Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nagy hatótávolságú rakétát mutatott be Irán


Az új rakéták az iráni állami televízió adásában 2022. február 9-én
Az új rakéták az iráni állami televízió adásában 2022. február 9-én

Újabb nagy hatótávolságú rakétát mutatott be Irán egy nappal azt követően, hogy újrakezdődtek az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló nagyhatalmi tárgyalások.

Az állami média szenzációként tálalta a hazai fejlesztésű, 1450 kilométeres hatótávolságú föld-föld rakétát. A hivatalos tájékoztatás szerint a Forradalmi Gárda által kifejlesztett, szilárd hajtóanyagú fegyver nagy pontosságot tesz lehetővé, s manőverezőképességének köszönhetően a rakétapajzsokon is képes áthatolni.

Irán rakétaprogramja az egyik legjelentősebb a Közel-Keleten, a perzsa állam vezetése gyakran hangoztatja, hogy ballisztikus rakétáival akár kétezer kilométerre lévő célpontokat is képes eltalálni, így Izraelt és különböző amerikai támaszpontokat is.

Teherán következetesen elutasítja a rakétafejlesztés beszüntetését célzó nyugati követeléseket, mondván, elrettentési célból elengedhetetlenül szüksége van rá. Az ország fő térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábia többször is határozottabb fellépésre szólította fel az ügyben a nemzetközi közösséget.

„Irán folytatni fogja ballisztikusrakéta-programját” – szögezte le Mohammad Bageri vezérkari főnök.

Nukleáris tárgyalások

A 2015-ös nukleáris egyezmény helyreállításáról szóló egyeztetések Joe Biden amerikai elnök tavalyi hivatalba lépését követően kezdődtek meg, miután elődje, Donald Trump egyoldalúan felmondta a szerződést 2018-ban, részben az iráni rakétaprogramra hivatkozva.

A megállapodás értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserében pedig Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Irán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és a szerződés szerint tiltott fejlesztésekbe kezdett.

Az atomalku újjáélesztését célzó bécsi tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, amiért az Egyesült Államok és Irán kölcsönösen egymást hibáztatja.

„Van egy amerikai ajánlat, van egy ellenajánlat. Nem tudom, hogy egy, két vagy három hét lesz, de az bizonyos, hogy a tárgyalások utolsó fázisában járunk” – mondta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Washingtonban.

Majd hozzátette, hogy szerinte lehetséges az áttörés, ugyanis arra mindkét fél mutat hajlandóságot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG