Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghaladta az 50 milliót a COVID-19 fertőzöttek globális száma


Védőruhás emberek egy lengyel autós koronavírus-tesztközpontban 2020. október 2-án.
Védőruhás emberek egy lengyel autós koronavírus-tesztközpontban 2020. október 2-án.

A koronavírus-esetek száma a világon meghaladta az 50 milliót, miután több országban rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak. Az elmúlt héten az elnökválasztással elfoglalt Egyesült Államokban korábban nem látott ütemben terjedt a vírus.

A Johns Hopkins egyetem adatbázisa szerint világszerte eddig több mint 50 millió ember fertőződött meg a koronavírussal. A vírus okozta COVID-19 betegségben globálisan 1,25 millió ember vesztette életét.

A valós számok valószínűleg a hivatalos adatoknál sokkal magasabbak, mivel sok országban nem végeznek elég tesztet.

A jelenlegi összes eset negyedét a vírus második hulláma alatt regisztrálták - jelentette a Reuters.

A magyar kórházakban több mint 400 ember fekszik lélegeztetőgépen

A hivatalos kormányzati oldal adatai alapján hazánkban az elmúlt 24 órában az elvégzett tesztek alapján 5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 114 778 főre nőtt a fertőzöttek száma.

Vasárnap 55 krónikus beteg vesztette életét a vírus miatt, így az elhunytak száma 2493 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 86 134 fő, egynegyedük budapesti lakos.

A koronavírusos betegek közül 6061 szorul kórházi ápolásra, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen. A fertőzésből eddig 26 161-en pedig már meggyógyultak.

Hétfő délelőtt pedig Orbán Viktor Facebookon jelentette be, hogy kedd éjféltől este nyolctól reggel ötig kijárási tilalom lesz érvényben, amennyiben az országgyűlés is megszavazza az előterjesztést, és megadja a felhatalmazást. Felmentést ez alól csak a munka, a munkába járás ad.

Egyesült Államokban: "Leghalálosabb szakasz"

A november 9-i adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban a fertőzöttek száma lassan eléri a 10 milliót.

Az Egyesült Államok esetszáma 9,9 millió volt a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint, a Reuters hírügynökség azonban már a becslésekre hivatkozva hírül adta, hogy az észak-amerikai országban a betegek száma túllépte a 10 milliót.

Az országban mintegy 1 millió új fertőzöttet regisztráltak október 30. óta. A járvány kezdete óta ebben az időszakban volt a legmagasabb a fertőzési ráta.

A heti átlagszámítással a napi esetszám 105 ezerre emelkedett, ami több, mint India és Franciaország - Ázsia és Európa két legsúlyosabban érintett országának - együttes átlaga.

Dr. Deborah Birx, a Fehér Ház koronavírussal foglalkozó munkacsoportjának egyik tagja múlt héten figyelmeztette a Fehér Ház tisztviselőit, hogy a járvány a „legaggasztóbb és leghalálosabb szakaszába” lépett, és ezt a helyzetet intenzívebben kellene kezelni. Donald Trump hivatalban lévő elnök és tanácsadói túl sok időt fordítottak a lezárások elkerülésére, de nem foglalkoztak eleget a vírus megfékezésével - áll a Brix által írt elemzésben, amelyet a Washington Post és a The New York Times is idézett.

Covid, Trump és Biden

A járvány kezelése és az arra adott szövetségi válasz továbbra is Donald Trump feladatkörébe tartozik egészen az új elnök beiktatásáig, azaz 2021. január 20-ig.

Az elnökválasztási kampány során Donald Trump a járvánnyal kapcsolatban azt állította, hogy az ország a növekvő esetszámok ellenére túl van a "fordulóponton".

Mint, ahogy arról beszámoltunk, az elnök-jelölt Joe Biden és tanácsadói már meg is kezdték saját terveik kidolgozását a világjárvány kezelésére.

Biden várhatóan ma fogja bejelenteni, kik azok a tanácsadók, akik részt vesznek majd a koronavírus megfékezésére felállított munkacsoportjában.

Európában elérte a 12 milliót a fertőzöttek száma

Európa-szerte továbbra is dőlnek a rekordok a napi új esetszámokat illetőleg.

Jelenleg körülbelül 12 millió a koronavírusos fertőzöttek száma a kontinensen, amely a globális COVID-19 halálesetek majd egynegyedét teszi ki.

Veszélyben az olasz síparadicsom

Olaszország november 8-án több mint 32 ezer új fertőzöttet azonosított, így az országban az esetek száma jelenleg meghaladja a 935 ezret.

Vasárnap 331 halálesetet regisztráltak, ami a fertőzés következtében elhunytak számát 41 ezer fölé emeli.

A síparadicsomként ismert Bolzano tartományt „vörös zónának” nyilvánították, ahol a mai naptól bezárva tartanak a nem alapvető árucikkekkel kereskedő üzletek, a bárok és az éttermek is. Az állampolgárok nem hagyhatják majd el városukat, csak munkavégzés miatt.

Arno Kompatscher, a bolzanoi tartomány kormányzója a Sky TG24 TV-nek elmondta, hogy azért döntött a megszorítások bevezetéséről, mert az intenzív osztályok ágyai rohamosan kezdtek megtelni a COVID-19-es betegekkel.

Dániában a nyestek fokozzák a bajt

A dán kormány november 7-én 17 millió nyest kiirtását rendelte el, miután az állatokban koronavírus-mutációt találtak, amely akár az emberre is átvihető.

Egyesült Királyság: lassult a fertőzésnövekedés üteme

Az Egyesült Királyságban - ahol a legtöbb haláleset történt Európában – 20,5 ezer új fertőzöttet és 156 új halálesetet jelentettek az elmúlt nap folyamán. így a halálesetek száma csaknem 50 ezerre emelkedett.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint azonban a fertőzések növekedése stabilizálódni látszik, mivel a növekedés üteme lassabb, mint az elmúlt hetekben.

Ázsia: Indiában a legrosszabb a helyzet

Az Egyesült Államok után India a világ legsúlyosabban érintett országa. Indiában eddig több mint 8,5 millió ember kapta el a vírust.

Az ország naponta körülbelül 46 ezer új koronavírusos fertőzöttről ad számot.

Csaknem 100 ezer halott Mexikóban

Mexikó csaknem 6 ezer friss koronavírus-esetet és további 219 halálesetet jelentett november 8-án. A hivatalos esetek száma így meghaladta a 967 ezret, az elhunytak száma pedig több mint 95 ezer.

Készült a BBC, a Reuters, a Sky TG24 TV, a Washington Post és a The New York Times tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG