Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán legfelsőbb vezetője: Elégtételt veszünk Izraelen a tábornokok meggyilkolásáért


Ali Hámenei ajatollah az Iszlám Forradalmi Gárda tagjainak koporsói előtt Teheránban 2024. április 4-én
Ali Hámenei ajatollah az Iszlám Forradalmi Gárda tagjainak koporsói előtt Teheránban 2024. április 4-én

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah szerdán megismételte ígéretét: megtorolja Izraelen, hogy iráni tábornokokat gyilkoltak meg Szíriában.

Hámenei a muszlimok szent hónapjának, a ramadánnak a végét ünneplő imán beszélt. Azt mondta, hogy a légicsapás, amely a hónap elején lerombolta Irán szíriai konzulátusát, gaztett volt az iráni területnek számító diplomáciai képviselet ellen.

„Amikor a konzulátusunkat támadják, az olyan, mintha a mi területünket támadnák – mondta. – A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is büntetjük.”

A csapásban 12 ember halt meg: hét közülük az Iráni Forradalmi Gárda, egy pedig a Hezbollah milícia tagja, négyen szírek. Izrael nem ismeri el, hogy részt vett volna az akcióban, de felkészült egy iráni viszontválaszra a támadás után, amely jelentős eszkalációt jelentett a két ország régóta folyó árnyékháborújában.

Az állami tévé élőben közvetítette Hámenei beszédét. Az ajatollah nem részletezte, hogy Irán miként képzeli el a megtorlást.

Hámenei bírálta a Nyugatot, főként az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért támogatja Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban.

„Arra számítottunk, hogy megakadályozzák Izraelt ebben a katasztrófában. Nem tették. Nem teljesítették kötelességeiket a nyugati kormányok” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Irán elítélte a damaszkuszi izraeli légicsapást, és válaszlépéseket helyezett kilátásba

Irán támogatja az olyan Izrael-ellenes fegyveres csoportokat, mint a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah, és nem ismeri el Izrael államot.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter Hámeneinek adott közvetett válaszában szerdán kijelentette, hogy Izrael nem marad tétlen, ha Irán a saját területéről támadást indít ellene.

„Ha Irán a saját területéről támad, Izrael reagálni fog, és Iránban támad” – közölte Kac az X közösségimédia-platformon.

Irán olyan csoportokat is támogat, amelyek azóta léptek be a térségben folyó küzdelembe, hogy Izrael megindította a gázai inváziót a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadása után.

Mintegy 33.360 palesztint öltek meg a hat hónapja tartó bombázások a Gázai övezetben. A Hamász október 7-i támadásában izraeli adatok szerint 1200 embert gyilkolt meg.

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah napi rendszerességgel lő át a határon Izraelbe, míg az iraki csoportok Szíriában és Irakban vették célba az amerikai erőket, a jemeni hútik pedig a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben intéznek támadásokat hajók ellen.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG