette be az állami honlap május 27-én. Az összes eddigi regisztrált, közvetlen áldozat száma 29 645 főnél jár Magyarországon.

Kitartóan csökken emellett a kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek száma. Jelenleg 1 215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 136 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre szorul.

Kevés fiatalt győzött meg az oltás

A kormány nemrég kampányszerűen próbálta rávenni a 16-18 éves fiatalokat (és törvény előtti képviselőiket), hogy oltassák be magukat. De a 195 ezer fős csoportból meglepően kevesen érdeklődtek az oltási lehetőség iránt. Megkérdeztünk jó pár érintettet, hogy milyen érvek miatt utasítják el az oltást, alább olvashat erről.

Az oltási tempó továbbra is nagyon lassú maradt. Ismét csak 16 ezer ember első oltását sikerült megszervezni előző nap. Ezzel összesen 5 millió 56 ezer ember kapott eddig legalább egy oltást, oltásra regisztráltból pedig összesen 5 millió 192 ezer van. A regisztráltak száma egyébként 12 ezer fővel nőtt tegnap óta. Néháy százezer ember, például az egészségügyi dolgozók úgy kaphattak oltást, hogy nem kellett külön regisztrálniuk.

Korábban a kormány rendre azzal érvelt, hogy az elérhető vakcinák szabnak csak korlátot az oltási tempónak, de az adatok hónapok óta nem támasztották ezt alá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG