Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem világos, hogy mi lesz a sorsa a rettegett erkölcsrendészetnek Iránban


Iráni nők a szomszédos Irakban található síita szent városban, Nedzsefben 2022. december 4-én
Iráni nők a szomszédos Irakban található síita szent városban, Nedzsefben 2022. december 4-én

Dzsafar Montazeri iráni főügyész hétvégén bejelentette, hogy megszüntetik a szervezetet, amelynek tagjai szeptemberben halálra verték nem megfelelően hordott fejkendője miatt a 22 éves Mahsza Aminit, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy erre valóban sor fog-e kerülni.

A főügyész az ISNA félhivatalos hírügynökség beszámolója szerint szombaton közölte, hogy bezárták az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád exelnök idején, 2006-ban létrehozott erkölcsrendészetet. Másnap azonban az IRNA állami hírügynökség azokat a szavait idézte, amelyek szerint „semmi köze az erkölcsrendészetnek az igazságügyhöz”.

Montazeri arról is beszámolt, hogy a hatóságok felülvizsgálják a kötelező fátyolviselésről szóló törvényt, amelyet négy évvel az 1979-es iszlám forradalom után vezettek be a perzsa államban. Ennek tájékoztatása szerint egy-két héten belül lehet eredménye.

Hétfőig a kormány nem adott tájékoztatást egyik ügy állásáról sem.

Az utcán járőröző erkölcsrendészet tagjai, a zöld egyenruhát viselő férfiak, illetve fekete csadort hordó nők eleinte pusztán szóban figyelmeztettek, később azonban megkezdődtek a letartóztatások az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályainak megsértése miatt.

A mérsékeltnek számító Hasszán Rohani elnök hivatali idejében szűk farmerben és színes fátyolban lévő nőket is lehetett látni Iránban, tavaly júliusban azonban utódja, az ultrakonzervatívként számontartott Ebrahim Raiszi megerősítette a fátyoltörvényt.

Ugyanakkor az államfő szombaton kijelentette, hogy bár az ország iszlám alapjai alkotmányba vannak foglalva, „vannak módszerek az alaptörvény rendelkezéseinek végrehajtására, amelyek rugalmasak lehetnek”.

Iránban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A rendőrség állítása szerint Amini halálát szívelégtelenség okozta, ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a fiatal nő egyértelműen a fejére mért ütések miatt vesztette életét.

Ehhez kapcsolódóan: Irán fokozza a tiltakozások véres leverését a kurdisztáni térségben

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat, több mint háromszáz ember vesztette életét, ezreket őrizetbe vettek, többek halálra ítéltek.

XS
SM
MD
LG