Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán kivégezte az első tüntetőt, hiába tiltakozott a Nyugat és a jogvédők


Mohszen Sekarit azért végezték ki, mert blokkolta a forgalmat egy teheráni utcán, és bozótvágó késsel támadt a biztonsági erők egyik tagjára
Mohszen Sekarit azért végezték ki, mert blokkolta a forgalmat egy teheráni utcán, és bozótvágó késsel támadt a biztonsági erők egyik tagjára

Irán végrehajtotta az első kivégzést a Mahsza Amini halálával kiváltott zavargások egyik résztvevője ellen. A halálra ítélt férfit „hadviseléssel” vádolták, miután állítólag megsebesített egy biztonsági tisztet.

Az igazságszolgáltatással szoros kapcsolatot ápoló Mizan hírügynökség közölte, hogy Mohszen Sekarit december 8-án végezték ki, miután az iráni legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezését.

Sekarit azzal vádolták, hogy „gyilkos szándékkal, rettenetet keltve, az embereket szabadságuktól és biztonságuktól megfosztva” fegyverrel hadonászott, illetve fegyverrel „szándékosan megsebesített” egy biztonsági tisztet, és „elzárta az utcát”.

Sekari egyike volt annak a több ezer iráninak, akik országszerte utcára vonultak, amióta Amini szeptemberben a rendőrség őrizetében meghalt. A fiatal nőt azért tartóztatták le, mert állítólag nem a megfelelő módon viselte a fejkendőjét.

A kormány brutális és gyakran gyilkos leszámolásba kezdett a tüntetőkkel szemben, miközben a törvényhozók kemény büntetéseket szorgalmaztak, hogy megpróbálják elfojtani a legnagyobb kihívást az ország vezetése ellen az 1979-es iszlám forradalom óta.

Jogvédő csoportok és nyugati kormányok óva intették Teheránt attól, hogy halálos ítéletet hozzon tüntetők ellen olyan sebtében megtartott tárgyalások után, amelyeket egyesek színlelt igazságszolgáltatásnak neveztek.

„Sajnálatos módon ez csak a legújabb taktika, amelyet az iráni rezsimtől láthattunk a folyamatos és brutális megtorlás során, amely csak békés tüntetőkként leírható emberek ellen irányul – olyanok ellen, akik egyetemes jogaikat gyakorolják” – mondta alig két nappal Sekari kivégzése előtt Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője.

„Ezeket az ítéleteket, tudjuk, csak azzal a céllal hozzák, hogy megfélemlítsék az embereket, elnyomják az ellenvéleményeket. Ezek egyszerűen csak kihangsúlyozzák Irán vezetésének félelmét a saját népétől, és azt a tényt, hogy az iráni kormány fél az igazságtól” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni kormány támogatói szembeszálltak a tüntetőkkel a világbajnokságon

Legalább 28 emberre, köztük gyerekekre várhat ez a sors

A HRANA aktivista hírügynökség szerint november 29-ig legkevesebb 459 tüntetőt öltek meg a zavargások során, ebből 64 kiskorú.

Az Amnesty International közölte, hogy legalább 28 embert, köztük három gyereket végezhetnek ki az egész országra kiterjedő tiltakozásokkal kapcsolatban, miután az iráni hatóságok a halálbüntetést „a politikai elnyomás eszközeként használják, hogy félelmet keltsenek a közvéleményben, és véget vessenek a népfelkelésnek”.

„Legalább hat embert ítéltek már halálra színlelt perekben (…) A 28 személy mindegyikétől megtagadták a tisztességes eljárást, beleértve a szabad ügyvédválasztás jogát, az ártatlanság vélelmét, a hallgatás és a nyilvános meghallgatás jogát” – áll a december 2-i közleményben.

A megtorlás brutalitása arra késztette Badri Hosszeini Hámeneit, az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah elhidegült nővérét, hogy levelet tegyen közzé december 6-án. Ebben együttérzését fejezze ki azokkal az anyákkal, akik az elmúlt négy évtizedben azért vesztették el szeretteiket, mert szembehelyezkedtek az iszlám köztársasággal, és kijelentette, hogy ellenzi azt, amit a fivére csinál.

Badri Hámenei lányát és a legfelsőbb vezető unokahúgát, Farideh Moradkhanit egy hete letartóztatták, miután beidézték a teheráni iszlám forradalmi ügyészségre.

Badri Hámenei lánya erőszakos letartóztatásáról azt mondta, hogy ha őt így vették őrizetbe, „nyilvánvaló, hogy sok ezerszer nagyobb erőszakot fognak alkalmazni mások elnyomott fiaival és lányaival szemben”.

XS
SM
MD
LG