Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőjobboldali csoportokkal riogatja Irán az amerikai szavazókat


Egy pennsylvaniai szavazó egy "Ma szavaztam!" feliratú kitűzőt visel, miután leadta voksát Philadelphiában 2020. október 7-én.
Egy pennsylvaniai szavazó egy "Ma szavaztam!" feliratú kitűzőt visel, miután leadta voksát Philadelphiában 2020. október 7-én.

Irán és Oroszország is sikeresen megszerezte egyes amerikai szavazók adatait. Irán hamis e-mailekkel próbál zavart és félelmet kelteni a szavazókban, hogy befolyásolják a választás eredményét.

Amerikai nemzetbiztonsági szakértők szerint Irán és Oroszország is amerikai szavazók adatainak birtokába jutott, és befolyásolni szeretnék a közvéleményt a november 3-i választások közeledtével. „Megerősítést nyert, hogy Irán, és tőlük függetlenül Oroszország is megszerezte egyes szavazók választási regisztrációs adatait” – jelentette be John Ratcliffe, a különböző amerikai titkosszolgálati szerveket koordináló kormányzati szervezet igazgatója egy október 21-i sajtótájékoztatón.

Az ingadozó államokat célozzák

Ratcliff és Chris Wray, az FBI igazgatója, úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok retorzióval fog élni minden olyan országgal szemben, amely megpróbál belenyúlni a választásba. A gyanú szerint orosz és iráni akciók ellenére arról biztosítottak mindenkit, hogy az amerikai választási rendszer továbbra is megbízható.

Ratcliffe elmondta, hogy Irán olyan hamis e-maileket küldött szét, amelyeket úgy állítottak össze, hogy félelmet keltsenek a szavazókban, zavart keltsenek a társadalomban, és károsak legyenek Donald Trumpra nézve. Az elektronikus leveleket demokrata szavazók kapták azokban az államokban, ahol kérdéses a választás eredménye, például Floridában és Pennsylvaniában.

Szélsőjobboldaliakkal fenyegetőznek

A fenyegető e-maileket megtévesztő módon a Proud Boys nevű szélsőjobboldali csoport nevében küldték ki, a levelekben az állítólagos feladók azzal fenyegették a szavazókat, hogy „elmennek értük”, ha nem Donald Trumpra, a republikánus jelöltre szavaznak.

Úgy tűnik, hogy a szavazók megfélemlítésére indított akcióhoz a szavazói regisztrációs listát használták fel, amelyben szerepel a szavazók pártpreferenciája, lakcíme, és van hogy, az e-mail címe, telefonszáma is. Nem világos, hogy az adatokat ellopták, vagy más úton szerezték-e meg, például a dark weben keresztül. Van olyan szavazói információ is, amely nyilvánosan is elérhető.

Az oroszok is hozzájutottak adatokhoz

Ratcliffe azt mondta, nincs róla tudomásuk, hogy Oroszország hasonló akcióba kezdett volna, mint Irán, de azt is hozzátette, „tudunk róla, hogy az oroszok is megszereztek szavazói adatokat, ahogy 2016-ban is.”

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy Irán más álhíreket is terjeszt, például videókat, amelyek azt sugallják, hogy könnyedén lehet csalni a levélszavazatokkal, akár külföldről is. „Ez a videó, vagy bármilyen más állítás azzal kapcsolatban, hogy ilyen módon csalni lehetne a levélszavatokkal, hamis” – mondta Ratcliffe. Az Egyesült Államok titkosszolgálatai már korábban arra figyelmeztettek, hogy Kína, Irán és Oroszország megpróbálhat majd beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztásba.

Irán és Oroszország tagadja a dolgot

Oroszország és Irán visszautasította az Egyesült Államok azon állítását, hogy a két ország megpróbálja befolyásolni a jövő hónapban esedékes elnökválasztás kimenetelét.

Irán október 22-én bejelentette, hogy behívatták a svájci nagykövetet Teheránban, aki az Egyesült Államokat is képviseli az országban, Iránnak és az USA-nak ugyanis nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata. Az irániak szerint „megalapozatlanok” az amerikaik vádjai. Oroszország hasonlóan „teljességgel megalapozatlanak” nevezte az állításokat.

„Irán továbbította a svájci nagykövetnek, hogy teljességgel elutasítja az amerikai tisztségviselők ismétlődő, alaptalan és hamis állításait. Ahogyan már korábban is elmondtuk, Iránnak teljesen mindegy, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást” – nyilatkozta az iráni állami televízióban az ország külügyminisztériumának szóvivője. Az iráni képviselet az ENSZ-ben is visszautasította a vádakat. „Mi nem szólunk bele más országok választásaiba, nem úgy mint az Egyesült Államok” – mondta az iráni ENSZ-küldöttség szóvivője.

XS
SM
MD
LG