Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán nem áll le az uránfémmel


Az araki nehézvizes atomreaktor 2011. január 15-én. A NAÜ szerint itt (is) készül az iráni atombomba
Az araki nehézvizes atomreaktor 2011. január 15-én. A NAÜ szerint itt (is) készül az iráni atombomba

Az Egyesült Államok felszólította Teheránt, hogy „fejezze be nukleáris eszkalációját”, és térjen vissza a tárgyalásokhoz, amelyek célja a 2015-ös atomalku újraélesztése a világhatalmakkal. Előzőleg az ENSZ atomenergia-felügyelete arról számolt be, hogy Irán továbbra is gyárt uránfémet.

„Iránnak nincs szüksége arra, hogy olyan uránfémet állítson elő, amelynek közvetlen jelentősége van az atomfegyverek fejlesztésében” – mondta Ned Price amerikai külügyi szóvivő augusztus 16-i esti közleményében.

Price nyilatkozata a bécsi Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tagországoknak kiadott jelentésére reagált, amely szerint az ellenőrök megerősítették, hogy Irán kétszáz gramm, legfeljebb húsz százalékkal dúsított uránfémet állított elő.

Az uránfém az atombomba magjához használható fel.

Irán januárban bejelentette, hogy kutatásokba kezdene az uránfémtermelés terén, mert szüksége van egy kutatóreaktorhoz a fejlett üzemanyagra. Németország, Franciaország és Nagy-Britannia közölte, hogy „mély aggodalommal tölti el” a bejelentés.

A nukleáris megállapodás, az úgynevezett átfogó közös cselekvési terv (JCPOA) értelmében Teherán elkötelezte magát amellett, hogy nem termel uránfémet, de megszegte az ígéretet, akárcsak több másikat is, miután Donald Trump volt elnök kihátráltatta az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította a szankciókat.

Joe Biden elnök azt mondja, vissza akar térni az egyezményhez, de az európai közvetítéssel indult bécsi tárgyalások – amelyek célja Washington és Teherán visszaédesgetése volt – megtorpantak.

A 2015-ös megállapodás, amelyet Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína is aláírt, enyhítette a Teherán elleni szankciókat, cserébe pedig Irán megígérte, hogy fékezi atomprogramját, amely szerinte szigorúan polgári célokat szolgál.

Készült az AFP, a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG