Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Intézményes földrablás; a „szuverenitásvédelem” első hónapjai; csaknem egy év orosz fogságban


Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Terror Háza Múzeumban 2019. április 3-án
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Terror Háza Múzeumban 2019. április 3-án

A kormány köreihez került az állami földbirtokok jelentős része – elkészült az utolsó Ángyán-jelentés. „Ennek a törvénynek nincsen helye egy demokráciában” – értékelések a „szuverenitásvédelem” első hónapjairól. Tíz hónap orosz fogságban: egy ukrán katona mesélt az átélt borzalmakról. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

A kormány köreihez került az állami földbirtokok jelentős része – elkészült az utolsó Ángyán-jelentés

Intézményes földrablásnak hívja egy korábbi Orbán-kormány volt államtitkára, Ángyán József a Földet a gazdáknak programot. A szakember az elmúlt években megyénkénti bontásban mutatta be, hogyan kedvezett sok esetben a helyi gazdák helyett a jó kapcsolatokkal bíró kádereknek, nagyvállalkozóknak az állami program. Ángyán József 2012 januárjában mondott le államtitkári pozíciójáról, majd a Fideszt is otthagyta, és független országgyűlési képviselő lett. Most az eddigi elemzéseit összefoglaló és lezáró országos jelentést írt a Fidesz-kormányok állami földprivatizációjáról.

„Ennek a törvénynek nincsen helye egy demokráciában” – értékelések a „szuverenitásvédelem” első hónapjairól

Propagandaintézmény vagy valós fenyegetés a kormányzat túlhatalmával szembeszegülő szereplőkre? A várakozások ellenére a Szuverenitásvédelmi Hivatal a kampányidőszakban – eddig még – lényegében csöndben maradt, de feladata ugyanaz, ami ellen Georgiában tízezrek tüntetnek és Oroszországban börtönbe kerülnek ellenzékiek.

Eközben az Európai Bizottság a második szakaszba léptette a magyar szuverenitásvédelmi törvény miatt még februárban megindított eljárást, két hónapot adva az Orbán-kormánynak a korrigálásra. A Szuverenitásvédelmi Hivatal sorsa valószínűleg az Európai Bíróságon dől majd el.

Tíz hónap orosz fogságban: egy ukrán katona mesélt magyar újságíróknak az átélt borzalmakról

Negyven kilót fogyott, evett patkányt és penészgombát is az éhezés miatt Olekszij Anulja az orosz fogságban. A kínzások mindennaposak voltak – mondta újságíróknak a budapesti ukrán nagykövetség szervezésében érkező katona.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Magyarország megvétózta az ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén, miután a szervezet kizárólag Volodimir Zelenszkij javaslatát akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. A magyar kormány számára Szijjártó Péter szerint ez elfogadhatatlan.

Milyen parlamentre szavaznak június elején az európaiak?

Ugyan az Európai Parlamentet divat lesajnálni és nem kedvelni, de a képviselő-testület meghatározó szerepet játszik az európaiak mindennapi életében. A most megválasztandó EP összetétele hatással lesz a közösség cselekvőképességére a következő öt évben.

Amikor először hátrált meg az Orbán-kormány az uniós pénzért: a deficiteljárás titka

Nem csak hogy ismét deficiteljárás fenyegeti Magyarországot, de a megindítása ráadásul soros európai uniós elnökségünk idejére, vagyis az év második felére eshet. Az előző ilyen intézkedés 2013-ban ért véget, amikor kilenc év huzavona után a magyar kormány három hónap alatt megtalálta a megoldást.

„Egy halottnak nem mindegy, ki temeti el?” – a megtagadott utolsó kívánság

Legalább három elhunyt szatmári férfi utolsó kívánságát tagadta meg a református egyház tiszteletese az elmúlt egy évben. A gyászoló Farkas Lajos családja szerint a férfi bűne az volt, hogy azok között volt, akik feljelentettek egy esperest is, mert törvénytelenül oszlatta fel vallási közösségüket és csavarta ki a kezükből négymilliárdos iskolájukat. Történet egy kisváros összetartó vallási közösségéről, amely a semmiből felépített egy iskolát. Történet egy vallási közösségről, amelyet később darabjaira cincáltak, és történet egy iskoláról, amelyet szép szavakkal elvettek.

Hová került a tizenkét éves bőnyi késelő, és mit javít a javítóintézet?

Április 29-én reggel, nem sokkal az első tanóra után, a szünetben szúrta hátba egyik osztálytársát egy tizenkét éves lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában. Az áldozat életveszélyesen megsérült, mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. Már másnap kiderült, hogy a támadónak a fővárosban, javítóintézetben kell eltöltenie a harmincnapos előzetes letartóztatást. Mivel az országban egyetlen ilyen intézmény létezik csak lányok számára, ezért a Rákospalotai Javítóintézetbe vitték. De mi történik egy ilyen javítóintézetben? Mit javít a javító, és hogyan élnek benne a gyerekek?

Karsai Dániel: Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon

Ha olyan állapotba kerül, ami már nem méltó az élethez, és még nem lesz jogi lehetőség az eutanáziára, akkor nem lesz más választása, végigcsinálja, de az utolsó pillanatig bemutatja a szenvedését, hogy a közvélemény és a döntéshozók is lássák, mit csinálnak – mondta a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő, 47 éves alkotmányjogász a Szabad Európának adott interjúban.

Sándor Judit bioetikus: Az, amit Karsai Dániel tett, példa nélküli

A Szelfi vendége foglalkozott orvosetikával, műhibaperekkel, alkotmányjoggal, adatvédelemmel. Volt gyakorló ügyvéd, részt vett nemzetközi kutatásokban és nemzetközi szervezetek munkájában, most pedig a Közép-európai Egyetem, a CEU tanára. Sándor Judit bioetikust független szakértőként kérdezte Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, amikor a méltó halálért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel beadványát tárgyalta. Erről is beszélt podcastunkban, de szó volt a bioetikáról, az életvégi döntésekről, az emberi méltóság fontosságáról és arról is, hogyan élte meg a CEU és az Orbán-kormány konfliktusát, az egyetem Bécsbe költözését.

Élet „Brüsszel” után – volt EP-képviselőkkel beszélgettünk

Milyen otthagyni az Európai Parlamentet, és visszailleszkedni a civil (vagy nem is annyira civil) életbe? Nehéz hazaköltözni Brüsszelből? Mekkora egzisztenciális váltást jelent, ha valakinek már nem a képviselői juttatásaiból kell megélnie? Ezekről beszélgettünk volt EP-képviselőkkel.

Hűtők, olajoshordók és rengeteg PET-palack – megállíthatatlanul ömlik a szemét a Tiszába

Már legalább másfél évtizede érzékelhető a lakossági hulladék mennyiségének növekedése a Tiszában. A legjobban a Tisza-tavon lehet látni, mit jelent ez a valóságban: szemétszigetek mellett úsznak el a hattyúk, mérgező mikroműanyagokkal teli nádasokban ívnak a keszegek, és orrfacsaró bűz van a tó legidillibb részein.

Az OBT is beáll a kormány illiberális nyitása mögé: elnöke mégis részt vesz a türk államok igazságügyi tanácskozásán

Márciusi nagyinterjúnkban dr. Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke még azt mondta, hogy nem vesz részt a Türk Állami Igazságügyi Szervezet isztambuli ülésén. Az OBT május 21-i közleménye szerint viszont végül mégis elmegy Törökországba, ahol több ezer bírót börtönöztek be vagy kényszerítettek emigrációba.

A magyar kormány kettős mércének tartja a Varsó elleni eljárás megszüntetését

Magyarország kivételével, úgy tűnik, egyetlen uniós tagállam sem vonta kétségbe az Európai Bizottság azon véleményét, hogy Lengyelországgal szemben indokolt az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárás megszüntetése. A magyar kormány mintha a következő Európai Parlamentre is számítana abban, hogy kiszabaduljon a jogállami eljárás alól.

Az EU azt sem érti, miért kérünk halasztást hulladékügyben

Szédületes levelezést folytatott az Európai Bizottság az Energiaügyi Minisztériummal. Decemberben halasztást kértünk az EU-tól, mert nem tudjuk teljesíteni a hulladékhasznosítási célszámokat – pedig éppen azért adta a kormány a Molnak koncesszióba a hazai hulladékpiac jelentős részét, hogy ezzel ne legyen gond. Pont abban a két anyagáramban – üveg és műanyag – kértünk halasztást, amelynek intézményi begyűjtése szinte teljesen leállt a koncesszió indulása után.

Kik Izrael fő fegyverszállítói, és ki állította le közülük az exportot?

Washington felfüggesztette a bunkerromboló nehézbombák szállítását Izraelnek. Ezeket a fegyvereket az izraeli erők a Hamász terrorszervezet ellen vívott háborújukban használták, amelynek során mintegy 35 ezer palesztin vesztette eddig életét a Gázai övezetben.

XS
SM
MD
LG