Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az iráni rendőri brutalitás újabb áldozata


Az iráni rendőrség sprayvel fújt le egy fiatalembert, aki életét veszítette. Nem ez az első eset az országban, ahol a járvány és a gazdasági válság miatt egyre nő a feszültség.

Komoly indulatokat váltott ki egy fiatalember halála Iránban, aki az internetre felkerült videók szerint rendőri erőszak miatt vesztette életét. A rendőrség azt ígérte, kivizsgálja az incidenst, azonban nem ez volt az egyetlen hasonló eset a közelmúltban az országban, ahol a gazdasági válság miatt egyébként is nőnek a társadalmi feszültségek.

Az iráni állami hírügynökség, az IRNA vasárnapi jelentése szerint nyomozás indult rendőrtisztek ellen, miután Meshed városában egy fiatalember meghalt rendőri intézkedés közben.

Az esetről először a külföldi média, többek között a BBC tudósított, az általuk közzétett videón az látszik, hogy rendőrök valamilyen gázsprayvel lefújják a fogvatartott fiatalembert (akit később Mehrdad Sepehriként azonosítottak), majd elektromos sokkolót használnak.

A BBC az áldozat hozzátartózóit idézve azt írta, Mehrdad Sepehrinél a spray valamilyen súlyos reakciót okozott, emiatt megfulladt. A Fars nevű, félhivatalos hírügynökség szerint a rendőr azért nyúlt a sprayhez és a sokkolóhoz, mert az áldozat szidalmazta.

Vizsgálatot ígértek

Mohammad-Kazem Taghavi tartományi rendőrfőnök az IRNA-nak azt mondta, parancsot adtak az “szomorú incidens” azonnali kivizsgálására, amelynek eredményét hamarosan közzéteszik.

Mehdi Akhlaghi, a régió egyik jogásza pedig azt mondta, a férfi családja pert indított a rendőrség ellen. A per kapcsán elrendelték az áldozat holttestének felboncolását, mintát véve a tüdejéből, hogy kiderüljön, valóban a gázspray okozta a halálát.

Eddigi hírek szerint az esetnek nem volt politikai vetülete, a rendőrség valamilyen családi vita miatt intézkedett. Abból a szempontból azonban érzékeny időpontban történt, hogy egy törvényszék 10 napja nyilvánította törvénytelennek a letartóztatott emberek kínzását, magánzárkába zárását, a kikényszerített vallomások használatát és más jogsértő rendőrségi gyakorlatokat.

A döntést a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet a kezdettől fogva kétkedve figyelte, mint mondták, az iráni bíróságokon eddig rendszerszintű volt a gyanúsítottak jogainak megsértése.

Fokozódó elnyomásról jelentett a HRW

A HRW jelentései alapján rendszeresen előfordult, hogy a titkosszolgálatok tagjai – akik a törvények alapján egyszerre léphetnek fel hatóságként és bíróként is – jogalap nélkül tartóztattak le embereket, akiket sok esetben megkínoztak.

A szervezet szerint ezekre a jogsértésekre a bírói hatalmi ág legfelsőbb köreiből adnak felhatalmazást, hiszen a bíróságok legfelső vezetője, Ebrahim Raisi ajatollah maga is bűnös hasonló jogsértésekben, 1988-ban több ezer politikai fogoly kivégzését rendelte el.

A közelmúltban történt rendőri túlkapások kapcsán Ebrahim Raisi is nyilatkozott, azt ígérte, megbünteti azokat, akik bántalmazzák a gyanúsítottakat, “akkor is, ha azok bűnözők.”

Egy héttel Mehrdad Sepehri halála előtt már kerültek fel hasonló, rendőri brutalitást bemutató videók az internetre. Az egyik felvételen az látszik, hogy rendőrök a nyílt utcán, furgonok platóján vernek elfogott embereket. Egy másik felvételen pedig a fogvatartottakat arra kényszerítenek, hogy bocsánatot kérjenek, amiért “hibát követtek el”.

Egyszerre több válság

A fenti esetekről írt jelentésben a HRW arra emlékeztet, hogy Iránban egyszerre több krízis kialakulóban van: az Egyesült Államok által kezdeményezett szankciók miatt az életszínvonal jelentősen visszesett, amit tetéz a koronavírus-járvány és az annak nyomán beköszöntő világgazdasági válság is.

A romló körülmények miatt az emberek többször is az utcára vonultak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket, amire a hatalom nem egyszer erőszakkal reagált: a közelmúltban fokozódott a civil szervezetek, szakszervezetek, jogvédők, újságírók és a jelenlegi rezsimet kritizáló politikusok üldözése.

XS
SM
MD
LG