Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Meghalni mennek”: nepáli zsoldosok harcolnak Oroszországért Ukrajnában


Szurja Sarma, aki zsoldosként csatlakozott az orosz hadsereghez, harci sérülését mutatja az AFP-nek Katmanduban 2024. február 6-án
Szurja Sarma, aki zsoldosként csatlakozott az orosz hadsereghez, harci sérülését mutatja az AFP-nek Katmanduban 2024. február 6-án

Nepáli zsoldosok harcolnak Oroszországért Ukrajnában. Útlevél és készpénz ígéretével csábították el őket, hogy a Himalájában fekvő hazájuktól távol gyilkoljanak. De a hazatérő sebesültek arra figyelmeztetnek mindenkit, aki útnak indulna: ne tegye.

Míg a fizetett nepáli katonák egy hónap alatt csaknem a dupláját keresik meg annak, mint amennyit otthon keresnének egy év alatt, a körülmények brutálisak, és sokan vesztették életüket vagy sebesültek meg közülük.

„A szemem előtt haltak meg a barátaim” – mondja Szurja Sarma, aki jogi okokból nem az igazi nevét használja.

„A nepáliak valószínűleg el sem tudják képzelni, milyen szörnyű egy háború.”

Röviddel azután, hogy a 24 éves férfi átesett az alapkiképzésen az orosz erőknél, megtámadták az egységét úton a kelet-ukrajnai frontvonal felé.

„Amikor záporoztak ránk a bombák és a golyók, azt hittem, vége az életemnek, ennyi volt – mondja. – Azért voltam ott, hogy meghaljak.”

A nehéz himalájai terep és a nagy szegénység szorításában Nepál régóta olyan katonák a forrása, akik mások háborúit vívják. A legismertebb példát erre a brit hadsereg gurkái adják.

A nepáliak azonban csak abban az esetben csatlakozhatnak törvényesen egy külföldi hadsereghez, ha erről kormányzati megállapodás van érvényben – és ez csak Nagy-Britannia és India esetében van így.

Oroszország az ukrajnai háború kezdetétől használ zsoldosokat, például a Wagner félkatonai csoport tagjait a tavalyi, kudarcba fulladt lázadás előtt.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-lázadás ellenére emléket állítanak az Ukrajnában megölt fegyenc zsoldosoknak Oroszországban

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem közöl számadatokat arról, hány külföldi harcos van a hadseregében vagy a hadifoglyai között.

A nepáli kormány szerint azonban az ország polgárai közül több mint kétszázan jelentkeztek az orosz hadseregbe, amióta két évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Sarma úgy hiszi, hogy a valós szám akár ennek tízszerese is lehet, diákok és volt katonák mellett még egykori maoista harcosok is vannak Oroszországban.

„Mi az elsők között csatlakoztunk, de most sok nepáli van, akár 2500-3000 is” – mondja.

Legalább tizenkét nepáli meghalt, öt másik pedig hadifogoly Ukrajnában – közölte a katmandui külügyminisztérium.

A hazatérők szerint a halottak valós száma jóval magasabb, és a helyi média szerint Ukrajnáért is harcolnak nepáliak.

Hogy harcosokat csábítson Oroszországba, Vlagyimir Putyin elnök – munkavállalást is lehetővé tevő – orosz állampolgárságot kínál nekik a havi 2200 dolláros fizetésen felül.

Ez vonzó lehet egy olyan országban, ahol az egy főre jutó GDP alig haladja meg az 1300 dollárt a Világbank adatai szerint – vagyis az egyik legalacsonyabb Ázsiában.

„Mint a filmeken”

Tavaly jelentek meg a TikTokon az Oroszországban katonai kiképzésen részt vevő nepáli újoncok videói, egy korábbi veterán ezek hatására állt be az orosz hadseregbe júliusban.

„Ez valódi háború, kockázatot vállalunk” – mondta a 39 éves férfi az AFP-nek. Azt kérte, hadd maradjon névtelen, ugyanis több törvénytelen akcióban vett részt.

A férfi, aki több mint egy évtizedet szolgált a nepáli hadseregben, mielőtt rendőrnek állt Dubajban, hat hónap alatt körülbelül tizenötezer dollárt gyűjtött össze, majd megsebesült, és vissza kellett térnie Nepálba. Most ebből épít házat.

„Ha jó munkalehetőségek lennének Nepálban, senki sem menne el” – tette hozzá.

A 24 éves Sarma minden lépésnél égő fájdalmat érez a lábában lévő fémszilánkok miatt.

Azt mondja, egy nepáli ügynök átverte.

Évente nepáliak százezrei keresnek munkát külföldön – négyszázezren hivatalosan, mások illegálisan –, sokan több ezer dollárt fizetnek ügynököknek, hogy segítsék az útjukat.

Sarma pénzt kért kölcsön, hogy diákvízummal Oroszországba menjen, de ott rájött, hogy nem dolgozhat – az egyetlen munka, amit talált, a katonáskodás volt.

„Vissza kellett fizetnem a hiteleimet, de nem tudtam pénzt küldeni” – mondja katmandui albérletében.

Jóllehet nem volt katonai tapasztalata, „azért választottam a katonaságot, mert úgy hallottam, hogy jó a pénz. Nem azért, mert így akartam, de a helyzetem rákényszerített.”

A két hónapos alapképzés előtt egészségügyi kivizsgáláson esett át.

„A kormány volt a munkáltatóm, de azt hallottam, hogy magánerőknél is harcolnak nepáliak” – mondja.

Az újoncok – köztük tizenöt nepáli – hatkor keltek gyakorlatozni.

„Megtanultuk, hogyan kell különböző helyzetekben lőni, bunkert készíteni és drónokat célba venni” – meséli.

De „a nyelv is gondot jelent – teszi hozzá. – Nem értjük a kiadott utasításokat, és a harctéren ez veszélyes lehet.”

Az ukrajnai frontvonalra küldött Sarma oroszokból és hat nepáliból álló egységén még azelőtt rajtaütöttek, hogy elérték volna a kelet-ukrajnai Kupjanszkot.

A robbanások Sarma több bajtársát megölték, neki pedig megsebesült a lába és a keze.

„Néha olyan érzés volt, mintha filmet néznék.”

Hónapokat töltött kórházban, mielőtt elhagyta a hadsereget, és segítséget kért Nepál moszkvai nagykövetségétől.

„Egyszerűen képtelen voltam visszamenni a frontra – folytatja, – ezért megkockáztattam, hogy visszatérek Nepálba. Arra gondoltam: vagy börtönbe kerülök, vagy haza.”

Ehhez kapcsolódóan: „Tádzsik férfiak holttestét küldtem haza Bahmutból” – állítja egy közép-ázsiai migráns munkavállaló

„Ne gyertek!”

Nepál megtiltotta az állampolgárainak, hogy bármilyen minőségben Oroszországban vagy Ukrajnában dolgozzanak – így próbálja elejét venni a toborzásnak.

Legkevesebb tizenkét embert tartóztattak le Nepálban, amiért embereket küldött harcolni Oroszországért.

A nepáliakat gyakran Indián vagy az Egyesült Arab Emírségeken keresztül viszik Oroszországba, és bonyolult hazugságokat tanítanak be nekik a hatóságok megtévesztésére – állítja a rendőrség.

„Nepál olyan ország, amelyik hisz az el nem kötelezettségben és a békében” – mondta Narajan Prakas Szaud nepáli külügyminiszter az AFP-nek.

„Nincs megállapodásunk Oroszországgal. Kértük ezeknek az embereknek az azonnali visszaküldését.”

A katmandui orosz nagykövetség nem hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Egy sebesült nepáli, aki telefonon beszélt az AFP-vel oroszországi kórházi ágyából, arra figyelmeztette honfitársait, hogy álljanak ellen a csábításnak.

„Bármennyire is felkészült vagy, az semmit nem jelent, amikor hullanak a bombák és támadnak a drónok” – mondta a 27 éves férfi.

„Arra kérek mindenkit: ne jöjjenek.”

Oroszországban a frontra kényszerítik a külföldi rabokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:11 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG