Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vége az impeachmentnek, felmentették Donald Trumpot


Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi a sajtónak nyilatkozik, miután a szenátus 2021. február 13-án megszavazta Donald Trump felmentését.
Az amerikai házelnök, Nancy Pelosi a sajtónak nyilatkozik, miután a szenátus 2021. február 13-án megszavazta Donald Trump felmentését.

Felmentéssel zárta Donald Trump második alkotmányos vádeljárását az amerikai Szenátus. A 100-ból 57 képviselő Trump bűnössége mellett szavazott, de ez nem elég az elítéléshez.

Február 13-án az amerikai Szenátus lezárta Donald Trump második alkotmányos vádeljárását, a tárgyalást záró szavazáson felmentették a volt elnököt a február 6-i washingtoni zavargásokkal kapcsolatos vádak alól. Bár a többség Trump elítélését támogatta, 57 szenátor szavazott így, míg a felmentésre csak 43-an, a büntetéshez kétharmados szavazattöbbség kell, amihez még 10 szavazat hiányzott.

Trump ellen még januárban, egy héttel az elnöki hivatala lejárta előtt indított eljárát a Képviselőház. A vád szerint Trumpot terheli a felelősség, amiért a támogatói megrohamozták az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületét.

A szombati szavazás után az idén 74 éves Trump 2024-ben elvileg újraindulhat az elnöki címért. Bár a szavazás Trump felmentéséhez vezetett, az amerikai alkotmányos vádeljárások történetében ennél nagyobb „kétpárti egységre” nem volt példa: szombaton 50 demokrata szenátus mellett 7 republikánus képviselő is támogatta Trump elítélését – a korábbi, hasonló eljárásokon ennél jobban érvényesült a pártfegyelem.

Trump újraválasztási esélyeit rontja a republikánus frakcióvezető, Mitch McConnell állásfoglalása is, aki nem sokkal a szavazás után élesen kritizálta a volt elnököt. Maga Trump egy közleményben „az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése újabb szakaszának” nevezte a második vádeljárást.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG