Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Levették a lányok képét egy tankönyv címlapjáról Iránban


Az iráni matematika könyv kétféle címlapja.
Az iráni matematika könyv kétféle címlapja.

Felháborodást váltott ki az irániak körében, hogy a lányok képét eltávolították egy matematika könyv borítójáról. A hatóság azzal magyarázta, hogy a kép "túlzsúfolt" volt.

Tiltakozást váltott ki Iránban, hogy két lány képét is levették egy kisiskolásoknak készült tankönyv borítójáról. A hatóság szerint az ábra "túlzsúfolt" volt, ezért döntöttek az utólagos korrekcióról, ám a borítóról kizárólag a lányokat tüntették el, a három fiú alak maradhatott az újrakiadásban is.

A minisztérium érvel

Az oktatási minisztérium más érveket is felsorakoztatott: szerintük művészi, esztétikai és pszichológiai szempontból sem felelt meg a régi borító, amelyen három kisfiú és két kislány játszott egy fa alatt. Azt is hangoztatták, hogy a könyv belső oldalain, illetve más tankönyvek borítóján szerepelnek lányok is. Sokak szerint azonban ez csak kiemeli a nők hátrányos megkülönböztetését, és rávilágít az ország vezetőinek szexista hozzáállására.

A díjnyertes Mirzáháni

A döntés nőket és férfiakat egyaránt felháborított, akik a közösségi médiában tiltakoznak a női alakok eltávolítása ellen. Hozzátették azt is, hogy az első és eddig egyetlen iráni Fields-érem nyertese is egy nő volt. A Stanford Egyetem matematika professzora, Máriám Mirzáháni a díj átvétele után három évvel, a rákkal küzdött hosszas küzdelem után 2017-ben hunyt el. Az irániak akkor, köztük az ország vezetői is, együttesen gyászolták őt.

A közösségi médiában sokan Mirzáháni képével fejezik ki tiltakozásukat, van, aki a matematikus képét ragasztotta vagy photoshoppolta a borítóra a #nőketnemleheteltüntetni hashtag perzsa megfelelőjével. „Egy iráni nő, Máriám Mirzáháni volt a század legkiemelkedőbb matematikusa. Ti meg most törlitek a lányokat a harmadikos matematika tankönyvekből?"- írta Mahsa Nasrollahi a Twitteren.

Máriám Mirzáháni
Máriám Mirzáháni

"Légy büszke arra, hogy lány vagy"

Ebrahim Asgharzadeh politikus és aktivista egy instagram bejegyzésben pedig így fogalmazott: „a (női) eltüntetés és szegregáció politikája elérte a mélypontot”. Hozzátette: „A lányom szerint ragaszd Mirzáhánit a borítóra, és légy büszke arra, hogy lány vagy”.

Irán nő- és családügyekért felelős alelnöke szerint ugyanakkor a teljes képet kell vizsgálni. Maszumeh Ebtekar twitter bejegyzésében egymás mellé tette a harmadikos matematika tankönyv új verzióját a szintén harmadikos természettudományi könyv borítójával, amin viszont szerepelnek lányok is. Hozzátette, hogy az oktatási miniszter napirenden tartja a nemek közti igazságosság témáját. Az alelnök ugyanakkor kiemelte, az emberek érzékenysége helyénvaló volt a témában. "A lányokat nem lehet figyelmen kívül hagyni" - írta a Twitteren.

"A társadalom felét nem ignorálhatják"

Sokan azonban úgy gondolják, hogy a lányok retusálása a borítóról rávilágít a nők több mint négy évtizedes megkülönböztetésére, beleértve azokat a diszkriminatív törvényeket is, amelyek kevesebb jogot adnak a nőknek olyan területeken mint a válás, a gyermekfelügyelet, valamint hozzátették azt is, hogy a nőknek még mindig el kell fedniük a testüket és hajukat, ha közösségbe mennek.

Egy iráni karikaturista még továbbment. Twitter bejegyzésében közzétett egy képet, amin egy könyvborítóról a lányokat két férfi hurcolja el, egyikük kezében pedig egy sarló is látható, ezzel utalva arra a májusi esetre is, amikor egy 14 éves lányt az apja sarlóval fejezett le. A gyilkosságot elkövető apa ügyvéddel előre konzultált, hogy megbizonyosodjon arról, elkerülheti a halálbüntetést.

A karikaturista így fogalmazott: „Elég volt a nőket és lányokat ért igazságtalanságokból. A társadalom felét nem ignorálhatjátok ezekkel a játékokkal”.

XS
SM
MD
LG