Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán nukleáris energiát akar, nem fegyvert – jól haladnak a tárgyalások Bécsben


Irán vezetője, Ali Hámenei beszédet mond a tévében Teheránban 2022. február 17-én
Irán vezetője, Ali Hámenei beszédet mond a tévében Teheránban 2022. február 17-én

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah kijelentette, hogy Teheránnak atomenergiára van szüksége, nem fegyverekre. Közben az áttörés jelei mutatkoznak a világhatalmakkal kötött, mérföldkőnek számító atomalku újraélesztéséről szóló hosszas tárgyalásokon.

Az állami televízióban február 17-én sugárzott beszédében a keményvonalas Hámenei, aki Iránban a végső vallási és politikai hatalom letéteményese, azt mondta: Teheránnak „gondolnia kell a holnapra”, és „előbb-utóbb sürgősen szükségünk lesz békés atomenergiára”.

Bécsben tárgyalások folynak a 2015-ös iráni atomalku (JCPOA) újraélesztéséről, amely azért jött létre, mert az országok attól tartottak, hogy Teherán nem mond igazat nukleáris programjának céljairól.

Az Iránnal folytatott közvetlen megbeszéléseken Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország tárgyalói vesznek részt. Az Egyesült Államok közvetetten van ott, mivel Irán nem volt hajlandó személyes találkozóra az amerikai delegációval.

Iránt az Egyesült Nemzetek Szervezete, valamint az Egyesült Államok és más országok egyre szigorúbb szankciókkal sújtották, mielőtt 2015-ben megállapodást kötött a legjelentősebb világhatalmakkal érzékeny nukleáris tevékenységének megfékezéséről a szankciók enyhítéséért cserébe.

Aztán Donald Trump elnök 2018-ban kivonta az Egyesült Államokat a megállapodásból, és újra bevezette a szigorú szankciókat, amelyek megtépázták Irán gazdaságát és valutáját.

Nyugati diplomaták a hét elején azt mondták, hogy az iráni atomalku újraélesztéséről szóló tárgyalások a végső fázisba értek, szerintük az egyezség karnyújtásnyira van.

„Most érkeztünk el a fordulóponthoz. Nem hetek, hanem napok kérdése” – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter február 16-án a parlamentben.

Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter február 14-én kijelentette, hogy közel a megállapodás az egyezség helyreállításáról, és egy teheráni sajtókonferencián azt mondta, hogy Irán „komolyan készen áll egy jó megállapodás megkötésére”.

Készült a Reuters, az AP és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG