Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlépte a 2500-at a járvány áldozatainak száma Magyarországon


Arcmaszkos férfi indul munkába, Moszkva (Oroszország), 2020. november 9.
Arcmaszkos férfi indul munkába, Moszkva (Oroszország), 2020. november 9.

Az igazolt új fertőzöttek száma öt ezer alatt maradt, de aggasztóan nő a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma, és a gépi lélegeztetésre szorulók is félezren lesznek a hét végére, ha ebben az ütemben emelkedik arányuk.

Kedd reggelre 4140 újabb embernél igazolták a koronavírus fertőzést, az egy nap alatt elveszített 103 beteggel átlépte a 2500-at (2596) a járvány halálos áldozatainak száma. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen - derül ki a hivatalos tájékoztató oldalon.

A a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is - gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma szavaz a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbításáról.

Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor újabb védelmi intézkedések lépnek életbe, amelyeket Orbán Viktor kormányfő hétfőn ismertetett. Többek között várhatóan ma éjféltől életbe lép a kijárási tilalom este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvény-tilalom lép életbe, digitális oktatásra állnak át a középiskolák az és az egyetemek, be kell zárni az éttermeknek és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

Románia

Romániában múlt héten meghaladta a tízezret a regisztrált napi új koronavírusos esetek száma. Az országban közben részleges lezárások vannak életben. Éjjel 11 és hajnali 5 közt tilos az utcán közlekedni, de kivételt jelentenek ez alól az igazoltan munkába tartók, az orvoshoz vagy gyógyszertárba igyekvők és azok is, akik hosszabb úton vannak autóval, vonattal vagy repülővel.

Minden oktatási intézmény be van zárva, online oktatás folyik. A boltoknak is be kell zárniuk este 9-kor, a benzinkutak, gyógyszertárak és ételrendelést kiszolgáló helyek kivételével. A zárt térben működő piacokat is teljesen bezárták.

Egész Románia területén mindenhol kötelező a maszkviselet. Betiltották a gyülekezést is mindenhol, bár arra nem tért ki a szabályozás, hogy hány főtől számít valami gyülekezésnek. Emellett arra kérték a munkaadókat, hogy lehetőleg ők is igazodjanak a járványhoz, hogy minél kisebb legyen egyszerre a tömeg a tömegközlekedésben.

Szlovákia

Szlovákiában a napi új azonosított esetszám a napokban megfeleződött, kedden kicsit több mint ezer főt jelentettek. Az országban kijárási tilalom van hajnali öt és éjjel között. De van több kivétel, például akiknek viszonylag friss negatív PCR-tesztjük van, vagy negatívnak tesztelte őket az állam, amikor lényegében az ország szinte teljes felnőtt lakosságát letesztelte. Azok is közlekedhetnek, akik augusztus óta igazoltan kigyógyultak a betegségből.

Ki lehet menni a legközelebbi boltba vagy az orvoshoz, patikába is, de közeli hozzátartozó temetésére, ápolására, keresztelőre és az ember saját esküvőjére is elmehet otthonról. Kutyát vagy más háziállatot sétáltatni csak az ember lakhelyének száz méteres körzetében engedélyezett. Vagy épp a tízévesnél fiatalabb gyerekek is szabadon kimehetnek.

Csehország

Csehországban vasárnap több mint hatezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. Itt sem lehet este 9 és hajnali 5 között az utcára menni, ah az ember nem dolgozni megy. Kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres környékén lehet. Volt, aki megpróbálta a kitömött kutyáját sétáltatni, de az nem volt szabályos.

Szinte minden boltnak be kell zárnia este nyolckor és egész vasárnap, a gyülekezési jogot száz főben maximálták, esküvőkön, temetéseken legfeljebb tíz fő lehet jelen. Nyilvános helyen csak két fő lehet közel egymáshoz, ha nem egy háztartásban élnek. Tilos a börtönökben a látogatás és az ember otthonán kívül lényegében szinte mindenhol kötelező a maszkviselet.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG